4.1 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Analize și Trenduri – ASF: Concurenţa pe piaţa RCA este una intensă. Care sunt principalii jucători de pe piaţă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Noul lider al pieţei asigurărilor, Groupama, şi-a consolidat poziţia, rămânând pe primul loc la finalul primelor nouă luni ale acestui an, cu o cotă de piaţă de 17,94%.

Concurenţa pe piaţa RCA s-a menţinut însă la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani şi în al treilea trimestru din 2022, potrivit datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Mai exact, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, astfel rămânând lider de piaţă.

Concurenţa pe piaţa RCA s-a menţinut însă la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani şi în al treilea trimestru din 2022, potrivit datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

La finalul lunii septembrie, trei societăţi de asigurare controlau în continuare cote de piaţă cu două cifre, pe când alte patru societăţi au înregistrat un nivel notabil al primelor brute subscrise pe segmentul RCA.

Care sunt companiile care domină piața RCA?

Mai exact, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, astfel rămânând lider de piaţă. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piaţă.

„Distanţa dintre Euroins şi competitorii săi s-a diminuat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în condiţiile în care Groupama şi Allianz Ţiriac, adică ocupantele locurilor 2 şi 3 pe segmentul RCA, şi-au menţinut cotele de piaţă. Groupama se apropie de 21%, în timp ce Allianz Ţiriac a depăşit 19%”, se menţionează în comunicat.

Alte patru societăţi au cote de piaţă între 5,5% şi 7,5%, făcându-se remarcată prezenţa Axeria Iard, cu aproape 5,6%, deşi societatea a intrat pe piaţă, în baza dreptului european la liberă practică, abia la finalul anului 2021. Potrivit ASF, o singură societate de asigurări autorizată să vândă RCA rămâne cu o cotă de piaţă neglijabilă.

Piața RCA a crescut mai repede decât piața Casco

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

În ultimul deceniu, piaţa RCA a ajuns la un ritm de peste trei ori mai mare în primul semestru (S1) din 2022, faţă de S1/2013, în timp ce segmentul Casco, poliţa facultativă care aduce un număr semnificativ de beneficii în plus faţă de RCA, şi-a menţinut un ritm moderat. În ultimii 10 ani piaţa RCA a crescut semnificativ, evoluţiile din ultimul an propulsând volumul subscrierilor cel mai mult.

Piața a fost destabilizată de falimentul liderului pieței asigurărilor, City Insurance.

Din luna octombrie 2021 până acum, preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat, fapt pentru care nivelurile subscrierilor a ajuns la cote record, iar jucătorii au beneficiat de consolidări masive ale cotelor de piaţă şi ale poziţiilor.

În primul semestru din ultimii 10 ani, volumul subscrierilor din piaţa RCA a fluctuat consemnând şi scăderi. Zona Casco şi-a menţinut de-a lungul timpului o constanţă cu creşteri de cel mult 11-12%, menţinând un volum al subscrierilor între 1 şi 1,5 mld. lei în primul semestru din ultimii patru ani.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!