4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Analize și Trenduri – Analiză AFP: Euro s-a prăbușit până aproape de paritate față de dolar. „Bunurile importate devin mai puţin competitive” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Luni, euro s-a prăbușit spre paritate față de dolar.

Moneda euro a scăzut vineri sub nivelul de 1,01 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Luni, euro s-a prăbușit spre paritate față de dolar, în condițiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze rusești către Germania a intrat în mentenanță anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, transmite Reuters.

Moneda euro a scăzut vineri sub nivelul de 1,01 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Există patru consecințele concrete ale declinului valorii monedei unice europene, conform unei analize realizată de AFP și citată de Agerpres.

Luni, euro s-a prăbușit spre paritate față de dolar, în condițiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze rusești către Germania a intrat în mentenanță anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, transmite Reuters.

Investitorii sunt îngrijorați că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze a Europei și ar putea duce în recesiune economia zonei euro.

Consecința numărul 1: asupra inflaţiei şi puterii de cumpărare

Aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată Oficiul european de statistică, Eurostat.

De exemplu, petrolul şi gazele sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar preţul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecinţă a războiului din Ucraina.

Asta înseamnă că este nevoie de mai mulţi euro pentru plata unei cantităţi echivalente de bunuri în dolari.

Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

Un efect specific al deprecierii euro în raport cu dolarul este că va reduce turismul european în special spre SUA, a declarat economistul BNP Paribas, William De Vijlder.

Pentru că vizitatorii europeni trebuie să plătească mai mulţi euro pentru a cumpăra echivalentul în dolari, asta va împinge în sus costul călătoriei lor în SUA, dar la fel este şi cazul pentru ţările ale căror monede sunt legate de dolar, cum sunt Qatarul sau Iordania

În contrast, vizitatorii în Europa din SUA, Qatar şi Iordania vor profita de pe urma cursului de schimb deoarece dolarii lor le vor permite să cumpere mai mult în zona euro comparativ cu situaţia de dinainte.

Consecința numărul 2: asupra companiilor

Efectele scăderii valorii monedei euro variază în funcţie de cât de dependentă este compania de comerţul exterior şi de energie.

Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari, spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance. În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate, a arătat el.

În cazul artizanilor locali, care sunt dependenţi de materiile prime şi energie, dar care exportă puţin, un euro mai slab poate conduce la o veritabilă explozie a costurilor.

Cel mai mare câştigător de pe urma deprecierii monedei euro sunt companiile din industria manufacturieră care îşi exportă produsele în străinătate, precum cele din industria aerospaţială, automobile, produse de lux şi chimie.

În plus, marii jucători sunt mai bine pregătiţi pentru a face faţă şocurilordeoarece beneficiază de mecanisme de acoperire care le permite să atenueze fluctuaţiile cursului de schimb, subliniază Philippe Mutricy.

Ei cumpără valută în avans la cursuri de schimb avantajoase care le protejează de variaţiile de curs, spune Mutricy.

Consecința numărul 3: asupra creşterii economice şi datoriei

Teoretic, deprecierea monedei euro face preţurile din afara zonei euro mai competitive şi deci stimulează exporturile de bunuri şi servicii europene în străinătate.

Însă efectul pozitiv poate fi contracarat de creşterea preţurilor la materiile prime, ca urmare a războiului din Ucraina, în special asupra ţărilor a căror economie este bazată pe exporturi, cum este Germania.

În ceea ce priveşte rambursarea datoriilor ţărilor europene, impactul este mai puţin evident.

Un ritm mai susţinut de creştere economică poate „facilita rambursarea datoriei”, explică Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po. Însă numai cu condiţia ca pieţele financiare să considere obligaţiunile europene suficient de sigure, iar dobânzile să rămână scăzute.

Însă pentru ţările care au emis obligaţiuni în dolari, o depreciere a valorii euro în raport cu dolarul le majorează costul rambursării datoriilor.

Consecința numărul 4: asupra băncilor centrale

Prin alimentarea inflaţiei, deprecierea monedei euro ar putea incita Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze mai rapid dobânzile. Instituţia se pregăteşte să majoreze costul creditului în luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Putem spune că BCE nu ar fi reacţionat la creşterea preţului materiilor prime, însă provocarea de a redobândi controlul asupra inflaţiei devine şi mai mare deoarece preţurile importurilor a crescut din cauza evoluţiilor cursului de schimb, subliniază William De Vijlder.

Banca Franţei estima la finele lunii mai că deprecierea euro ar putea complica eforturile BCE de a ţine sub control inflaţia. 

Citește și: Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 12% după ce Canada a decis să returneze turbinele rusești pentru Nord Stream

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!