1 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Analize și Trenduri – Băncile din România, profit record în semestrul 1 din 2022. BCR a fost cea mai profitabilă bancă – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Profit record pentru băncile din România, după primele șase luni ale acestui an! Primele cinci cele mai profitabile bănci din România au totalizat peste 75% din câştigul total al sistemului bancar Întregul sistem bancar local, format din 34 de bănci, a încheiat semestrul 1 cu un profit record, ce s-a ridicat la aproape 5 miliarde

Profit record pentru băncile din România, după primele șase luni ale acestui an!

Primele cinci cele mai profitabile bănci din România au totalizat peste 75% din câştigul total al sistemului bancar

Întregul sistem bancar local, format din 34 de bănci, a încheiat semestrul 1 cu un profit record, ce s-a ridicat la aproape 5 miliarde de lei, depășind astfel profitul înregistrat în S1 2021.

Câştigurile mari obţinute de bănci au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei. În plus, în acest an dobânzile au intrat pe o pantă ascendentă.

Băncile mari din România au raportat în acest interval preponderent profituri în creştere faţă de primul semestru al anului precedent, în condiţiile majorării creditării şi creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, după creșterea înregistrată de indicele ROBOR, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor.

BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen au fost cele mai profitabile bănci din România în semestrul 1, cu câştiguri cumulate de peste 2,5 mld. lei. Vorbim așadar de peste 50% din câştigul total al sistemului, transmite Mediafax.

Ȋmpreună și cu următoarele două bănci, Raiffeisen şi UniCredit, câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România trec de 3,5 mld. lei, adică mai bine de 75% din câştigul total al sistemului bancar din România.

Ce profituri au raportat cele mai importante bănci din România după primul semestru al acestui an?

BCR, a doua cea mai mare bancă după active, a fost liderul celor mai profitabile bănci din România după primul semestru. Instituția a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei, în creştere cu 51% faţă de S1 2021.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost Banca Transilvania, care conduce clasamentul instituţiilor de credit după active, banca raportând un câştig net de 907 mil. lei, cu 1% peste câştigul din S1 2021.

BRD-SocGen completează podiumul băncilor mari profitabile, obținând în S1 2022 un profit net de aproape 617 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de rezultatul din S1 2021.

Locul 4 în topul este ocupat de către Raiffeisen Bank, a cincea bancă de pe piaţa locală după active, care a înregistrat un profit net de 602 mil. lei, cu 50% peste câştigul din S1 2021.

UniCredit Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 5 în topul profitabilităţii. Instituția bancară a raportat pentru S1 2022 un profit net de circa 400 mil. lei (81 mil. euro), în scădere cu aproape 9% faţă de S1 2021.

Economia României a înregistrat în primul semestru din 2022 un avans surprinzător, de 5,8%. Creditul privat, cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, a continuat să crească în S1 2022, viteza medie de creştere a împrumuturilor fiind de 16%.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!