0.8 C
București
duminică, februarie 5, 2023

Agribusiness – Comisia Europeană recomandă statelor membre să dea prioritate utilizării gazelor pentru producția de îngrășăminte – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Dezvoltării, despre consolidarea cădirilor cu risc seismic: Nici în 2020, nici în 2019 și nici în 2018 nu au fost cheltuiți banii.

Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piață ale anumitor producători de energie electrică și contribuția de solidaritate pot fi, de asemenea, utilizate, sub rezerva condițiilor aplicabile, în scopul schemelor naționale de sprijin.

Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea de a utiliza rezerva pentru agricultură în valoare de 450 de milioane euro pentru exercițiul financiar 2023 pentru fermierii afectați de costurile ridicate ale factorilor de producție.

Comisia Europeană a prezentat o Comunicare privind asigurarea disponibilității și a unor prețuri abordabile ale îngrășămintelor, care include o gamă largă de acțiuni și orientări cu privire la modul de abordare a provocărilor cu care se confruntă în prezent fermierii și industria din UE, precum și țările în curs de dezvoltare.

Comunicarea prezintă mai multe bune practici și căi de urmat pentru a-i ajuta pe fermieri să optimizeze modul în care utilizează îngrășămintele și să își reducă dependențele, asigurând în același timp randamentul recoltelor. De exemplu, statele membre pot acorda prioritate accesului continuu și neperturbat la gaze naturale al producătorilor de îngrășăminte prin planurile lor naționale de urgență, în caz de raționalizare a gazelor, în conformitate cu Comunicarea Comisiei intitulată „Să economisim gazele pentru siguranță la iarnă”, scrie Agerpres.

În plus, Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat permite statelor membre să ofere sprijin specific fermierilor și producătorilor de îngrășăminte. Fondurile generate de măsuri precum plafonarea veniturilor de pe piață ale anumitor producători de energie electrică și contribuția de solidaritate pot fi, de asemenea, utilizate, sub rezerva condițiilor aplicabile, în scopul schemelor naționale de sprijin. Comisia va examina împreună cu statele membre oportunitatea de a utiliza rezerva pentru agricultură în valoare de 450 de milioane euro pentru exercițiul financiar 2023 pentru fermierii afectați de costurile ridicate ale factorilor de producție.

Pentru o mai mare transparență a pieței, în 2023, Comisia va lansa un observator al pieței îngrășămintelor pentru a face schimb de date privind producția, utilizarea, prețurile și comerțul.

Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura că fermierii recurg pe scară largă la intervenții relevante, cum ar fi planurile de gestionare a nutrienților, însănătoșirea solului, agricultura de precizie, agricultura ecologică, utilizarea culturilor de leguminoase în schemele de rotație a culturilor.

Executivul comunitar recomandă statelor membre să înlocuiască, ori de câte ori este posibil, îngrășămintele minerale cu îngrășăminte organice, pentru a reduce dependența UE de gaze, precum și amprenta de carbon a acestui sector. Regulamentul privind produsele fertilizante asigură deja un acces mai bun pe piață al îngrășămintelor produse din deșeuri recuperate și din alternative verzi și circulare la gazele naturale. Orizont Europa a investit, de asemenea, 180 de milioane euro în proiecte privind optimizarea bugetului pentru nutrienți, produsele fertilizante alternative și soluțiile bazate pe natură pentru gestionarea nutrienților.

Comisia va încuraja statele membre să sprijine investițiile în hidrogenul și biometanul din surse regenerabile pentru producția de amoniac. Pentru diversificarea aprovizionării, Comisia a contactat furnizori alternativi de îngrășăminte pentru a compensa livrările care proveneau anterior din Belarus și Rusia. De asemenea, în iulie 2022, Comisia a propus suspendarea tarifelor comerciale pentru amoniac și uree, utilizate pentru producerea îngrășămintelor azotoase.

Invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia a înrăutățit situația deja dificilă de pe piața îngrășămintelor, în contextul pandemiei de COVID-19. Producția de îngrășăminte azotoase depinde de gazele naturale. Nivelul maxim al prețului gazelor a condus la o creștere cu 149% a prețurilor îngrășămintelor în septembrie 2022, comparativ cu anul precedent. Prin urmare, fermierii au amânat și și-au redus achizițiile de astfel de produse. Acest lucru ar putea duce la o recoltă mai săracă anul viitor și, în cele din urmă, la creșterea prețurilor la alimente, cu efecte potențial devastatoare asupra securității alimentare, în special în regiunile vulnerabile ale lumii, care depind în mare măsură de importul unor astfel de produse și care prezintă niveluri deja ridicate de insecuritate alimentară.

Prețurile ridicate și instabile ale îngrășămintelor reprezintă o provocare pentru fermierii din UE. Achizițiile de îngrășăminte reprezintă, în medie, aproximativ 6% din ponderea costurilor de producție și până la 12% pentru fermierii care cultivă culturi arabile. Obiectivul strategiei UE „De la fermă la consumator” este de a reduce pierderile de nutrienți cu 50% până în 2030, menținând în același timp fertilitatea solului. Pe lângă faptul că generează beneficii economice și de mediu clare, eficientizarea acestui proces în UE va reduce și tensiunile de pe piața mondială. 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!