7.8 C
București
vineri, ianuarie 24, 2025

Analize și Trenduri – Analiza perspectivelor băncilor de investiții: Provocări și oportunități într-un context macroeconomic volatil (Goldring) – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piețele de acțiuni au continuat să fie volatile în această primă parte a anului 2023, însă au oferit randamente pozitive la nivel de trimestru, ajutate de datele economice în trend cu sau superioare estimărilor.

O potențială dinamică negativă a profiturilor din acest an, pe fondul unei recesiuni, prezintă un risc important la adresa dinamicii piețelor de acțiuni, risc considerat de către Citigroup ca fiind ignorat de către piață.

Băncile de investiții s-au pus de acord cu faptul că estimările rezultatelor financiare pentru anul 2023 par a fi prea optimiste pentru etapa economică în care intrăm, chiar și în urma ultimelor ajustări negative ale profiturilor estimate...

Analiză transmisă de Goldring

Factorii macroeconomici continuă să conducă sentimentul de incertitudine încă prezent în piețe. Deși o politică monetară mai restrictivă poate ajuta la controlul inflației, aceasta poate avea un efect negativ asupra economiei și poate destabiliza sectorul bancar. Această dilemă complică sarcina Fed de a menține o inflație moderată, fără a pune în pericol stabilitatea financiară a țării. În esență, Fed trebuie să găsească un echilibru delicat între încetinirea inflației și menținerea stabilității financiare, cu implicații semnificative pentru economia americană și pentru piețele financiare globale.

Acțiuni – O poziționare defensivă este de preferat, dar investitorii trebuie să rămână preocupați de oportunitățile pe termen lung, dincolo de acest ciclu economic

Piețele de acțiuni au continuat să fie volatile în această primă parte a anului 2023, însă au oferit randamente pozitive la nivel de trimestru, ajutate de datele economice în trend cu sau superioare estimărilor. Chiar și așa, băncile de investiții sunt precaute în privința dinamicii viitoare a acțiunilor globale. Acestea s-ar putea menține volatile pe măsură ce riscurile care amenință economia încă nu au dispărut.

O potențială dinamică negativă a profiturilor din acest an, pe fondul unei recesiuni, prezintă un risc important la adresa dinamicii piețelor de acțiuni, risc considerat de către Citigroup ca fiind ignorat de către piață. Băncile de investiții s-au pus de acord cu faptul că estimările rezultatelor financiare pentru anul 2023 par a fi prea optimiste pentru etapa economică în care intrăm, chiar și în urma ultimelor ajustări negative ale profiturilor estimate. Companiile sunt mai precaute în ceea ce privește perspectivele pentru finalul acestui an, societățile din sectorul de consum discreționar începând să prezinte deja previziuni ajustate ale profiturilor viitoare. JPMorgan se așteaptă ca rezultatele financiare din acest an să fie similare cu cele din anul 2022 sau chiar în scădere, aspect care ar putea menține volatilitatea din piețe. Însă, chiar și așa, reajustarea corectă a așteptărilor profiturilor pentru trimestrele ce urmează pot transforma precauția în oportunitate.

Din punct de vedere geografic, strategii băncilor consideră că acțiunile internaționale ar putea supra-performa acțiunile americane în perioada ce urmează, având un mai mare spațiu de normalizare. Accentuarea temerilor de recesiune din SUA, evaluările mai atractive și perspectivele unui dolar mai slab în perioada ce urmează sunt factorii care susțin această ipoteză. Acțiunile internaționale au beneficiat recent de îmbunătățirea condițiilor macroeconomice din zona Euro și de redeschiderea, mai rapidă decât arătau așteptările, a economiei din China. Mai mult, acțiunile internaționale care oferă un randament ridicat al dividendelor sunt de urmărit.

Ca urmare a sentimentului economic cel puțin rezervat pentru acest an, factorul calitativ ar putea reprezenta un element diferențiator pentru randamentele acțiunilor în perioada ce urmează. Așadar, strategii băncilor de investiții sunt de părere că investitorii ar trebui să urmărească sectoarele de tip ”high quality”, care se identifică prin bilanțuri solide, dar și prin profituri, respectiv cash-flow-uri stabile. JPMorgan se așteaptă ca societățile din energie, principalii câștigători ai anului 2022, să își păstreze un nivel ridicat al marjelor, în timp ce afacerile de bunuri și servicii esențiale ar putea fi de urmărit. În completarea bunurilor și serviciilor esențiale, BlackRock mai amintește și sectoarele de sănătate și de utilități.

Chiar dacă investitorii ar trebui să ia în considerare o poziționare mai defensivă pentru perioada ce urmează, aceștia trebuie să fie pregătiți pentru a beneficia de oportunitățile care se întrevăd pe termen lung, dincolo de acest ciclu economic. Evaluările par a fi mai atractive în contrast cu nivelul istoric, în special față de anul 2021, motiv pentru care investitorii ar putea identifica oportunități printre zonele considerate ieftine ale pieței și cele care oferă de regulă randamente superioare evoluției pieței în perioadele de creștere economică.

Obligațiuni – Instrumente preferate de băncile de investiții

În general, băncile de investiții consideră obligațiunile, instrumentele cu venit fix, foarte atractive, pe măsură ce îngrijorările cu privire la dinamica economiei se intensifică, iar perspectivele atingerii unui vârf al dobânzilor de referință, și chiar a unor scăderi ale ratelor în favoarea menținerii stabilității economiei, par din ce în ce mai aproape. În opinia acestora, obligațiunile pot reprezenta o bună variantă de diversificare a portofoliilor în următoarea perioadă.

Investitorii ar trebui să prioritizeze protecția în acest mediu recesionist, prin reechilibrarea portofoliilor în favoarea obligațiunilor, cu accent pe maturitatea cuprinsă între 2 și 5 ani. În timp ce randamentele titlurilor de trezorerie sunt competitive la capătul pe termen scurt al curbei maturității, obligațiunile municipale pe termen lung oferă o valoare relativă mai bună. De asemenea, instrumentele de venit fix cu un risc scăzut de default și ratinguri ridicate de credit sunt considerate a fi atractive în acest context economic.

HSBC sugerează că investitorii ar putea fi nevoiți să fie selectivi în ceea ce privește investițiile în obligațiuni și să ia în considerare strategii care pot atenua impactul creșterii ratelor dobânzilor, în timp ce Fidelity International apreciază că obligațiunile high-yield nu oferă încă suficient suport, riscul unei „aterizări dure” nefiind pe deplin încorporat în prețuri.

JPMorgan consideră că acțiunile și obligațiunile ar putea fi din nou corelate negativ, oferind oportunități de diversificare. În același timp, Wells Fargo are în vedere faptul că obligațiunile pot face parte din portofoliile investitorilor, pe măsură ce o poziționare mai defensivă a acestora este de dorit.

Goldman Sachs AM se așteaptă ca Fed să încheie ciclul de majorări ale dobânzilor vara aceasta. În ultimele patru cicluri de majorări, randamentele obligațiunilor municipale au supra-performat titlurile de trezorerie la 12 luni de la ultima majorare.

Bank of America avertizează că apetitul în creștere pentru monedele netradiționale reflectă randamentele mai mici ale obligațiunilor guvernamentale din SUA, Europa, Japonia și Marea Britanie, sugerând investitorilor să caute alternative la obligațiunile guvernamentale, cum ar fi obligațiunile corporative cu randament ridicat. Cu toate acestea, Bank of America atrage atenția asupra faptului că ratele în scădere pot exercita o presiune ascendentă asupra ratelor obligațiunilor corporative cu randament ridicat și asupra volatilității acestora, ceea ce poate fi un factor important de luat în considerare în luarea deciziilor de investiții.

Economie – Probabil cea mai așteptată recesiune din ultimele decenii

Deși prăbușirile băncilor regionale au ridicat îngrijorări cu privire la sănătatea sistemului bancar, strategii JPMorgan sunt de părere că investitorii nu ar trebui să se teamă de o criză similară cu cea din 2008. Conform datelor prezentate de aceeași sursă, capitalizarea băncilor încă arată că sistemul bancar este sănătos și s-a îmbunătățit semnificativ din 2008, influențat în principal de reglementările bancare mai stricte. Chiar și așa, dificultățile întâmpinate de băncile regionale ar putea să nu rămână fără un impact asupra economiei. Condițiile de creditare deja înăsprite, încă din a doua parte a anului trecut, ar putea în continuare să devină din ce în ce mai stricte. Strictețea creditării se poate reflecta asupra dinamicii economiei, conducând în cele din urmă la un nivel al capitalului din economie redus pentru cheltuielile de afaceri și investiții. Având în vedere faptul că aceste evenimente au fost suficient de recente, datele economice nu încorporează pe deplin efectele tulburărilor din sectorul bancar.

Acestea fiind spuse, băncile de investiții consideră perspectivele globale ca fiind incerte. Chiar dacă în prezent se observă o oarecare stabilitate financiară, fiind realizate progrese spre „o aterizare ușoară” (soft landing) a economiei, majoritatea opiniilor analizate se așteaptă la o ușoară recesiune pentru finalul acestui an. Fidelity International a menționat într-un raport faptul că probabilitatea unei recesiuni era deja ridicată, însă ultimele evenimente din sectorul bancar au crescut convingerile unei economii americane afectate de șirul agresiv de majorări ale dobânzii din partea Fed, opinie susținută și de alte bănci de investiții. Redeschiderea rapidă a economiei din China ar putea conduce către o activitate economică superioară potențialului de creștere așteptat inițial. În completarea Chinei, Europa a avut de asemenea o evoluție peste așteptări, părerile fiind împărțite cu privire la posibilitatea intrării într-o recesiune a acesteia.

Piața muncii, care a pus o constantă presiune asupra inflației, prezintă semne de încetinire, dinamică susținută de dificultățile întâmpinate de companii în materie de cerere și costuri. Ca rezultat, o creștere a ratei șomajului este așteptată. Citigroup se așteaptă la două milioane de locuri de muncă pierdute de la sfârșitul anului 2023 până în 2024, aspect care ar susține procesul dezinflaționist deja început, precum menționa și Goldman Sachs. De asemenea, BlackRock nota că sprijinul oferit de băncile centrale și guverne au oferit un sprijin semnificativ economiilor pentru a atenua impactul pandemiei, dar eficacitatea acestor măsuri pe termen lung este încă incertă. Mai mult, aceasta sugerează că investitorii ar trebui să rămână atenți la noile evoluții din economie și să își adapteze strategiile de investiții în consecință.

Inflație – Trend descendent susținut

Băncile centrale continuă să aibă ca prioritate lupta împotriva inflației, progresul de normalizare al inflației fiind încă unul lent. Inflația de bază încă se află la un nivel ridicat, însă factorii macro contribuie la un progres în privința normalizării ratei. Băncile centrale ar putea fi nevoite să înceapă să înăsprească politica monetară pentru a controla presiunile inflaționiste, ceea ce ar putea avea un impact asupra prețurilor activelor.

Înțelegerea politicii monetare a Fed poate furniza indicii importante cu privire la tendințele viitoare ale inflației și ale pieței financiare. În general, atunci când băncile centrale operează o politică monetară expansivă, prin menținerea ratelor de dobândă la niveluri scăzute sau prin implementarea altor măsuri de stimulare monetară, această abordare poate conduce la o creștere a inflației și la un mediu favorabil economic, susținut de investiții. Pe de altă parte, o politică monetară restrictivă, prin majorarea ratelor de dobândă sau prin alte măsuri de restricționare monetară, poate duce la o stabilizare a inflației, dar și la încetinirea economiei.

În contextul actual, în care inflația a crescut semnificativ și există îngrijorări cu privire la riscurile economice și financiare, băncile centrale ar putea înceta majorările rapide ale ratelor de dobândă. Această abordare ar putea fi un semnal că Fed anticipează o stabilizare a inflației, iar decizia de a adopta o politică monetară restrictivă poate fi un semnal al unei posibile dezinflații viitoare.

Creșterea șomajului în timpul unei recesiuni tinde să anuleze efectul pozitiv al scăderii ratelor dobânzilor și al scăderii inflației prețurilor locuințelor asupra cererii. Europa are, de asemenea, o piață a forței de muncă restrânsă care alimentează inflația. Europa se confruntă cu un tip diferit de deficit de forță de muncă – sectorul public a absorbit o mare parte din lucrători. Firmele private măresc salariile pentru a atrage și păstra lucrătorii, ceea ce duce la creșterea inflației.

Potrivit JPMorgan, chiar dacă ritmul de creștere a inflației nu va atinge ținta stabilită de către Fed, într-un timp atât de scurt, acesta ar putea ajunge la un nivel gestionabil într-un orizont temporal mai lung. Mai exact, se prevede că rata inflației ar putea ajunge la o țintă de 4% până la finalul anului 2023, chiar și în absența unei recesiuni economice majore.

Conform observațiilor făcute de Citigroup, rata inflației a înregistrat o încetinire și există speranța că ultimul factor care influențează inflația, respectiv serviciile locative, va încetini și el. Această perspectivă reflectă optimismul că inflația ar putea începe să se stabilizeze și că riscul de inflație excesivă ar putea fi gestionat. Așadar, deși inflația rămâne o preocupare majoră pentru piețele financiare, perspectivele Citigroup sugerează că există semne pozitive care indică o posibilă încetinire a inflației în viitorul apropiat.

Bank of America are în vedere faptul că inflația rigidă stimulează creșterea nominală și sprijină profiturile și acțiunile pe termen scurt. Dacă Fed rămâne angajată să aducă inflația la ținta de 2%, profiturile corporațiilor nefinanciare din SUA se află probabil în primele etape ale unui declin multianual.

HSBC recomandă investitorilor să rămână prudenți și să își diversifice portofoliile pentru a atenua riscurile asociate cu creșterea inflației, sugerând să investească în active care au un istoric de performanță bună în medii inflaționiste, cum ar fi aurul, obligațiunile legate de inflație și bunurile imobiliare. Cu toate acestea, investitorii trebuie să fie conștienți de faptul că aceste clase de active pot fi de asemenea volatile și nu există nicio garanție a performanței lor.

Goldman Sachs estimează că prețul petrolului ar putea crește în perioada următoare, până la finalul anului, și că acesta va fi susținut de deschiderea economică a Chinei. Această perspectivă pozitivă asupra prețului petrolului se bazează pe mai mulți factori, printre care redresarea economică a Chinei, care ar putea conduce la o creștere a cererii de petrol, dar și pe creșterea prețului barilului de petrol pe piețele internaționale. În plus, se subliniază faptul că există și alți factori care pot contribui la creșterea prețului petrolului, cum ar fi perturbările din oferta mondială, evoluția pandemiei și programele de stimulare fiscală. 

*în vederea întocmirii materialului, au fost luate în vedere materialele publicate de JPMorgan, Goldman Sachs, Fidelity International, Wells Fargo, Citigroup, Bank of America, BlackRock și HSBC.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!