28 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Analize și Trenduri – Atenție la deficitul contului curent ! – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Datele publicate de Eurostat și urmărite de Banca Centrală Europeană au arătat un nivel de -16,3% din PIB, cu mult peste precedentul record atins în T1 2022, de -9,4% din PIB și aproape dublu față de același trimestru al anului anterior...

Dacă se urmărește seria statistică din ultimii șase ani, se poate observa că derapajele majore în balanța de plăți s-au produs sistematic în al doilea sfert al anului, valoarea de referință recomandată prin tabloul de bord al dezechilibrelor macroeconomice la nivelul UE (-4% din PIB...

Particularitatea anului curent este că a început cu o valoare negativă record, ceea ce nu a împiedicat repetarea căderilor din anii anteriori, dar acum mult amplificată.

de Dan Pălăngean

România a înregistrat în T2 2022 cel mai mare deficit de cont curent raportat la PIB din ultimii ani. Datele publicate de Eurostat și urmărite de Banca Centrală Europeană au arătat un nivel de -16,3% din PIB, cu mult peste precedentul record atins în T1 2022, de -9,4% din PIB și aproape dublu față de același trimestru al anului anterior.

Dacă se urmărește seria statistică din ultimii șase ani, se poate observa că derapajele majore în balanța de plăți s-au produs sistematic în al doilea sfert al anului, valoarea de referință recomandată prin tabloul de bord al dezechilibrelor macroeconomice la nivelul UE (-4% din PIB, e drept ca medie pe parcursul celor mai recenți trei ani) fiind depășită sistematic.

Particularitatea anului curent este că a început cu o valoare negativă record, ceea ce nu a împiedicat repetarea căderilor din anii anteriori, dar acum mult amplificată. Iar asta, nota bene, în contextul în care INS a anunțat creșteri foarte bune în termeni reali ale PIB în contextul internațional dat, respectiv de +6,4% în T1 și +5,3% în T2, iar cursul de schimb a fost stabil.

Cu alte cuvinte, problema nu este la numitorul fracției care dă expresia în procente a deficitului de cont curent ci la mărimea deficitului în sine. Valoarea acestuia s-a dublat față de trimestrele anterioare (-11 miliarde euro în T2 față de -5,2 miliarde euro în T1 și circa 5 miliarde euro în cele trei trimestre anterioare), conform comunicatului recent al Eurostat, ceea ce ridică serioase probleme pentru echilibrul macroeconomic al României.

Reamintim că anul trecut, nivelul deficitului de cont curent a fost de -7% din PIB, în pofida revenirii economice din pandemie (după un avans de +5,9%, consecutiv scăderii de -3,7% din 2020), după doar -5% din PIB în 2020. Oricum, prognoza oficială curentă pentru 2022 este de -7,9% din PIB (practic, imposibil de atins după rezultatele din prima jumătate a anului) iar proiecția până în 2026 nu vede decât cel mult o îmbunătățire lentă a acestui indicator, până la -6% din PIB.

Notă metodologică

Contul curent include fluxurile financiare rezultate din tranzacțiile internaționale cu bunuri și servicii, precum și cele din veniturile primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri precum impozite sau subvenții) și veniturile secundare (transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei public). Rezultatul exprimă surplusul sau necesarul de finanțare al economiei naționale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!