Banca centrală a Rusiei a majorat marţi rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%, o măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească slăbirea rublei faţă de dolar, scrie Reuters.
Şedinţa extraordinară privind dobânda a avut loc după ce luni rubla s-a prăbuşit, ajungând să valoreze mai puţin de un cent dintr-un dolar, trasă în jos de impactul sancţiunilor occidentale asupra balanţei comerciale a Rusiei şi de creşterea cheltuielilor militare.
Consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin, Maksim Oreşkin, a făcut reproşuri, luni, băncii centrale, dând vina pentru devalorizarea rublei pe ceea ce el a numit politica sa monetară relaxată. La câteva ore după discursul ui Oreşkin, în timp ce rubla se prăbușea, iar cursul de schimb al dolarului tindea spre 102 ruble, banca a anunţat reuniunea de urgenţă, aruncând un colac de salvare monedei.
„Presiunea inflaţionistă se acumulează”, a transmis banca în comunicatul de marţi. „Decizia are ca scop limitarea riscurilor privind stabilitatea preţurilor. Transmiterea deprecierii rublei către preţuri ia amploare, iar aşteptările privind inflaţia sunt în creştere”, a arătat banca centrală.
După decizie, rubla şi-a redus din devalorizare, fiind în creştere cu 0,9%. La ora locală 10:48, un dolar se schimba pentru 96,79 ruble.
Ultima dată, banca a efectuat o majorare de urgenţă a ratei dobânzii la sfârşitul lunii februarie 2022, cu o creştere a ratei la 20%, imediat după trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina. Banca a redus apoi în mod constant costul împrumuturilor la 7,5%, pe măsură ce presiunile puternice ale inflaţiei s-au atenuat în a doua jumătate a anului 2022.
De la ultima reducere, din septembrie 2022, banca a menţinut ratele, dar şi-a intensificat în mod constant retorica, majorând în cele din urmă cu 100 de puncte de bază la 8,5% la ultima şedinţă programată în iulie.
Următoarea decizie privind rata dobânzii este prevăzută pentru 15 septembrie.
Rusia a înregistrat o inflaţie de două cifre în 2022 şi, după o decelerare în primăvara anului 2023, inflaţia anuală depăşeşte acum din nou ţinta de 4% a băncii centrale şi se accelerează. În termeni anualizaţi pe o bază ajustată sezonier, creşterea preţurilor curente în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%, a precizat banca.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).