4 C
București
vineri, decembrie 3, 2021

Agribusiness – Spanacul cultivat în jgheaburi suspendate – o inovație a legumicultorului Ilie Ursu – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Spațiile suspendate le realizase fermierul pentru a cultiva căpșuni și chiar a reușit să facă acest lucru timp de 3 ani, până anul acesta, când stolonii de căpșuni cumpărați s-au dovedit a fi buni de aruncat.Sistem de cultivare la etaj pentru mai multe culturi Ca să nu lase solarul familiei gol... Eu folosesc BiohumusSol, este un îngrășământ natural”, spune Ilie Ursu.Fermierul Ilie Ursu e mândru de spanacul său sănătos și gustos Prețul spanacului cultivate la etaj este de 5 lei pe kilogram la poarta fermei Problema fermierului este că prețul la spanac este scăzut în această perioadă... Eu cred că pandemia este de vină, nu mai merge lumea la piață”, a menționat fermierul pentru .Spanac în solar Scumpirea inputurilor a scăzut drastic veniturile legumicultorilor Legumicultorul Ilie Ursu are acum în solar și gogonele sau castraveți.

Spanac suspendat – o inovație a legumicultorului Ilie Ursu din Rusănești, județul Olt. Producătorul și-a creat un sistem de jgheaburi în care, în această toamnă, cultivă spanacul la înălțime de peste un metru deasupra solului din solar. Beneficiile tehnicii de cultivare a spanacului suspendat sunt multiple, spune legumicultorul.

Ilie Ursu, producător din comuna Rusănești, sat Jieni, județul Olt, a venit cu o idee inovatoare în cultivarea spanacului: să-l pună suspendat, în jgheaburi pline cu amestec de pământ cu turbă.

Ideea noii tehnologii de cultură a spanacului a venit de la un eveniment mai puțin plăcut. Spațiile suspendate le realizase fermierul pentru a cultiva căpșuni și chiar a reușit să facă acest lucru timp de 3 ani, până anul acesta, când stolonii de căpșuni cumpărați s-au dovedit a fi buni de aruncat.

Sistem de cultivare la etaj pentru mai multe culturi

Ca să nu lase solarul familiei gol, legumicultorul Ilie Ursu, membru al Asociației Forța Fermierilor, a venit cu o idee revoluționară pentru solariile de familie din România: să cultive spanac pe etaje. A ales spanacul pentru că această cultură se pretează la cultivarea în jgheaburi și este trufanda pe care o poate produce până în apropierea Sărbătorilor Pascale, a spus acesta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

”Eu când am gândit și realizat sistemul acesta, l-am făcut pentru o cultură suspendată de căpșuni. Am avut căpșuni vreo 3 ani, 2018, 2019 și 2020. Anul acesta, în primăvară, am luat stoloni de la un așa zis prieten. Am pierdut cultura de căpșuni. Soției mele i-a venit ideea de a pune spanac în locul căpșunilor care se ofiliseră și uite așa a ieșit un spanac de toată frumusețea, la etaj”, a mărturisit Ilie Ursu.

Ilie Ursu, alături de fiica sa

Sistemul de jgheaburi în solar a fost construit de Ilie Ursu

Legumicultorul povestește că ideea cu jgheaburile suspendate este invenția sa. A făcut totul personal și a investit atât bani cât și multă muncă.

”Este chiar invenția mea. Am făcut cum sunt pietrierii aceia în construcții și i-am îmbrăcat cu folie pe interior și pe exterior. Am amestecat pământ cu turbă, am luat 48 de baloți de turbă la 85 de lei balotul și am pus în jgheaburi, amestecate cu vreo 17 tone de pământ. Am cărat singur cu roaba. Am bătut singur fierul beton, țeava rectangulară. Investiția în lei a fost 12.000-13.000 de lei, cum v-am spus”, a adăugat legumicultorul.

În solarul familiei Ursu, spanacul la etaj a crescut foarte frumos

Beneficiile culturii suspendate de spanac

Beneficiile culturii suspendate de spanac au fost avute în vedere de către legumicultorul din județul Olt. Acesta spune că prin cultivarea la etaj și nu direct pe sol, plantele sunt ferite de boli și dăunători, în special de melci. În plus, cultura este mult mai ușor de cules.

”Melcii spre exemplu nu urcă pe metal, deci nu urcă pe suporți. Mana nu apare nici ea la înălțime, decât foarte rar…și am scăpat așa de boli. Este ușor de cules, nu trebuie să mai stai aplecat”, a explicat Ilie Ursu.

Soiul de spanac Matador, preferatul legumicultorului Ilie Ursu

Legumicultorul oltean a pus spanac pe 300 de metri pătrați în solar. Preferatul său este soiul Matador. Despre cultura inedită de spanac spune că suporții și tot ce înseamnă cultura la etaj costă destul de mult.

”Investiția e destul de mare, solarul are 600 de metri pătrați, voiam să-l fac pe tot, dar m-a dus în eroare că au costat doar cât am făcut 13.000 de lei. Nu că nu s-ar fi amortizat investiția în timp, dar eu am făcut așa etajat doar pentru a nu mai sta aplecat să recoltez. Sus am avut căpșune și jos plantam diverse, salată, usturoi, ceapă. Anul acesta spanac am pus doar Matador, de când cultiv eu, doar soiul acesta l-am pus, îmi place mie mai mult, are frunze mai mari, cărnoase, e și gustos”, a spus legumicultorul.

Tratamente la spanac nu face, iar la nevoie apelează la produse naturale. ”Îmi place să cultiv mai bio. Eu le spun și altora, dar nu mă cred. Eu folosesc BiohumusSol, este un îngrășământ natural”, spune Ilie Ursu.

Fermierul Ilie Ursu e mândru de spanacul său sănătos și gustos

Prețul spanacului cultivate la etaj este de 5 lei pe kilogram la poarta fermei

Problema fermierului este că prețul la spanac este scăzut în această perioadă. Speră însă că odată cu postul Crăciunului, va fi mai căutat și totodată mai scump. De la poarta fermei vinde cu 5 lei kilogramul de spanac.

”Anul trecut pe vremea aceasta era 12 lei kilogramul. La un cules iau până în 100 de kilograme. Eu mă aștept ca până la Paști să culeg aproape o tonă. Nu merg la piață și nu avem spații de desfacere, doar că vând la comercianți direct din poarta fermei cu 5 lei pe kilogram. A fost și 10 lei, dar a scăzut. Eu cred că pandemia este de vină, nu mai merge lumea la piață”, a menționat fermierul pentru .

Spanac în solar

Scumpirea inputurilor a scăzut drastic veniturile legumicultorilor

Legumicultorul Ilie Ursu are acum în solar și gogonele sau castraveți, care sunt la mare căutare acum în toamnă. El spune însă că scumpirea inputurilor, care după calculele sale, și-au triplat prețurile, îi afectează pe producători.

”Prețurile la legume au rămas aceleași de acum câțiva ani, iar inputurile s-au triplat. Costurile de producție sunt mai mari, dar veniturile sunt din ce în ce mai mici. O tornadă mi-a făcut anul acesta solarul praf. A trebuit să-l refac cu 7.000 de lei. Eu, pe ce am produs aici nu am avut profit anul acesta 7.000 de lei. Tot profitul, când am tras linie am avut 7.800 de lei. Pe toți i-am băgat în solar. Acum ceva vreme m-am împrumutat în bancă să refac solariile când era vânt puternic. Gogonele aici se vând cu 0,50 lei, iar tomatele cu 1,5 lei pe kilogram. Castraveții au mers acum în toamnă, dar în vară aș fi putut arunca, însă am reușit să le dau chiar la 0,20 lei pe kilogram”, a încheiat legumicultorul Ilie Ursu.

Cei care doresc să cumpere legume din solariile fermierului Ilie Ursu, pot lua legătura cu acesta la numărul de telefon: 0787256899.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (agrointel.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!