28 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Agribusiness – După mulți ani, Guvernul dă din nou liber la vânătoare de cocoși de munte – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Mediului precizează că, în urma unei modificări a legislației, este obligat să emită anual cote de recoltă pentru specia cocoș de munte, pentru care ”se constată o evoluție pozitivă a numărului de exemplare, acesta situându-se la o valoare de 11.957 exemplare la nivelul anului 2022”.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis, luni, precizări privind emiterea Ordinului MMAP care reglementează aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte în perioada 2022-2023, arătând că, în iunie 2022, Parlamentul a adoptat Legea 171/2022, prin care este modificată Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (407/2006), în sensul introducerii sezonului de vânătoare pentru specia cocoș de munte în perioada 10 septembrie - 30 noiembrie.

Potrivit legii, MMAP are responsabilitatea de a stabili și aproba ”anual, până la data de 15 aprilie pentru specia căprior și până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr.

Ministerul Mediului precizează că, în urma unei modificări a legislației, este obligat să emită anual cote de recoltă pentru specia cocoș de munte, pentru care ”se constată o evoluție pozitivă a numărului de exemplare, acesta situându-se la o valoare de 11.957 exemplare la nivelul anului 2022”. ”Cota de 2% din efectivele estimate reprezintă un număr nesemnificativ, care nu produce efecte negative în dinamica populațiilor din România”, arată sursa citată.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis, luni, precizări privind emiterea Ordinului MMAP care reglementează aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte în perioada 2022-2023, arătând că, în iunie 2022, Parlamentul a adoptat Legea 171/2022, prin care este modificată Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (407/2006), în sensul introducerii sezonului de vânătoare pentru specia cocoș de munte în perioada 10 septembrie – 30 noiembrie. Reglementarea exista și în trecut în legislația specifică, însă ea a fost eliminată în anul 2011, în urma unei proceduri din partea Comisiei Europene cu privire la unele inadvertențe legate de perioada stabilită până la acel moment. Aceste inadvertențe au fost corectate de către Parlament prin modificarea legislativă menționată, arată news.ro.

Potrivit legii, MMAP are responsabilitatea de a stabili și aproba ”anual, până la data de 15 aprilie pentru specia căprior și până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatoriu de realizat, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare”.

”Astfel, în urma modificării legislative din iunie 2022, MMAP a devenit, practic, obligat să emită anual cotele de recoltă pentru specia cocoș de munte, așa cum este obligat să emită cote similare pentru toate speciile admise la vânătoare. Refuzul emiterii Ordinului de ministru pentru aprobarea cotelor de recoltă ar fi situat MMAP în afara obligațiilor sale legale, cu consecințele de rigoare. De asemenea precizăm că, în urma evaluărilor anuale ale populației pentru această specie, se constată o evoluție pozitivă a numărului de exemplare, acesta situându-se la o valoare de 11.957 exemplare la nivelul anului 2022. Menționăm că specia cocoș de munte nu este încadrată în categoria speciilor protejate în niciunul dintre statele membre UE”, a arătat sursa citată.

Potrivit Ministerului Mediului, specia cocoș de munte este cuprinsă în Anexa II/2 a Directivei habitate, ceea ce înseamnă că poate fi vânată sub legislație autohtonă a fiecărui stat membru, cu asigurarea că valorificarea prin vânătoare nu se efectuează în sezonul de reproducție, cuibărit sau de creștere a puilor și că această valorificare este conform principiilor ”wise use”. Conceptul de ”wise use” în managementul cinegetic presupune susținerea populațiilor la nivelul de populație optimă, unde sporul anual este cel mai accentuat, concomitent cu monitorizarea anuală și diminuarea pierderilor populaționale provocate de prădători, deranj și condiții generale de habitat.

”Cota de 2% din efectivele estimate reprezintă un număr nesemnificativ, care nu produce efecte negative în dinamica populațiilor din România, mai ales la o specie poligamă unde se valorifică doar masculi în cadrul cotei de recoltă”, a precizat Ministerul Mediului.

Agent Green avertiza, în 20 septembrie, asupra unui ordin al ministrului Mediului, Tanczoz Barna, care prevede că vor fi uciși 239 de cocoși de munte. ”Cu ce a greșit cocoșul de munte de a ajuns în noul ordin de ministru pentru a fi executat? Dar avem, oare, atâția?”, afirmau reprezentanții ONG-ului.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!