27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Agribusiness – Dorel Fechete, Asociația Administratorilor de Păduri (AAP): Supra-reglementarea și subfinanțarea – principalele probleme ale administratorilor de păduri – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Și în PNRR, în afară de împăduriri pentru 56000 de hectare, nu s-au alocat alte fonduri pentru utilaje, pentru dotarea ocoalelor silvice cu sisteme performante de supraveghere și măsurarea lemnului, pentru pepiniere silvice mai numeroase.

În 2007, când pădurile erau la Ministerul Agriculturii, a fost prima și ultima dată când am avut alocații în jur de 3 miliarde de euro pentru păduri.

În 2007- 2014 am avut trei miliarde de euro pe diferite măsuri, în 2014-2021 am avut în jur de 200 de milioane de euro.

Principala problemă a administratorilor de păduri este supra-reglementarea, consideră Dorel Fechete, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Păduri (AAP). El a detaliat: “Avem cea mai stufoasă legislație din întreaga Uniunea Europeană. Avem multe îngrădiri, sunt multe lucruri pe care trebuie să le respectăm și care nu sunt de înțeles. Lupta cu autoritatățile pentru simplificarea legislației este cea mai mare provocare pentru noi.”

O altă problemă este subfinanțarea sectorului, potrivit domniei sale: “Toată lumea vorbește de importanța pădurii, dar când vine vorba de alocarea de bani, suntem întotdeauna la coadă. Și în PNRR, în afară de împăduriri pentru 56000 de hectare, nu s-au alocat alte fonduri pentru utilaje, pentru dotarea ocoalelor silvice cu sisteme performante de supraveghere și măsurarea lemnului, pentru pepiniere silvice mai numeroase. Se vorbește foarte mult, dar banii sunt foarte puțini.

Pe PNNR, respectiv Planul Național Strategic, viitorul buget al UE pe următorii 7 ani, suntem undeva la 1% din totalul fondurilor alocate pentru agricultură și sivicultură. 1% sunt pentru păduri.

Dacă importanța pădurii este așa de mare, nu este normal să nu alocăm bani și pentru pădure, măcar raportat la suprafața pe care o avem. Gândiți-vă că din suprafața țării, aproximativ 29% este pădure. Din acei bani raportați la suprafața terenului agricol, ar trebui să avem și noi, proporțional, bani pentru dezvoltare. Banii se duc numai la agricultură, la pădure nu ajung bani deloc și atunci este foarte greu. Avem și presiunea din partea media, din partea ONG-urilor de mediu, care în multe cazuri nu înțeleg de fapt cum este situația și, în loc să ne sprijine, să primim bani, să primim resurse, ca să putem gospodări pădurea, dau în presă exemple negative și de cele mai multe ori nereale.”

El spune că, la Planul Național Strategic s-a lucrat mult, iar reprezentanții AAP au arătat măsurile care ar fi necesare pentru pădure și nivelul fondurilor necesar pentru fiecare măsură: “PNS se derulează prin Ministerul Agriculturii și cine împarte, parte își face. În 2007, când pădurile erau la Ministerul Agriculturii, a fost prima și ultima dată când am avut alocații în jur de 3 miliarde de euro pentru păduri. În 2007- 2014 am avut trei miliarde de euro pe diferite măsuri, în 2014-2021 am avut în jur de 200 de milioane de euro. Și nici aceia nu s-au putut folosi pentru că erau pentru plantații, pentru împăduriri, și erau așa de bine făcute ghidurile încât nu era atractiv pentru proprietari să împădurească.

Acum urmează următorul plan pe 7 ani, în care avem sub 1% fonduri pentru păduri. Este trist pentru că spunem că pădurea este factor de mediu, că este important să o întreținem.

Pădurea are nevoie să fie tăiată și rărită. Sunt lucrări care trebuie făcute, dar trebuie și bani. La nivelul proprietarilor, persoane fizice sau UAT-uri, sunt numai cheltuieli. Trebuie să plătească paza pădurii, au de plătit impozite, iar din partea statului, când vine vorba să dea bani, sunt întotdeauna lăsați la urmă.

Avem prin Codul Silvic prevedere că, pentru orice restricție impusa, trebuie o recomensă anticipată și justă pentru proprietari. Avem o Hotărâre de Guvern prin care trebuie să se compenseze aceste restricții, dar pentru aceasta expiră în acest an  acordul Comisiei UE și încă nu s-au făcut demersurile pentru aprobarea  plăților și pentru anii următori. Întotdeauna banii vin după un an-doi, după insistențe. Ori proprietarul trebuie să își acopere cheltuielile”.

Asociația Administratorilor de Păduri întrunește 114 Ocoale Silvice de regim, care administrează 1,5 milioane de hectare de fond forestier (22% din suprafața țării).

Fundația Pădurea de Mâine a anunțat sâmbătă, 9 aprilie, pe șantierul de plantare din Dumbrăvița (jud. Brașov), atingerea obiectivului de un milion de puieți plantați.

Proiectul a fost unul inițiat de Asociația Administratorilor de Păduri, în parteneriat cu compania HS Timber, în anul 2015.

Dorel Fechete, directorul executiv al Asociației Administratorilor de Păduri (AAP), ne-a declarat: “Ideea a pornit dintr-un parteneriat încheiat cu compania HS Timber, în anul 2015, și am avut mai multe acțiuni planificate în acest parteneriat, printre care a fost și ideea de a planta și de a sprijini proprietarii de păduri care au dificultăți în a regenera anumite suprafețe de păduri, care nu aveau resursele financiare.”

Întrebat dacă asociația are și alți membrii cu păduri care trebuie regenerate, Dorel Fechete ne-a precizat: “La nivelul ocoale private din țără, membre în asociație, sunt mii de hectare, care din diferite motive, au nevoie de împăduriri. O parte din ele sunt păduri retrocedate goale, adică proprietarul când le-a primit, a primit terenul gol, nu mai erau păduri, deși legislația spunea că trebuiau împădurite din banii statului. Sunt ocoale care au avut în momentul retrocedării 700 de hectare goale primite la retrocedare. Sunt ocoale care plantează, an de an, 100-200 de hectare care înseamnă în jur de 1 milion de de puieți pe an.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!