0.2 C
București
joi, martie 30, 2023

Agribusiness – Prețul grâului a scăzut, revenind la nivelul de dinainte de conflictul din Ucraina – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Prețul grâului comun este în scădere”, spune Arthur Portier, de la firma Agritel, care precizează: „Oscilează în jurul valorii de 280 până la 285 de euro pe tonă și revine astfel la nivelul de dinaintea conflictului din Ucraina.

De comparat cu maximul istoric, de 438 de euro pe tonă, atins la jumătatea lui mai 2022, în mijlocul unei bule speculative în materie de materii prime”.

În timp ce, la începutul conflictului, volumul exporturilor de cereale ucrainene scăzuse la mai puțin de un milion de tone pe lună, de curând acesta a revenit la nivelul mediu din ultimii cinci ani, la aproape cinci milioane de tone pe lună”, a spus Portier.

Crăciunul și Revelionul, cu temperaturi neobișnuit de ridicate, au alimentat temerile agricultorilor. Pe câmpuri, căldura a determinat devansarea dezvoltării plantelor. Și asta la jumătatea lunii ianuarie. Ceea ce stârnește reticențe în rândurile agricultorilor specializați în cereale, scrie Le Monde, citată de Rador.

Încă din luna octombrie 2022, la momentul semănării grâului de iarnă și a orzului, temperaturile au fost anormal de blânde. Condiții bune sau chiar prea bune de semănat. Au dat și primele frunzulițe… Creșterea prea rapidă, însă, face ca planta să fie sensibilă la îngheț.

Din fericire, a urmat o perioadă rece, cu o scădere treptată a temperaturii, iar natura a reușit, în sfârșit, să intre în hibernare. Aceste schimbări bruște dau transpirații reci cultivatorilor de cereale. Valul de frig care mătură Franța acum încălzește inimile fermierilor. „Starea culturilor este foarte bună și avansată în acest moment. Eram îngrijorați, dar frigul actual este o veste foarte bună”, rezumă Benoît Piétrement, președintele consiliului specializat în culturi de câmp de la FranceAgriMer și fermier de cereale din Marna.

Risc de recesiune globală

Un alt indicator este urmărit îndeaproape de cultivatorii de cereale, cel al piețelor. Și aici a fost o criză. „Prețul grâului comun este în scădere”, spune Arthur Portier, de la firma Agritel, care precizează: „Oscilează în jurul valorii de 280 până la 285 de euro pe tonă și revine astfel la nivelul de dinaintea conflictului din Ucraina. De comparat cu maximul istoric, de 438 de euro pe tonă, atins la jumătatea lui mai 2022, în mijlocul unei bule speculative în materie de materii prime”.

„Prima de risc legată de conflictul din Ucraina dispare. În timp ce, la începutul conflictului, volumul exporturilor de cereale ucrainene scăzuse la mai puțin de un milion de tone pe lună, de curând acesta a revenit la nivelul mediu din ultimii cinci ani, la aproape cinci milioane de tone pe lună”, a spus Portier.

Alte elemente care contribuie la această scădere a prețului grâului: riscul unei recesiuni economice globale și incertitudinile legate de ritmul de redresare a motorului chinez, după încheierea politicii zero Covid. Ca să nu mai vorbim de întărirea monedei euro în raport cu dolarul.

„O recoltă mai bună ca niciodată”

Investitorii evaluează și recoltele. Grâul nu lipsește pe planetă, spre beneficiul populațiilor. „Estimările globale de colectare pentru anul 2022-2023 ajung la 763 de milioane de tone, o cifră niciodată atinsă până acum”, ne spune Marc Zribi, șeful departamentului de cereale și zahăr la FranceAgriMer.

Surpriza plăcută vine dinspre Australia, care este inundată de cereale aurii, cu o recoltă estimată de 40 de milioane de tone. În Franța, jumătate din producția pe 2022, estimată la 33,6 milioane de tone, urma a fi vândută la export (Maroc, Algeria și Egipt în principal). Bonus – prețul scăzut.

Pentru cultivatorii francezi de cereale, 2022 va rămâne în istorie ca un an foarte bun. Să sperăm că 2023 nu va fi opusul lui…

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!