1.7 C
București
luni, decembrie 6, 2021

Analize și Trenduri – BestJobs: Valul 4 al pandemiei nu a afectat planurile de recrutare ale angajatorilor și nici mobilitatea candidaților, ba chiar conturează noi tendințe – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Conform datelor din platforma de recrutare BestJobs, în luna octombrie s-au observat 3 tendințe importante: accelerarea joburilor remote, atât în oferta companiilor, cât și în interesul candidaților, creșterea aplicărilor pentru joburile ce necesită nivel mediu de experiență și conturarea industriilor cu activitate specifică în pandemie... Mobilitate crescută în rândul candidaților cu experiență între 2 și 5 ani Pandemia nu a influențat nevoia de dezvoltare a candidaților, astfel că în luna octombrie s-a observat o creștere cu 5% a aplicărilor pentru joburile ce necesită un nivel mediu de experiență comparativ cu luna anterioară..

Contextul epidemiologic continuă să-și facă simțite efectele în piața muncii, unde restricțiile necesare pentru gestionarea valului 4 dictează noi tendințe în recrutare. Conform datelor din platforma de recrutare BestJobs, în luna octombrie s-au observat 3 tendințe importante: accelerarea joburilor remote, atât în oferta companiilor, cât și în interesul candidaților, creșterea aplicărilor pentru joburile ce necesită nivel mediu de experiență și conturarea industriilor cu activitate specifică în pandemie. Procesul de recrutare devine și el mai flexibil, aliniat cu nevoile jucătorilor, astfel că tot mai mulți recrutori apelează la instrumente online pentru analiza, selecția și chiar intervievarea candidaților.

 Joburile remote la mare căutare în luna octombrie

Chiar dacă joburile remote au devenit o realitate constantă încă din vara anului 2019, schimbarea recentă a contextului epidemiologic a adus noi creșteri. Astfel, peste 110.000 de CV-uri au fost depuse la joburi remote în luna octombrie, cu 12% mai multe decât în luna anterioară. Companiile s-au conformat și ele, astfel că 11% dintre ofertele de joburi disponibile pe BestJobs au fost pentru poziții remote, în creștere cu 8% față de lunile de vară.

În plus, cele mai multe aplicări în luna octombrie au fost înregistrate tocmai pentru un job remote. Mai exact 2.700 de oameni și-au depus CV-ul pentru o poziție de Agent Customer Care eMAG (remote) în cadrul companiei DANTE INTERNATIONAL.

O altă schimbare notabilă de comportament pe platforma de recrutare BestJobs, care confirmă această tendință, este faptul că joburile ce pot fi realizate de la distanță au înregistrat aproximativ 3.000 de căutări după cuvântul cheie „remote”, situându-se astfel în topul celor mai căutate cuvinte cheie. 

Mobilitate crescută în rândul candidaților cu experiență între 2 și 5 ani

Pandemia nu a influențat nevoia de dezvoltare a candidaților, astfel că în luna octombrie s-a observat o creștere cu 5% a aplicărilor pentru joburile ce necesită un nivel mediu de experiență comparativ cu luna anterioară. Mai exact, 45% din volumul total de aplicări din octombrie au fost pentru poziții mid-level. Această categorie de joburi se adresează atât candidaților care vor să evolueze și pășească în treapta superioară de experiență, cât și celor care vor să facă o schimbare în carieră, pe același nivel.

Celelalte categorii au atras aplicanți în proporție de 40% pentru entry-level, 11% pentru seniori și 4% pentru poziții de conducere.

Se conturează cele mai dinamice industrii în contextul sanitar: Medicină/Sănătate, Transporturi/Distribuție, Logistică și Vânzări 

Valul 4 al pandemiei evidențiază creșteri în cererea, dar și în oferta pentru anumite domenii, cu activitate specifică contextului sanitar. Mai exact, aplicările pentru pozițiile în Medicină/ Sănătate au crescut cu 30% față de luna septembrie și au reprezentat 4% din totalul aplicărilor din ultima lună.

S-a înregistrat, de asemenea, și o cerere accelerată în domeniile Transporturi/Distribuție și Logistică. Aici au fost deschise aproximativ 1.500 de poziții noi pentru livratori mâncare numai în luna octombrie, cu 10% mai multe decât în septembrie. De cealaltă parte, și interesul candidaților pentru joburi în aceste domenii s-a accentuat, întrucât 3.536 de căutări au fost realizate numai pentru astfel de poziții.

Un alt domeniu care a luat amploare în pandemie este cel al Vânzărilor, mai ales în contextul în care această activitate poate fi făcută cu ușurință și de la distanță. Astfel, în luna octombrie au fost înregistrate 210.000 de aplicări pentru poziții în Vânzări, cu 26% mai multe decât în septembrie.

„Asistăm la un scenariu deja familiar, cel al muncii cu precădere de la distanță, care generează și alte trenduri. Luna octombrie, care a corespuns și manifestării de vârf a valului al patrulea, ne-a indicat cu claritate direcția către care se îndreaptă piața muncii, comportamente noi, dar și industrii ce cunosc o creștere accelerată fiind favorizate în această perioadă. Estimăm că vor mai apărea schimbări pe piața muncii, pe fondul contextului sanitar, dar observăm deja lejeritatea companiilor în a se adapta la această realitate, ca urmare a experienței de la începutul pandemiei”, spune Andrei Frunză, CEO BestJobs România.

În luna octombrie, pe platforma de recrutare BestJobs s-au înregistrat peste 1.000.000 de aplicări la joburile disponibile, în creștere cu 10% față de luna anterioară.

În topul companiilor ale căror poziții deschise au atras cele mai multe CV-uri se numără Enel, cu 4.220 de aplicări, urmată de DANTE INTERNATIONAL, cu un total de 3.881 de aplicări, și de DM DROGERIE MARKT, cu 2.708 aplicări.

Topul companiilor cu cele mai multe poziții deschise este condus de Emerson România, care are active în acest moment peste 150 de poziții disponibile în județul Cluj. Locul al doilea este ocupat de Pepco Retail, cu 100 de oferte, iar pe locul al treilea se situează Orion Innovation, cu 80 de poziții deschise.

*** 

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 30.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare, coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!