Rusia a fost acuzată la Consiliul ONU, că a provocat o “criză alimentară mondială” și chiar că a pus oamenii în pericol de “foamete” prin declanșarea unui război împotriva Ucrainei, “grânarul Europei”, relatează lefigaro.
Președintele rus “Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală. Și el este cel care îi poate pune capăt”, a declarat numărul doi al diplomației americane, Wendy Sherman, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate dedicată situației umanitare din Ucraina, scrie News.ro.
“Doar Rusia și președintele Putin sunt responsabili pentru că acest război împotriva Ucrainei și pentru consecințele acestuia asupra securității alimentare mondiale”, a insistat ajunctul secretarului de stat.
Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Rivière, a continuat subiectul, considerând că “agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a crescut riscul de foamete în întreaga lume”.
Invitată în Consiliul de Securitate, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, din Tanzania, a avertizat că acest conflict “amenință să înrăutățească situația pentru cele mai mari crize umanitare de pe planetă, cum ar fi în Afganistan, Yemen și Cornul Africii”.
“Aceste țări luptă deja împotriva insecurității alimentare, a fragilității economiilor lor, a creșterii prețurilor la alimente, combustibili și îngrășăminte care vor afecta grav sezoanele actuale și cele care vor veni”, a avertizat ea.
Directorul Programului Alimentar Mondial (WFP), David Beasley, a afirmat că Ucraina și Rusia sunt “producători importanți” de cereale, reprezentând “30% din exporturile mondiale de grâu, 20% din porumb și 75%-80% din uleiul de semințe din floarea soarelui”.
Aproximativ “50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina și hrăneam 125 de milioane de oameni” înainte de război, a subliniat David Beasley.
Războiul din Ucraina va avea un impact global “dincolo de tot ce am văzut de la Al Doilea Război Mondial” și va afecta securitatea alimentară globală, deoarece mulți dintre fermierii ucraineni care produc o cantitate semnificativă din grâul lumii se luptă acum cu rușii, a adăugat șeful WFP.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).