Familia fermierului Gheorghe Albu din județul Constanța investește în înființarea de păduri. După ce a dat tonul în România cu perdelele forestiere din salcâm, fermierul de la Viișoara, împreună cu fiul său, Ioan Albu, au depus la Mediu documentația pentru aprobarea lucrărilor de plantare a unui trup de pădure de aproape 30 de hectare. În total, familia Albu va înființa 80 de hectare de pădure, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.
Agenția pentru Protectia Mediului (APM) Constanța a anunţat publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: ”Înființare trup de pădure în comuna Deleni“. Ioan Albu a solicitat de la APM Constanța un acord de mediu pentru acest proiect, iar investiția urmează să fie amplasată în extravilanul comunei Deleni, pe suprafața de 280.000 de metri pătrați, în județul Constanța.
Fermierul Gheorghe Albu, care lucrează peste 6.000 de hectare de teren agricol în județul Constanța și a fondat și Crama Viișoara, a explicat că planul de împădurire de la Deleni face parte dintr-un proiect mai amplu care se va întinde pe 80 de hectare.
”Suntem pioneri în creșterea fondului forestier. La Deleni, Pietreni și Viișoara avem cele mai multe suprafețe de teren pe care le-am împădurit. Am sădit peste 1.200.000 de pomi. Salcâmii sădiți de noi au ajuns acum la maturitate și au devenit perdele forestiere pentru culturile agricole. De asemenea, printr-un proiect european vom mai împăduri 80 de hectare de teren. Din acestea, 30 de hectare reprezintă teren neproductiv. Perdelele forestiere au un rol important în protejarea culturilor agricole împotriva secetei, eroziunii şi alunecărilor de teren. La acestea se adaugă și beneficiile asupra mediului înconjurător și asupra pădurilor. De altfel, fermierii trebuie să găsească metode pentru atenuarea secetei. Suplimentar, sunt evitate efectele secundare asociate irigării prin aspersiune – sărăturarea și înmlăștinirea – reducerea vitezei vântului conducând la îmbunătățirea calității irigării. Cât privește înființarea trupului de pădure în comuna Deleni așteptăm acordul de mediu, apoi vom elabora proiectul tehnic pentru a stabili și componența forestieră”, a declarat, Gheorghe Albu.
Citește și:
Fermierul constănțean se numără printre pionierii perdelelor forestiere private din România. Inginerul Albu a fost primul fermier care a alocat resurse importante și a înființat din bani proprii perdele forestiere de salcâm. Mulți ani, agricultorul nu a beneficiat pe acele suprafețe nici de subvenții agricole întrucât salcâmul figura ca specie invazivă și nu era trecut în condițiile de eligibilitate pentru suprafețele care se declară la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Beneficiile perdelelor forestiere au fost evidențiate în trecut de către fermierul constănțean care a arătat că nu regretă alocarea unei suprafețe generoase pentru împăduriri. La protecția perdelelor culturile agricole au avut producții duble în anii secetoși față de culturile care au fost înființate în câmp deschis.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).