30.1 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Agribusiness – Toate firmele din domeniul agroalimentar – obligate să încheie contracte și să publice plan de prevenire a risipei alimentare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Noul proiect legislativ, care este semnat de numeroși parlamentari de la USR, PSD, PNL și UDMR, nu mai prevede doar opțiunea firmelor de a lua măsuri de reducere a risipei alimentare, ci le obligă la astfel de măsuri.

Dacă acum legea spune că operatorii economici din sectorul agroalimentar ”pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, noul proiect prevede că firmele respective ”au obligaţia să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea obligaţia să creeze până la data de 1 ianuarie 2025 platforma naţională  pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici.

Măsurile de reducere a risipei alimentare, prin donarea alimentelor apropiate de data expirării, nu vor mai fi opționale, ci obligatorii pentru operatorii din domeniul agroalimentar. Aceștia din urmă vor fi obligați să întocmească planuri și rapoarte anuale de prevenire a risipei alimentare, să le publice pe o platformă națională, să încheie contracte pentru transferul gratuit al alimentelor în curs de expirare și să informeze consumatorii cu privire la combaterea risipei alimentare, prevede un proiect legislativ cu largă susținere parlamentară.   

Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

De asemenea important: De la intrarea în vigoare a legii, și Profit.ro a semnalat că legea este inaplicabilă în forma sa actuală, iar la aceeași concluzie au ajuns liderii partidelor parlamentare, care au propus, iar Parlamentul a adoptat în 2020 o serie de modificări ale legislației. Conform acestor modificări, alimentele, aproape de expirare, care sunt donate nu vor fi considerate livrare de bunuri, contractele de donație nu vor mai fi încheiate obligatoriu în formă autentică, iar ONG-urile specializate ca bănci de alimente vor fi incluse printre recipienții donaților de alimente

Noul proiect legislativ, care este semnat de numeroși parlamentari de la USR, PSD, PNL și UDMR, nu mai prevede doar opțiunea firmelor de a lua măsuri de reducere a risipei alimentare, ci le obligă la astfel de măsuri.

Dacă acum legea spune că operatorii economici din sectorul agroalimentarpot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, noul proiect prevede că firmele respective ” să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”.

Astfel, operatorii economici implementează măsuri de prevenire şi reducere a risipei alimentare conform următoarei ierarhii de prevenire a risipei alimentare:

a) măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
b) măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor alimentare aflate aproape de atingerea datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum, după caz, conform legislaţiei în vigoare;
c) măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori sau consumatori finali; Fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului;
d) măsuri privind utilizarea produselor alimentare pentru hrana animalelor;
e) măsuri de valorificare a elementelor şi a substanţelor conţinute în deşeurile alimentare pentru utilizări industriale;
f) măsuri pentru direcţionarea produselor alimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea transformării în compost;
g) măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
h) măsuri privind dirijarea către o unitate autorizată de neutralizare a produselor alimentare rămase după parcurgerea etapelor prevăzute la lit. a)-f);
i) măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările ulterioare, precum şi ale Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei, cu modificările ulterioare, în condiţiile prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.

În prezent, firmele care optează pentru măsurile de reducere a risipei alimentare prin donare pun la dispoziția autorităților cu atribuții de reglementare ”rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”.

Acum, toate firmele din domeniu vor fi obligate să facă aceste rapoarte, dar și planuri de dminiuare a risipei alimentare, pe care să le încarce pe website-ul propriu și pe o platformă  națională.

De asemenea, conform proiectului, ”operatorii economici trebuie să realizeze demersurile necesare pentru încheierea unui contract cadru cu operatori receptori pentru transferul cu titlul gratuit al alimentelor”.

Firmele din domeniu vor avea, totodată, obligația să implementeze ”măsuri de informare şi responsabilizare pentru salariaţi pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare”.

O altă obligație va consta în informarea consumatorilor despre obiceiurile de consum responsabile.

Și pentru operatorii economici din industria ospitalităţii este prevăzută obligația de a ”facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”.

Proiectul prevede și amenzi de la 10.000 lei ia 40.000 de lei pentru nepublicarea rapoartelor și planurilor din momentul funcţionării platformei naţionale care să permită operatorilor economici încărcarea electronică a rapoartelor.

De aceste amenzi vor fi scutiți însă operatorii economici care se încadrează la definiţia microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, au prevăzut inițiatorii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va avea obligaţia să creeze până la data de 1 ianuarie 2025 platforma naţională  pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici.

Proiectul mai prevede că și autorităţile şi instituţiile administraţiei publice au obligaţia să ia măsuri de prevenire şi diminuare a risipei alimentare atunci când în cadrul activităţii desfăşurate rămân sau pot rămâne surplusuri de alimente, dar pentru acestea nu există alte reguli definite în acest scop.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului. 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!