33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Analize și Trenduri – Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuș, în cadrul unei conferințe de presă, menționând că va trimite inspectorii la firme pentru a afla ce se întâmplă, relatează Agerpres.

El a menționat că, în primele trei luni ale anului, ANAF a reușit să aducă un plus de 57,3 milioane de lei, făcând un plan de 100,1%, iar ponderea veniturilor nete colectate în PIB este de 5,8%.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, ANAF își propune să continue seria de rezultate bune obținute în primele două luni al anului, când s-a înregistrat o creștere a încasărilor cu 12,049 miliarde de față de perioada corespondentă din anul 2021...

Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că va trimite inspectorii la firme pentru a afla ce se întâmplă, relatează Agerpres. „Am observat un fenomen în primele patru luni, arieratele curente, deci diferenţa dintre ceea ce s-a declarat şi s-a achitat este undeva la 12 miliarde de lei. Deci este o creştere a stocului de arierate curente unde acolo se poate acţiona foarte rapid. Să recuperăm, dar, în acelaşi timp, să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară, dar nu poate să achite integral. Nu ştiu, să vă dau un exemplu. Gradul de conformare voluntară la declarare îl avem undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6% şi de aici apare această diferenţă între ceea ce omul declară, îşi asumă că trebuie să plătească, dar nu reuşeşte să achite. 12 miliarde în patru luni este o sumă care mie îmi ridică nişte semne de întrebare şi acolo trebuie să facem nişte verificări atente să îndreptăm să vedem ce se întâmplă”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş. El a spus că acest lucru se poate face discutând cu agenţii economii şi, în acest sens, va trimite inspectorii de la colectare pentru a discuta la firmele respective.

„Parcă ne-am săturat toţi să vedem Antifrauda alergând după un comerciant care vinde şi el doi covrigi şi un suc într-un chioşc la colţul străzii”, a precizat şeful ANAF, care a menţionat, în context, că acest lucru nu mai trebuie să se întâmple. „Pentru mine este foarte greu, ca preşedinte al ANAF, să conving un contribuabil că pe lângă obligaţia legală de a-şi achita impozitele şi taxele, achitarea acestora este şi un act de responsabilitate civică. Dacă avem venituri mai mari reuşim ca educaţia să fie mai modernă în România pentru copiii noştri, reuşim să avem un sistem de sănătate mai performant şi, de asemenea, de ce nu, infrastructură, că toţi ne plângem că drumurile nu sunt bune, nu avem apă, nu avem canal. Toate acestea se pot realiza dacă avem venituri mai mari, iar aceste venituri nu se pot aduna decât prin plata corectă a impozitelor şi taxelor”, a afirmat Lucian Ovidiu Heiuş.

El a menţionat că, în primele trei luni ale anului, ANAF a reuşit să aducă un plus de 57,3 milioane de lei, făcând un plan de 100,1%, iar ponderea veniturilor nete colectate în PIB este de 5,8%.

„Ca preşedintele al ANAF ştiu că Fiscul nu poate să fie iubit, dar cred că ANAF poate să devină respectabil. Respectat de contribuabili pentru profesionalismul de care vor da dovadă inspectorii fiscali, respectat de cetăţeni pentru că vom asigura resursele necesare funcţionării statului şi în acelaşi timp angajaţii ANAF trebuie să-şi recâştige propriu respect şi să fie mândri că fac parte din această instituţie. Acesta este crezul meu şi asta vreau să las la finalul mandatului meu: un ANAF respectabil”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, ANAF îşi propune să continue seria de rezultate bune obţinute în primele două luni al anului, când s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 12,049 miliarde de faţă de perioada corespondentă din anul 2021. Astfel, la finele primului trimestru, se înregistrează un plus de 13,445 miliarde de lei.

Totodată, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale, respectiv Legea nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022 şi Legea nr. 318 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, precum şi cu repartizarea lunară a programului anual de încasări, programul de încasări venituri bugetare alocat Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (inclusiv programul aferent activităţii vamale) pentru primele trei luni ale anului 2022 a fost de 82,605 miliarde de lei, fiind colectată suma de 82,662 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un grad de realizare de 100,1% a programului, respectiv un plus de 57,3 milioane de lei.

În ceea ce priveşte ponderea în PIB a veniturilor brute colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,5%, respectiv cu 0,4 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 6,1%, iar a veniturilor nete colectate de ANAF în primele trei luni ale anului 2022, aceasta este de 6,3%, respectiv cu 0,5 p.p. peste cea din 2021, când s-a înregistrat 5,8%.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!