2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Agribusiness – Inflaţia începe să se vadă în consum: Ritmul de creştere al cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul aproape a stagnat în septembrie. Inflaţia este de aşteptat să ajungă la 7-8% la final de an, în vreme ce câştigul salarial real va avansa mult mai lent, inhibând consumul – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Faţă de august însă, consumul a crescut în septembrie cu doar 0,2% faţă de un avans de 0,6% în august faţă de iulie, ca urmare a majorării preţu rilor şi pe măsură ce este clar că avan sul salariilor nu va acoperi inflaţia care ar putea ajunge la 8% la finalul anu lui... Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat, a crescut cu 11,9% în primele nouă luni din 2021, an/an, în vreme ce, septembrie la septembrie, avansul a fost de 8,5% an/an... Potrivit datelor INS, avansul la nouă luni al consumului privat a fost posibil pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 17,6%, la vânzările de carburanţi cu 11,8% şi la vânzările de produse alimentare... Pe de altă parte, se observă o decelerare a rit mului anual de evoluţie în septembrie, dinamică influenţată şi de intensificarea presiunilor inflaţio niste”, a comentat Andrei Rădules cu, directorul de analiză macroe conomică al Băncii Transilvania, într-o analiză pentru clienţi..

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat, a crescut cu 11,9% în primele nouă luni din 2021, an/an, în vreme ce, septembrie la septembrie, avansul a fost de 8,5% an/an. Faţă de august însă, consumul a crescut în septembrie cu doar 0,2% faţă de un avans de 0,6% în august faţă de iulie, ca urmare a majorării preţu­rilor şi pe măsură ce este clar că avan­sul salariilor nu va acoperi inflaţia care ar putea ajunge la 8% la finalul anu­lui, după cum estimează economiştii.

În septembrie, inflaţia a fost de 6,3%. Nu există date pentru septem­brie, dar câştigul salarial real a fost, în august 2021, faţă de august 2020, de doar 1,2%, la o inflaţie de 5,4%. Prin urmare, inflaţia muşcă din venituri şi acest lucru începe să se vadă în evoluţia consumului. „Se confirmă consolidarea climatului pozitiv la nivelul comer­ţului cu amănuntul şi consumului privat, aspect evidenţiat de dinamica peste ritmul potenţial. Pe de altă parte, se observă o decelerare a rit­mului anual de evoluţie în septembrie, dinamică influenţată şi de intensificarea presiunilor inflaţio­niste”, a comentat Andrei Rădules­­cu, directorul de analiză macroe­conomică al Băncii Transilvania, într-o analiză pentru clienţi. Potrivit datelor INS, avansul la nouă luni al consumului privat a fost posibil pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 17,6%, la vânzările de carburanţi cu 11,8% şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 6%.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!