15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Agribusiness – DECIZIE Salariul minim în agricultură și industria alimentară, stabilit la 3.000 de lei, ca în construcții. Scutire de impozit și contribuții, dar cu opțiune de cotizare la Pilonul II – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut, similar și cu scutirile fiscale, de impozit și contribuții sociale, similare celui din sectorul construcții, a stabilit Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect de lege inițiat de PSD și susținut de coaliția de guvernământ.

Proiectul prevede că până la sfârșitul anului 2022 și în perioada 1 ianuarie 2023- 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

Scutirea de impozit se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice.

Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut, similar și cu scutirile fiscale, de impozit și contribuții sociale, similare celui din sectorul construcții, a stabilit Parlamentul, prin votul final al deputaților asupra unui proiect de lege inițiat de PSD și susținut de coaliția de guvernământ. Opțional, angajații din aceste domenii vor putea contribui la Pilonul II de pensii.

De ce este important: Măsura adoptată face parte din pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, anunțat de actuala coaliție de guvernare, PSD-PNL-UDMR

Proiectul prevede că până la sfârșitul anului 2022  și în perioada 1 ianuarie 2023- 31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. 

Scutirea de impozit se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

Angajații respectivi vor fi asigurați până la 31 decembrie 2028 inclusiv în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției și vor beneficia de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă.

Perioadele lucrate în sectorul agricol și în industria alimentară de către persoanele beneficiare constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

Proiectul permite însă exprimarea opțiunii angajaților de a continua, respectiv de a relua plata contribuției la Pilonul II al sistemului de pensii, aceasta acumulându-se în conturile lor personale și completându-le ulterior veniturile aferente pensiei calculate potrivit legislației privind sistemul de asigurări sociale de stat.

Astfel persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din domeniile respective, pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opțiunea se depune în scris, la angajator, acesta reținând contribuția aferentă potrivit prevederilor legale.

Ca și în cazul domeniului construcțiilor, pentru acordarea acestor facilități angajaților, angajatorii din domeniu trebuie să realizeze cifră de afaceri din activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Opoziția a reclamat faptul că majorarea salariului minim diferențiat pentru anumite domenii, cu facilitățile aferente, este discreționară. Astfel, majorarea similară în cazul trasnportatorilor, adoptată de Senat încă din 2020, nu a mai fost votată de atunci și de deputați.

Profit.ro a relatat că un proiect similar celui al PSD, privind angajații din agricultură, a fost inițiat și de PNL.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!