21.2 C
București
vineri, august 12, 2022

Analize și Trenduri – Analiză Evergent Investments: Doar una din trei companii listate pe Aero în 2021 și-au atins profitabilitatea previzionată – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -masuri, metode, obiective, strategii, idei, plan, cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Doar una din 3 companii listate pe Aero în 2021 și-a atins profitabilitatea previzionată și 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%, arată o analiză transmisă de Evergent Investments.

“Publicarea rezultatelor financiare și a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performanțelor celor 21 de companiilor listate pe AeRo (n.n analiza include și DN Agrar, listată în februarie 2022, după un plasament privat în 2021) și a măsurii în care așteptările investitorilor generate de promisiunile din memorandumurile de listare au fost îndeplinite”...

Potrivit acestuia, o companie a realizat în 2021 un profit net dublu față de cel previzionat, în timp ce 4 companii (19%) au înregistrat pierdere, deși toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.

Doar una din 3 companii listate pe Aero în 2021 și-a atins profitabilitatea previzionată și 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%, arată o analiză transmisă de Evergent Investments.

“Publicarea rezultatelor financiare și a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performanțelor celor 21 de companiilor listate pe AeRo (n.n analiza include și DN Agrar, listată în februarie 2022, după un plasament privat în 2021) și a măsurii în care așteptările investitorilor generate de promisiunile din memorandumurile de listare au fost îndeplinite”, se arată în raport.

Potrivit acestuia, o companie a realizat în 2021 un profit net dublu față de cel previzionat, în timp ce 4 companii (19%) au înregistrat pierdere, deși toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.

43% dintre companii au îndeplinit veniturile previzionate, în timp ce una din 5 nu a atins un grad de realizare de 50% al veniturilor.

Analiza indică discrepanța între așteptările investitorilor și rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă.

“De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenți de pe bursa locală s-a manifestat înainte de începerea conflictului din Ucraina, pe măsură ce au apărut noi informații despre aceștia. Evoluția lor evidențiază, totodată, aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească: transparența, guvernanța corporativă, pregătirea de bugete realiste și crearea unor departamente financiare solide.

În același timp, observ necesitatea unei selecții riguroase și o diligență aprofundată din partea brokerilor în alegerea viitorilor emitenți, întocmirea documentelor de oferta și stabilirea prețurilor.

Încrederea acționarilor în partenerii cu care colaborează este un element esențial pentru succesul companiei care urmează a fi listată, al societății de brokeraj și pentru dezvoltarea pieței de capital, în ansamblul ei. După cum știm cu toții, încrederea se câștigă greu și se poate pierde foarte ușor.

Piața românească de capital continuă să se dezvolte, iar antreprenorii care decid să își aducă businessul la bursă trebuie ghidați în asimilarea rigorilor pieței de capital, care implică parteneriatul cu acționarii, strategii clare, previziuni realiste și guvernanță corporativă”, arată Bogdan Vasile, analist de investiții al EVERGENT Investments.

Anul 2021 a adus mult entuziasm la BVB, randamente superioare, emitenți și investitori noi. Indicele BET a înregistrat o creștere de 33,2%, unul dintre cele mai mari din istoria bursei, respectiv 40% după includerea dividendelor. Pe fondul revenirii economice și a interesului investitorilor, brokerii au surprins foarte bine necesitatea reprezentării substanțiale a unor sectoare economice pe bursă locală, precum IT și agricultură. În același timp, antreprenorii au simțit potențialul de dezvoltare al afacerii și vizibilitatea oferite de listarea la bursă a companiilor lor. Valul de listari din 2021 a cuprins afaceri din sfera IT-ului, agriculturii, serviciilor, retailului, real estate-ului și producției și a fost susținut cu optimism de investitori, printr-un grad ridicat de suprasubscriere a ofertelor.

***

Bogdan Vasile acoperă investițiile private, listările pe Aero și piața principala. Cu un master în Finance & Investments la Rotterdam School of Management, Olanda, Bogdan are o experiență de peste 10 ani în analiza investițiilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -idei, plan, strategii, dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!