11.1 C
București
joi, martie 23, 2023

Analize și Trenduri – Bruxelles vrea să desființeze comisiile secrete care protejează investițiile firmelor din industria combustibililor fosili – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Tratatul Cartei Energiei a fost conceput la începutul anilor '90 în ideea de a proteja companiile europene de energie care investeau în fostele economii sovietice.

Comisiile corporatiste secrete care protejează investițiile de miliarde de euro din industria combustiblilor fosili din Europa ar putea să fie desființate după decizia Comisiei Europene, scrie The Guardian.

Plățile excepționale precum cele 210 milioane de lire sterline pe care guvernul italian le datorează firmei petroliere Rockhopper, după ce Italia a decis să interzică exploatările petroliere într-o zonă din apele teritoriale de maxim 12 mile de coasta țării, nu ar mai fi posibile între statele UE conform unei noi propuneri de reformă a Tratatului Cartei Energiei (TCE)...

Comisiile corporatiste secrete care protejează investițiile de miliarde de euro din industria combustiblilor fosili din Europa ar putea să fie desființate după decizia Comisiei Europene, scrie The Guardian.

Plățile excepționale precum cele 210 milioane de lire sterline pe care guvernul italian le datorează firmei petroliere Rockhopper, după ce Italia a decis să interzică exploatările petroliere într-o zonă din apele teritoriale de maxim 12 mile de coasta țării, nu ar mai fi posibile între statele UE conform unei noi propuneri de reformă a Tratatului Cartei Energiei (TCE).

52 de națiuni fac parte din TCE, un tratat conceput în ideea de a proteja companiile de energie europene care investeau în fostele economii sovietice după căderea Cortinei de Fier.

Tratatul le permite companiilor să dea în judecată statele folosind un sistem secret de justiție atunci când acestea reclamă faptul că profiturile la care se așteptau au fost afectate de acțiuni politice.

Tratatul, însă, lasă țările într-o poziție vulnerabilă în care ar putea fi date în judecată pentru acțiuni pe care le-au luat ca să îndeplinească obiectivul UE pentru reducerea emisiilor de carbon net 0 până în 2050.

Rambursările totale oferite companiilor prin TCE ar putea ajunge până la 1,3 trilioane de dolari până în 2050, potrivit estimărilor.

„De ce să nu le oferi și altor țări opțiunea de a se elibera din ghearele acestui tratat monstru?”

Cornelia Maarfield, ofițer-șef pentru comerț și climat al Rețelei de Acțiune Climatică din Europa, a spus: „Propunerea ar reduce drastic riscul ca firmele de combustibili fosili să atace politicile de protejare a mediului – cel puțin în UE.”

„Dar ar fi și mai bine dacă ar exista posibilitatea ca țările din afara UE să se alăture înțelegerii în timp ce are loc o retragere coordonată [din TCE]”, a mai spus Maarfield. „De ce să nu le oferi și altor țări opțiunea de a se elibera din ghearele acestui tratat monstru?”

Propunerea Bruxelles-ului face parte din încercările de a „morderniza” TCE în fața apelurilor tot mai dese de a se renunța complet la acest tratat. Camera inferioară a Parlamentului polonez a votat în mod decisiv să se retragă din TCE cu 418 voturi pentru și 11 împotrivă.

Ministrul adjunct polonez pentru climă și mediu, Adam Guibourgé-Czetwertyński, a spus pentru The Guardian: „Am ajuns la un punct unde credem că nimic nu va ieși din acest proces de modernizare. Nu există niciun semn că partenerii noștri ar fi dornici să facă mai mulți pași.”

Polonia: Italia a părăsit deja tratatul „și poate că și noi ar fi trebuit să ieșim”

„Italia a plecat deja acum cinci ani și poate că și noi ar fi trebuit să ieșim [din TCE]”, a mai spus Guibourgé-Czetwertyński.

Procesele intentate de investitori au fost dificil de prezis, „dar ne este clar că există riscul ca într-o zi să avem o surpriză proastă”, a explicat ministrul polonez. „Cu siguranță nu este un risc pe care merită să ni-l asumăm din perspectiva noastră.”

Senatul polonez are 30 de zile pentru a reacționa la votul în privința retragerii din TCE. Dacă nu o va face, decizia va fi considerată „aprobată”. 

În același timp, pentru ca propunerea Comisiei Europene să aibă succes, miniștrii UE trebuie să o aprobe înainte de 22 noiembrie, atunci când o conferință TCE va trebui să o voteze în unanimitate.

Guibourgé-Czetwertyński spune că ar fi o „iluzie” ca cineva să se aștepte că se va obține un acord pe care toate statele participante să îl considere satisfăcător. Un fost oficial al TCE care acum este un critic al tratatului, Yamina Saheb, a acuzat Comisia că „ascunde eșecul evident al propunerilor de modernizare al TCE”.

Modificările nu sunt suficiente pentru a „preceni disputele legale investitor-stat din partea investitorilor UE împotriva țărilor UE”, a mai spus Saheb, care a realizat un raport al grupului interguvernamental privind schimbările climatice al ONU (IPCC).

Marea Britanie și Elveția vor deveni cel mai probabil foarte atractive pentru acești investitori”, a spus Saheb.

Editor : Raul Nețoiu

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!