10 C
București
luni, martie 27, 2023

Analize și Trenduri – Barometru global EY: Companiile îşi îmbunătăţesc strategia de raportare despre climă, dar încă întârzie să acţioneze pentru reducerea amprentei de carbon – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dacă un scor de 100% ar arăta că sunt publicate informații cu privire la toate recomandările, scorul mediu din acest an este de 84% - în creștere față de 70% în 2021.

În pofida activității politice și de reglementare în creștere în domeniul schimbărilor climatice și a îmbunătățirilor clare ale normelor de publicare din ultimele 12 luni - inclusiv a standardelor propuse de nou-înființatul Consiliu internațional pentru standarde de sustenabilitate (ISSB) - organizațiile încă se confruntă cu dificultăți în a lua măsuri practice pentru reducerea amprentei de carbon...

Scorul de acoperire pentru strategie a crescut la 81%, de la 65% în sondajul de anul trecut – ceea ce indică faptul că tot mai multe companii publică cel puțin unele informații în acest domeniu.

Creştere puternică a numărului de companii care furnizează informaţii despre impactul climatic, dar calitatea raportării nu s-a îmbunătăţit

Companiile din întreaga lume încep să îşi îmbunătăţească raportările privind riscurile climatice, dar nu iau încă măsurile necesare pentru a aborda aceste riscuri şi pentru a răspunde nevoilor investitorilor şi clienţilor, potrivit celui mai recent Barometru global al riscurilor climatice realizat de EY. Raportul, aflat la a patra ediţie, analizează măsura în care organizaţiile din întreaga lume raportează cu privire la riscurile şi oportunităţile climatice şi iau măsuri pentru a le atenua. Acesta examinează eforturile a peste 1.500 de întreprinderi din 47 de ţări de a publica informaţii, pe baza celor 11 recomandări stabilite de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), care a fost înfiinţat pentru a îmbunătăţi şi creşte raportarea datelor financiare legate de climă. Barometrul acordă punctaje companiilor în funcţie de numărul de informaţii recomandate pe care le fac (acoperire) şi de amploarea sau detaliile fiecărei informaţii (calitate).

Conform Barometrului, în prezent, mai multe organizaţii furnizează un anumit nivel de informaţii (acoperire mai bună) cu privire la fiecare dintre recomandări, decât în anii precedenţi. Dacă un scor de 100% ar arăta că sunt publicate informaţii cu privire la toate recomandările, scorul mediu din acest an este de 84% – în creştere faţă de 70% în 2021. Cu toate acestea – relevă autorii raportului – companiile încă se străduiesc să îmbunătăţească calitatea rapoartelor lor. Scorul mediu al calităţii se situează la 44% – doar puţin peste scorul de 42% din sondajul de anul trecut. „Un scor de 100% ar demonstra că o companie raportează toate detaliile necesare”, precizează realizatorii Barometrului.

„Se pare că multe companii nu reuşesc să recunoască riscurile climatice tot mai mari cu care se confruntă şi potenţialele consecinţe financiare aferente. Impactul fizic al schimbărilor climatice, deşi este destul de complex de evaluat, se preconizează că se va agrava într-o lume care se îndreaptă spre o creştere a temperaturii de +3℃, până la sfârşitul acestui secol. În plus, asistăm la o schimbare fundamentală în peisajul de reglementare privind sustenabilitatea şi schimbările climatice, cu o multitudine de modificări legislative şi noi standarde şi reglementări care sporesc riscurile juridice, comerciale, tehnologice şi de reputaţie. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că organizaţiile din întreaga lume, inclusiv din România, încearcă să îşi îmbunătăţească informaţiile privind sustenabilitatea şi schimbările climatice. Cu toate acestea, am observat că, în multe cazuri, posibilele implicaţii financiare ale riscurilor legate de sustenabilitate nu sunt comunicate în mod clar, iar angajamentul de a aborda aceste riscuri nu este susţinut de acţiuni concrete şi de un calendar. Înţelegerea corectă a ameninţărilor potenţiale care decurg din riscurile climatice fizice şi tranzitorii în cadrul scenariilor climatice recunoscute ar trebui să fie primul pas pentru orice companie în vederea definirii unui răspuns adecvat, care să vizeze atenuarea acestor riscuri şi să deblocheze posibilele oportunităţi de creştere. Este în interesul acţionarilor şi al părţilor interesate deopotrivă să se îmbunătăţească înţelegerea şi conştientizarea în jurul acestei probleme globale şi sistemice”, a declarat Massimo Bettanin, EY România, Partener schimbări climatice şi sustenabilitate.

♦ Mai puţin de o treime dintre organizaţii menţionează impactul schimbărilor climatice asupra activităţii lor în situaţiile financiare

În pofida activităţii politice şi de reglementare în creştere în domeniul schimbărilor climatice şi a îmbunătăţirilor clare ale normelor de publicare din ultimele 12 luni – inclusiv a standardelor propuse de nou-înfiinţatul Consiliu internaţional pentru standarde de sustenabilitate (ISSB) – organizaţiile încă se confruntă cu dificultăţi în a lua măsuri practice pentru reducerea amprentei de carbon. De exemplu, doar 29% dintre companiile intervievate spun că raportează impactul schimbărilor climatice în situaţiile lor financiare – semn că nu dispun de datele de care au nevoie sau că nu au calculat impactul. Mai mult de jumătate dintre referirile la impactul climatic din aceste declaraţii sunt mai degrabă calitative decât cantitative.

Rezultatele Barometrului relevă că există semne de progres în alte domenii. Aproape jumătate dintre organizaţiile intervievate la nivel global (49%) au răspuns că au efectuat analize de scenarii – care reprezintă, de asemenea, o recomandare a TCFD – pentru a examina amploarea şi termenele probabile ale anumitor riscuri şi pentru a se pregăti pentru cele mai nefavorabile rezultate. Trei sferturi (75%) au răspuns că au efectuat o analiză a riscurilor, iar 62% au întreprins o analiză a oportunităţilor, în timp ce 61% au publicat strategii pentru reducerea amprentei de carbon.

De asemenea, sondajul arată că, în prezent, companiile acordă o atenţie mai echilibrată diferitelor tipuri de riscuri decât în anii precedenţi. Acestea acordă atenţie atât „riscurilor de tranziţie” – care decurg din schimbările economice provocate de schimbările climatice, de exemplu o creştere mai lentă în anumite sectoare – cât şi „riscurilor fizice” care sunt un rezultat direct al schimbărilor climatice, cum ar fi consecinţele creşterii precipitaţiilor. Anul trecut, companiile s-au concentrat mai mult asupra riscurilor fizice (55%), decât asupra riscurilor de tranziţie (25%).

Un domeniu în care companiile au înregistrat o îmbunătăţire mai accentuată este planificarea strategică în ceea ce priveşte riscurile climatice. Barometrul EY Global Climate Risk Barometer notează strategiile organizaţiilor examinând, de exemplu, măsura în care acestea iau în considerare riscurile şi oportunităţile climatice în planurile lor sau modul în care îşi construiesc rezilienţa prin diversificare. Scorul de acoperire pentru strategie a crescut la 81%, de la 65% în sondajul de anul trecut – ceea ce indică faptul că tot mai multe companii publică cel puţin unele informaţii în acest domeniu.

Cantitatea şi calitatea comunicării informaţiilor variază foarte mult între ţările analizate, dar, precum în cele trei rapoarte anterioare, ţările cu reglementări riguroase în materie de comunicare a informaţiilor privind clima, cu o comunitate de investitori proactivă şi cu semnale puternice din partea factorilor de decizie politică tind să obţină cele mai bune rezultate. Printre ţările cu cea mai bună calitate a comunicării informaţiilor se numără Coreea de Sud şi Irlanda, precum şi mai multe ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est, iar Regatul Unit a obţinut cel mai mare punctaj atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi acoperirea.

Raportul evidenţiază, de asemenea, mai multe măsuri pe care companiile le pot lua pentru a accelera reducerea amprentei de carbon pentru propriile organizaţii şi pentru economie, în general. Printre acestea se numără tratarea dezvăluirii de informaţii ca un mijloc pentru atingerea unui scop, nu ca un scop în sine; stabilirea unor obiective semnificative; explorarea oportunităţilor generate de impactul climatic, precum şi a riscurilor. 

Barometrul EY Global Climate Risk Disclosure Barometer oferă o imagine de ansamblu anuală a alinierii informaţiilor publicate de organizaţii cu privire la riscurile legate de climă la recomandările din sectoarele susceptibile de a fi puternic afectate la nivel mondial. Această evaluare oferă nu numai companiilor, ci şi părţilor interesate externe de toate tipurile (cum ar fi autorităţile naţionale de reglementare, instituţiile financiare şi investitorii), o înţelegere a stadiului actual al raportării riscurilor climatice la nivel mondial. Prima ediţie a Barometrului a fost publicată în decembrie 2018.

Barometrul din 2022 analizează măsura în care companiile au aplicat cadrul TCFD pentru a divulga mai eficient riscurile şi oportunităţile legate de climă prin intermediul proceselor lor de raportare. Acesta se bazează pe informaţiile publice publicate în cursul anului calendaristic 2021 de către companii din sectorul financiar şi din cel nefinanciar, inclusiv companii care prezintă un risc ridicat de impact legat de climă.

Dezvăluirile a peste 1.500 de companii (cele mai mari după capitalizarea bursieră) din 47 de jurisdicţii au fost incluse în evaluare, lărgind dimensiunea şi sfera geografică faţă de 2021, când cercetarea s-a bazat pe peste 1.100 de companii din 42 de jurisdicţii. În plus, matricea de punctaj pentru Barometru a evoluat şi a fost rafinată de anul trecut pentru a deveni mai detaliată şi mai robustă.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!