26.8 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Agribusiness – ZF Agropower. Gheorghe Păpurică, Grădina Bi-Schon: Dacă reuşesc să îmi valorific marfa sunt stimulat să măresc suprafaţa cultivată cu arahide, dar în acest moment nu pot să spun că văd un sprijin -Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

El a pornit cu o suprafaţă de 100 mp, dar spune că ar dori să o mărească, dacă ar fi impulsionat de stat prin anumite facilităţi şi ar avea contracte stabile cu retailerii pentru vânzarea produselor.

Cultura de arahide este de nişă la nivelul ţării noastre şi nu există date privind producţia, ci doar că sunt peste 200 de persoane care o testează.

Câştigători sunt cei care cultivă pe suprafeţe mari, iar cei mici câştigă dacă vând sămânţă sau direct către consumatori cu un preţ care să justifice munca şi le aducă şi un mic profit“...

De la legume tradiţionale, precum ceapă verde, usturoi, roşii ori spanac, Gheorghe Păpurică a descoperit în urmă cu patru ani arahidele, care şi-au făcut loc în Grădina Bi-Schon, businessul pe care fermierul îl are în judeţul Giurgiu. El a pornit cu o suprafaţă de 100 mp, dar spune că ar dori să o mărească, dacă ar fi impulsionat de stat prin anumite facilităţi şi ar avea contracte stabile cu retailerii pentru vânzarea produselor.

„Dacă vom fi impulsionaţi de stat în viitor, vom cultiva suprafeţe mari dar cu arahide, dar în acest moment consider că este bine să cultivăm suprafeţe mai mici, să desfacem marfa la un preţ bun şi să continuăm activitatea. Noi trebuie să cultivăm în baza unor contracte, însă chiar şi aşa, în România, în relaţia cu retailerii nu te poţi baza pe ele, pentru că se poate schimba managementul companiei cu care tu ai încheiat contractul şi cel care vine să aibă o altă viziune şi contractul cade şi asta ne reţine din a investi. În loc să ne ajute să ne dezvoltăm, lipsa desfacerii ne trage înapoi“, a spus Gheorghe Păpurică, fondatorul Grădina Bi-Schon, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Cultura de arahide este de nişă la nivelul ţării noastre şi nu există date privind producţia, ci doar că sunt peste 200 de persoane care o testează. Păpu

„Dacă reuşesc să îmi valorific marfa sunt stimulat să măresc suprafaţă cultivată cu arahide în viitor, dar în acest moment nu pot să spun că văd un sprijin, deşi această cultură este în avantajul celor care vor să facă agricultură ecologică, pentru că îmbogăţeşte solul cu azot“, a adăugat Gheorghe Păpurică.

Astfel, el crede că China este cel mai mare producător mondial, nu doar datorită terenurilor prolifice, ci şi pentru că fermierii de acolo au costuri mici de producţie şi pot cultiva pe suprafeţe mari, primesc subvenţii, au utilaje performante şi utilităţi mai ieftine decât la românii şi îşi permit să ofere preţuri competitive când pun produsul pe piaţă.

„Este o cultură bună cu fructe sănătoase, dar este foarte greu să le vinzi în România, pentru că costurile de producţie sunt mari, iar desfacerea se face la preţuri mici. Câştigători sunt cei care cultivă pe suprafeţe mari, iar cei mici câştigă dacă vând sămânţă sau direct către consumatori cu un preţ care să justifice munca şi le aducă şi un mic profit“, a subliniat Păpurică.

Arahidele se cultivă primăvara, în aprilie sau mai, şi este important ca atunci când sunt puse în pământ temperatura solului să fie în medie de 14-15? pentru următoarea săptămână, a explicat Gheorghe Păpurică.

„Se recomandă a fi recoltate toamna după 1 octombrie, dar nu mai târziu de 15 octombrie, înainte de începerea ploilor de toamnă ca arahidele să nu se îmbibe cu a apă şi să se umple de noroi. Ele se extrag prin tragere la fel ca şi cartofii şi apoi se rupe planta de arahide şi se pune la uscat într-un loc unde sunt curenţi de aer pentru a se aerisi cât mai bine. După ce se usucă se depozitează în saci de hârtie în locuri uscate“, a completat Păpurică. În 2020, producţia mondială de arahide a fost de 71,6 milioane de tone, arată datele Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU.

Pe lângă cultivarea legumelor tradiţionale sau de nişă şi a florilor, Gheorghe Păpurică are şi un atelier unde realizează săpunuri naturale şi un laborator de cofetărie unde face prăjituri şi ciocolată, în judeţul Giurgiu.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=182548568988529″;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!