Compania de stat Tarom raportează an de an pierderi uriașe și acumulează datorii imense, Blue Air e în însolvență și nimeni nu o mai poate salva, Dan Air a mizat pe noul aeroport de la Brașov și pe un scandal cu Romatsa pentru a-și face reclamă dar s-a mutat la Bacău, Carpatair a fost în insolvență, Air Oradea, compania ”patronată” de Ilie Bolojan, șeful CJ Bihor, se naște greu, iar Air Connect, după un început greu s-a vândut unui miliardar bolivian. Toate acestea arată că proprietarii români nu se descurcă foarte bine cu ale lor companii aviatice.
Tarom, an de zile de jaf și management prost
Tarom este victima jafului de ani de zile, a managementului defectuos, a flotei alambicate, a nepotismelor și a maniei statului român de a ține în viață o companie care a primit ajutor în perioada pandemiei. Compania națională de transport aerian, deținută de Ministerul Transporturilor, raportează pierderi de mai bine de 14 ani, situația financiară a companiei fiind deteriorată semnificativ în ultimii ani. Pandemia Covid-19 a condus la cel mai accentuat declin al industriei aviatice din istoria recentă; la nivel global, se estimează că impactul COVID-19 a determinat o reducere cu 50% a locurilor oferite de companiile aeriene în 2020 și o pierdere de trafic estimată de 60%. Potrivit OACI, companiile aeriene au pierdut 371 miliarde USD din venituri brute din exploatare în 2020. Impactul direct este vizibil și pentru aeroporturi, care au pierdut peste 111,8 miliarde USD venituri în 2020, comparativ cu activitatea normală.
Blue Air, pe marginea prăpastiei
Multă vremea, Blue Air a fost compania a doua aviatică a României. Aceasta a întrat în insolvență în urma unei decizii a instanței. ”Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA”, se arată pe site-ul Tribunalului Bucureşti.
Instanța a dispus conexarea dosarului nr. 6050/3/2023, adica cel prin care Air Claim a cerut în instanţă insolvenţa Blue Air şi anunţă că are de recuperat de la operatorul aerian aproximativ 85.000 euro.
Blue Air avea în septembrie 2022 datorii cumulate de 230 milioane euro, suma în care nu sunt incluşi banii pe care trebuie să îi returneze clienţilor cărora le-au fost anulate zborurile începând cu 6 septembrie.
Compania Air Claim, care asistă pasagerii să-și recupereze banii pe care companiile aeriene le datorează ca urmare a anulării sau întârzierii peste măsură a zborurilor, a cerut în instanță insolvența Blue Air, conform dosarului 6050/3/2023 deschis la Tribunalul București, în data de 27 februarie.
Blue Air a aparținut lui Nelu Iordache dar acesta vândut compania unor director din interiorul societății, Acești directori au cerut statului român să preia pachetul majoritar în contul ajutorului de stat acordat în timpul pandemiei. În prezent, Blue Air este în proprietatea statului și este în insolvență.
Dan Air, reclamă cu un scandal
Deschiderea aeroportului de la Brașov, a adus în prim plan Dan Air. Compania, controlată de pilotul Dan Iuhas, a acuzat controlorii de trafic de la Romatsa că pun în pericol siguranța pasagerilor. Reprezentanții firmei au făcut referire la un zbor Tarom din decembrie 2007 care era să coste viața pasagerilor. Aeronava s-a lovit de o mașină pe pistă, în timpul decolării pentru că Romatsa R.A, spun cei de la Dan Air, nu s-a asigurat că pista era liberă. Dan Air a acuzat Romtsa și de faptul că închid aeroportul de la ora 19.00. Recent, Dan Air a anunțat că va renunțat la zborurile de pe aeroportul din Brașov, pe fondul deciziei aeroportului din Brașov de amânare a extinderii orarului de funcționare pentru luna ianuarie 2024. Compania a spus că se mută la Bacău.
Fără zborururi, dar vândută
Compania Air Connect, înființată de unul dintre foștii directori ai Blue Air, Tudor Constantinescu, are zborurile suspendat în acest moment după o decizie luată de managementul societății. Reprezentanții companiei aeriene au transmis că operatorul nu va mai efectua zboruri comerciale regulate începând cu data de 1 octombrie 2023. De asemenea, rutele din București spre Baia Mare, Suceava și Timișoara vor fi anulate.
Primăvara aceasta, compania aeriană a inaugurat mai multe rute interne, din București spre Baia Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Suceava. Vorbim, de asemenea, despre două rute externe, din Capitală și Cluj Napoca spre Budapesta (Ungaria).
AirConnect a zburat regulat din Constanța spre Cluj Napoca și Timișoara pe timpul sezonului estival. Rutele dintre Constanța și Oradea/Suceava au fost însă anulate înainte de debut. De asemenea, din motive necunoscute, cursele dintre București și Dubrovnik (Croația) au fost anulate la scurt timp după inaugurare.
Compania aeriană asigură însă că situația se va rezolva în prima parte anului 2024. Până atunci, Air Connect a fost vândută AeroItalia, societate care aparține miliardarului bolivian Germán Efromovich.
Compania transmite că această achiziție va permite să își consolideze prezența pe piața regională italiană și să își întărească capacitatea de legătură cu hub-ul de la Roma Fiumicino.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).