2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Analize și Trenduri – Bogdan Maioreanu, eToro: Pregătiți-vă pentru o iarnă costisitoare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Unul dintre motivele creșterii prețurilor gazelor este limitarea exporturilor de gaze de către cel mai mare furnizor european, Rusia, din cauza cererii interne ridicate, a unui acord de a tranzita mai puțin combustibil prin Ucraina și a unor posibile întreruperi ale producției... Vremea uscată și caldă, cu viteze reduse ale vântului, agravează problema în Europa, limitând producția de energie din surse regenerabile, ceea ce sporește producția de energie pe bază de combustibili fosili, ducând la creșterea prețului cărbunelui cu peste 70% în acest an... Într-un raport, Agenția Internațională a Energiei afirmă că, după ce au scăzut cu 1% în 2019 și cu 3,5% în 2020, se preconizează că emisiile de CO2 din sectorul energiei electrice vor crește cu 3,5% în 2021 și cu 2,5% în 2022, ceea ce le-ar duce la un nivel maxim istoric... Prin urmare, sunt necesare acțiuni politice mai puternice pentru a reduce emisiile, ceea ce înseamnă că “producția de energie electrică pe bază de cărbune trebuie să scadă cu peste 6% pe an.

Autor: Bogdan Maioreanu, analist eToro

O creștere record a prețurilor la energie electrică a împins costurile în Europa la nivelurile maxime ale ultimilor ani. Și este puțin probabil ca această situație să se rezolve înainte de iarnă, ceea ce ridică temeri că acest sezon va veni cu prețuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici. “Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. “Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”. Și nu este singurul care avertizează cu privire la problemele care vor apărea înainte de iarnă. Gigantul italian de utilități Enel SpA și compania austriacă de petrol și gaze OMV AG au emis avertismente similare.

Rata globală a inflației în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului. Oficialii Băncii Centrale Europene insistă asupra faptului că aceasta este temporară. Dar “probabilitatea ca producătorii să transfere costurile este foarte mare”, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING Groep NV din Frankfurt. Asta înseamnă că inflația ar putea “să nu fie atât de tranzitorie”.

România a înregistrat, de asemenea, o creștere a inflației în luna august la 5,25%, de la 4,95% în urmă cu o lună, în mare parte din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate. Iar în timpul iernii s-ar putea să fie și mai rău. Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE), prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidențiali se va dubla în următorul sezon rece față de anul trecut.

Prețul gazelor a început să crească la începutul verii, când a devenit din ce în ce mai clar că în Europa nu existau suficiente rezerve pentru a permite realimentarea obișnuită a depozitelor epuizate în timpul iernii. “Toată vara am avut întârzieri în ceea ce privește stocarea”, a declarat Alfred Stern, directorul general al producătorului austriac de petrol și gaze OMV AG.

Unul dintre motivele creșterii prețurilor gazelor este limitarea exporturilor de gaze de către cel mai mare furnizor european, Rusia, din cauza cererii interne ridicate, a unui acord de a tranzita mai puțin combustibil prin Ucraina și a unor posibile întreruperi ale producției. Un alt motiv este relansarea economiilor asiatice, care generează o concurență mai mare cu Europa pentru transportul de gaze naturale lichefiate (GNL), ceea ce forțează creșterea prețurilor.

Analiștii estimează că nivelurile de gaz din depozitele europene sunt “mult sub media ultimilor cinci ani”. Întrucât gazul este utilizat și în producția de energie electrică, penuria a dus la creșterea prețurilor la electricitate. Vineri, 1 MWh cu livrare în ziua următoare a fost scos la licitație la aproximativ 129 de euro pentru Germania și Franța.

Vremea uscată și caldă, cu viteze reduse ale vântului, agravează problema în Europa, limitând producția de energie din surse regenerabile, ceea ce sporește producția de energie pe bază de combustibili fosili, ducând la creșterea prețului cărbunelui cu peste 70% în acest an.  Pentru a compensa poluarea, cererea crescută a împins prețul certificatelor de emisii de carbon la 62,75 EUR, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Producția internă de gaz în Europa este, de asemenea, în declin, iar câmpul de gaze gigant din Groningen, Olanda, ar putea fi închis cu trei ani mai devreme decât era prevăzut. Prețurile gazelor naturale sunt atât de ridicate încât se tranzacționează, echivalând cantitățile, la prețuri mai mari decât ale țițeiului.

Planul “Emisii Nete Zero până în 2050” complică și mai mult lucrurile. Într-un raport, Agenția Internațională a Energiei afirmă că, după ce au scăzut cu 1% în 2019 și cu 3,5% în 2020, se preconizează că emisiile de CO2 din sectorul energiei electrice vor crește cu 3,5% în 2021 și cu 2,5% în 2022, ceea ce le-ar duce la un nivel maxim istoric. Prin urmare, sunt necesare acțiuni politice mai puternice pentru a reduce emisiile, ceea ce înseamnă că “producția de energie electrică pe bază de cărbune trebuie să scadă cu peste 6% pe an, fiind înlocuită parțial de gaz, care crește cu aproximativ 5% pe an”. Acest lucru constituie un argument puternic pentru o creștere suplimentară a cererii și a prețurilor la energie.

***

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 23 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!