3 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Analize și Trenduri – Averea gospodăriilor globale a scăzut anul trecut, pentru prima dată după criza financiară din 2008 (Credit Suisse) – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Averea gospodăriilor globale a scăzut anul trecut pentru prima dată de la criza financiară din 2008, exprimată în dolari americani, conform raportului Credit Suisse, dat astăzi publicității.

Măsurată în USD nominal curent, averea privată netă totală din întreaga lume a scăzut cu 11,3 trilioane USD (–2,4%) până la 454,4 trilioane USD, potrivit raportului anual de avere globală al Credit Suisse.

Măsurată în dolari americani nominali actuali, averea privată netă totală a scăzut cu 2,4%, până la 454,4 trilioane USD, în timp ce averea per adult a scăzut cu 3,6% la 84.718 USD la sfârșitul anului 2022.

Averea gospodăriilor globale a scăzut anul trecut pentru prima dată de la criza financiară din 2008, exprimată în dolari americani, conform raportului Credit Suisse, dat astăzi publicității. 

Măsurată în USD nominal curent, averea privată netă totală din întreaga lume a scăzut cu 11,3 trilioane USD (–2,4%) până la 454,4 trilioane USD, potrivit raportului anual de avere globală al Credit Suisse. Averea pe adult a scăzut, de asemenea, cu 3.198 USD (–3,6%) pentru a ajunge la 84.718 USD per adult la sfârșitul anului 2022. O mare parte din declin vine din aprecierea dolarului american în raport cu
multe alte valute. Dacă cursurile de schimb sunt menținute constant la
ratele din 2021, atunci bogăția totală a crescut cu 3,4% și bogăția
per adult cu 2,2% în 2022.

Aceasta este cea mai lentă creștere a averii la cursuri de schimb constante din 2008. Păstrând cursurile de schimb constante, dar luând în considerare efectele inflaţiei
rezultă o pierdere reală a averii de –2,6% în 2022.

Cea mai mare parte a declinului a fost resimțită în gospodăriile nord-americane și europene, care au pierdut în total 10,9 trilioane de dolari.

La nivel regional, pierderea bogăției globale a fost puternic concentrată în regiuni mai bogate precum America de Nord şi Europa, care împreună au pierdut 10,9 trilioane USD. Asia Pacific a înregistrat pierderi de 2,1 trilioane USD.

Conform Credit Suisse, principalii contribuitori la această situație au fost valoarea redusă a activelor financiare, un dolar american mai puternic și inflația ridicată.

Nu toate regiunile au suferit un impact asupra bogăției. În ciuda impactului sancțiunilor, Rusia a înregistrat o creștere mare a averii în cursul anului, adăugând 56 de milionari, potrivit raportului.

America Latină a înregistrat o creștere a averii de 2,4 trilioane de dolari, ajutată de o apreciere medie a monedei de 6% față de dolarul american, potrivit raportului. Cercetarea a acoperit deținerile estimate de 5,4 miliarde de adulți din întreaga lume și din spectrul bogăției.

„Evoluția bogăției s-a dovedit rezistentă în timpul erei COVID-19 și a crescut într-un ritm record în 2021. Dar inflația, creșterea ratelor dobânzilor și deprecierea monedei au provocat o inversare de trend în 2022”, a declarat Nannette Hechler-Fayd’herbe, șefa globală de economie și cercetare la Credit Suisse. Credit Suisse a fost achiziționat de UBS Group AG la începutul acestui an.

Indicatorii macroeconomici au redus, de asemenea, numărul milionarilor cu 3,5 milioane, la aproximativ 59,4 milioane de oameni, iar cei mai bogați 1% din lume și-au slăbit dominația: cota bogăției lor a scăzut la 44,5%.

Dar experții studiului prevăd că 2022 ar putea fi doar o problemă în proiecția generală pentru creșterea bogăției. La nivel global, aceasta va crește cu 629 de trilioane de dolari până în 2027, sau 38%. Iar numărul milionarilor ar putea ajunge la 86 de milioane până în 2027 de la aproximativ 60 de milioane în 2022.

Creșterea bogăției fluctuează odată cu pandemia

În perioada COVID-19, averea gospodăriilor s-a dovedit rezistentă și a crescut într-un ritm record în 2021, pe măsură ce activitatea macroeconomică s-a redresat într-un mediu cu dobândă scăzută. Acest lucru a produs condiții avantajoase pentru creșterea bogăției, rezultând cea mai rapidă creștere înregistrată.

Sprijinul financiar acordat gospodăriilor de către guvernele centrale din multe țări avansate, împreună cu rate mai scăzute ale dobânzilor și limitări ale oportunităților de consum, au sporit economiile gospodăriilor și a condus la creșteri pe scară largă a prețurilor acțiunilor și caselor. Dar inflația, creșterea ratelor dobânzilor și deprecierea monedei au provocat o inversare în 2022.

Cum a afectat creșterea inflației bogăția globală?

Politicile fiscale și monetare întreprinse ca răspuns la pandemia de COVID-19, combinate cu războiul Rusia-Ucraina și alți factori, au dus la o creștere a inflației globale.

Prognoze ale inflației globale, 2019-27 (%)
Prognoze ale inflației globale, 2019-27 (%)

Această inflație persistentă are consecințe atât pentru produsul intern brut (PIB) global, cât și pentru bogăția globală. De fapt, în 2022 inflația a redus creșterea averii cu 6,0%, transformând un câștig nominal de avere de 3,4% într-o pierdere reală a averii de 2,6%.

Cum au afectat ratele de schimb și activele financiare bogăția globală în 2022?

Măsurată în dolari americani nominali actuali, averea privată netă totală a scăzut cu 2,4%, până la 454,4 trilioane USD, în timp ce averea per adult a scăzut cu 3,6% la 84.718 USD la sfârșitul anului 2022.

O mare parte din scăderea bogăției din 2022 a provenit din aprecierea dolarului american față de multe alte valute, ceea ce a determinat o scădere a bogăției globale cu 5,8%. Dar acest lucru a fost compensat de inflație, care a crescut valorile nominale USD cu o sumă similară.

Dacă ratele de schimb sunt menținute constante la cursurile din 2021, atunci bogăția totală a crescut cu 3,4% și averea per adult cu 2,2% în 2022. Cu toate acestea, creșterea de 3,4% în 2022 este cea mai scăzută rată înregistrată în orice an din acest secol, cu excepția anului 2008.

Pe lângă efectele cursului de schimb, activele financiare au contribuit în principal la scăderea averii în 2022. Pe de altă parte, activele nefinanciare (în special imobiliare) au rămas rezistente, în ciuda creșterii rapide a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, acest lucru s-ar putea schimba în 2023, deoarece ratele dobânzilor în general mai mari vor afecta prețurile caselor.

O viziune nuanțată asupra schimbării bogăției din întreaga lume

Creșterile de avere în rândul țărilor au fost în general mai frecvente decât pierderile de avere, dar câștigurile au fost în general mici ca magnitudine, mai scrie Credit Suisse.

Excepții rare au inclus Rusia, Mexic, India și Brazilia, care au înregistrat o bogăție privată agregată mai mare în 2022. Pe baza de adult, Norvegia, Singapore și Emiratele Arabe Unite s-au remarcat cu creșteri mai mari ale averii private medii.

Interesant este că țările care au pierdut bogăție substanțială în 2022 au fost adesea cele care au înregistrat câștiguri considerabile în anul anterior.

Piramida bogăției globale 2022

Numărul milionarilor în dolari americani din întreaga lume a scăzut cu 3,5 milioane în 2022, ajungând la 59,4 milioane la sfârșitul anului. Acest număr include 4,4 milioane de „milionari ai inflației” care nu s-ar mai califica dacă pragul de milionar ar fi ajustat pentru inflație în cursul anului 2022.

Grupul de milionari cu averi foarte mari (UHNW), de peste 50 de milioane USD, avea cu 22.490 de membri mai puțini, după estimarea Credit Suisse.

Potrivit datelor,  creșterea inegalității de bogăție în timpul pandemiei a fost inversată în 2022. Această reducere poate fi urmărită la scăderea relativă a bogăției financiare în cursul anului 2022. Pe termen lung, inegalitatea averii globale a scăzut în acest secol datorită creșterii mai rapide de pe pietele emergente. Averea medie globală a crescut în tandem cu aproximativ de două ori ritmul bogăției medii.

O perspectivă mai strălucitoare pentru bogăția globală

Conform previziunilor Credit Suisse, bogăția globală va crește cu 38% în următorii cinci ani, ajungând la 629 de trilioane USD până în 2027. Creșterea țărilor cu venituri medii va fi principalul motor al tendințelor globale. Raportul estimează că averea per adult va ajunge la 110.270 USD în 2027 și numărul milionarilor va ajunge la 86 de milioane, în timp ce numărul UHNW va crește probabil la 372.000.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!