1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Agribusiness – Profesor Wayne Parrott, Universitatea din Georgia: “Criza alimentară, dacă va veni, va fi din cauza reglementărilor și nu de la știință și tehnologie” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ameliorarea plantelor (obținerea unor soiuri mai bune, prin metode științifice) și noile tehnici genomice ajută la securitatea alimentară globală, potrivit participanților la conferința “Inovația în ameliorarea plantelor – Rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală”, care a avut loc recent, la București, în organizarea AgroBiotechRom, Asociația Producătorilor de Porumb din România și Alianța Română a Industriei Semințelor.

  • Profesor Wayne Parrott: Noile tehnici genomice au un rol foarte important în securitatea alimentară globală

 

Ameliorarea plantelor (obținerea unor soiuri mai bune, prin metode științifice) și noile tehnici genomice ajută la securitatea alimentară globală, potrivit participanților la conferința “Inovația în ameliorarea plantelor – Rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală”, care a avut loc recent, la București, în organizarea AgroBiotechRom, Asociația Producătorilor de Porumb din România și Alianța Română a Industriei Semințelor.

Distinsul profesor Wayne Parrott de la Universitatea din Georgia, Institutul de ameliorare a plantelor, genetică și genomică, a avut amabilitatea să vină în România pentru a fi speakerul cheie al evenimentului. Cu această ocazie, Financial Intelligence a avut un scurt interviu cu domnia sa.

Stimate domnule profesor, Cum a evoluat inovaţia în ameliorarea plantelor în ultimii ani? Care au fost segmentele cele mai inovative din agricultură, în acest domeniu?

Wayne Parrott: Ameliorarea plantelor există de când a început agricultura. Ce s-a schimbat este că acum avem mai multe instrumente ca să putem face modificările mai rapid și mai precis decât le-am făcut în trecut.

Deci nu facem alt tip de schimbări, ci facem ceea ce s-a făcut dintotdeauna, dar într-un mod mai rapid şi mai ţintit.

Am trecut printr-o perioadă în care prioritatea de a livra produse era mai importantă. Bunicii mei, de exemplu, nu au avut niciodată legume proaspete iarna. Acum beneficiază de produse pe tot parcursul anului. Și pentru a crea un pol de livrări, amelioratorii au trebuit să intensifice rezistenţa şi capacitatea de transport şi au cam uitat sau nu au avut instrumentele necesare pentru aromă și gust. Acum noi ne întoarcem şi facem lucrurile în aşa fel încât mâncarea să fie mai specială din punct de vedere al aromelor şi gustului, pentru soiuri diferite de fructe și legume.

Reporter: Ce înseamnă editarea genomului? Care este diferenţa între transgeneză şi editarea genomului?

Wayne Parrott: Tu, ca jurnalist, foloseşti un program de editare texte, nu? Uneori, când greşeşti, te întorci în text şi modifici. Faci o greşeală de editare pe care o corectezi.

ADN-ul în interiorul unei plante este echivalentul unei cărți. Și, uneori, poate avea greșeli de scriere. Sau uneori textul poate fi îmbunătăți cu un cuvânt. Asta este editare.

Transgenic este atunci când oferi manuscrisul unui editor care folosește cerneală roșie și spune: scoateți asta și introduceți asta.

Editarea genomului este în interior, pe când transgenic se realizează cu ajutor din exterior şi atunci îl considerăm organism modificat genetic (OMG).

Reporter: Care este rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală?

Wayne Parrott: Absolut, aceste tehnici au un rol foarte important. Aici revenim la ce am spus mai devreme – capacitatea de a face lucrurile mai rapid şi mai precis.

Unele dintre trăsăturile de care avem nevoie pentru rezistența culturilor sunt foarte dificil de obținut cu metodele mai vechi. Editarea ne face să ajungem mai rapid acolo.

Reporter: Cât de mult afectează plantele aceste noi tehnici şi în ce fel?

Wayne Parrott: Aceste tehnici afectează plata în sensul că îi dau caracteristica pe care vrei tu să o dai. Important este că nu afectează în niciun fel siguranța sau forma.

Reporter: Sunt sigure aceste plante şi pentru siguranţa oamenilor?

Wayne Parrott: Da! Este un procedeu la fel de sigur ca şi ameliorarea convențională. Este la fel de sigur ca şi multiplicările pe care le-am făcut de mii de ani de zile. Asta pentru că ADN-ul se schimbă în acelaşi mod.

Reporter: Aţi anunţat că vor fi lansate pe piaţă frunzele de muştar modificate pentru gust. Le-aţi încercat?

Wayne Parrott: Le-am încercat şi sunt ca salata verde. Chestia amuzantă este că bunica mea obișnuia să gătească frunze de muștar pentru că îi plăcea gustul iute. Și mie îmi place iuţeala şi oarecum îmi e dor de acest gust. Dar pentru cei cărora nu le plac frunzele de muștar, noul produs cred că va fi minunat.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre legislația din Statele Unite cu privire la editarea genomului sau OMG?

Wayne Parrott: Nu avem legislație, cred că foarte important de ştiut acest lucru. De reținut este că, dacă ceva este riscant sau există o problemă cu o anume plantă, problema nu vine din felul în care îl faci. Vine din ceea ce faci, nu? Avem legi de zeci de ani care reglementează că ceea ce facem este sigur. Singurul lucru care se schimbă este modul în care o faci.

Reporter: Nu aveţi în SUA organizaţii care se opun OMG?

Wayne Parrott: Sigur că avem, dar, în general, agențiile noastre de reglementare au autoritate de decizie. Nu vorbim de un proces politic așa cum este în Europa. Aici când Comisia Europeană acționează, devine politică, în timp ce agențiile noastre de reglementare pot lua o decizie și mergem mai departe.

Reporter: Cum afectează schimbările climatice producţia agricolă şi de alimente?

Wayne Parrott: Schimbările climatice deja afectează agricultura. De fapt afectează agricultura de mult timp, deoarece modelele meteorologice se schimbă.

Culturile se vor muta acolo unde vremea va fi bună pentru ele.

Dar există două lucruri pe care noi, ca amelioratorii de plante, le putem face. Unul este că putem face culturi care sunt mai rezistente, în tolerarea secetei sau frigului sau indiferent de condiția adversă. Și putem crea culturi care se ameliorează. De exemplu, avem companii care dezvoltă copaci care captează carbonul mult mai eficient, astfel încât să existe mai multe terenuri sau pentru a îmbunătăți mai bine captarea carbonului.

Reporter: Credeţi că criza alimentară va veni în 2030?

Wayne Parrott: Dacă va veni, va fi din cauza reglementărilor umane și nu din cauza capacității științei și tehnologiei.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!