27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Analize și Trenduri – Cărbunaru: Guvernul a aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Guvernul a aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, pentru anul în curs construcţia bugetară având în vedere o ţintă de deficit bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB...

“A fost aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, inclusiv prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu, această politică fiscal-bugetară fiind orientată către reducerea graduală a deficitului bugetar în condiţiile urmăririi obiectivelor de redresare economică.

Faţă de anul anterior reprezintă o reducere de 0,9 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al ţării, iar trendul de reducere a deficitului bugetar va continua, fiind estimate diminuarea cu 1,8 puncte procentuale din PIB pentru 2023, respectiv cu 1,5 puncte procentuale din PIB în 2024, până la un nivel de 2,95 % din Produsul Intern Brut “, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Guvernul a aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, pentru anul în curs construcţia bugetară având în vedere o ţintă de deficit bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

“A fost aprobat memorandumul privind Programul de convergenţă 2022-2025, care are la bază prevederile strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2022-2024, inclusiv prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu, această politică fiscal-bugetară fiind orientată către reducerea graduală a deficitului bugetar în condiţiile urmăririi obiectivelor de redresare economică. Pentru anul în curs construcţia bugetară are în vedere o ţintă de deficit bugetar în termeni ESA de 6,2% din PIB. Faţă de anul anterior reprezintă o reducere de 0,9 puncte procentuale din Produsul Intern Brut al ţării, iar trendul de reducere a deficitului bugetar va continua, fiind estimate diminuarea cu 1,8 puncte procentuale din PIB pentru 2023, respectiv cu 1,5 puncte procentuale din PIB în 2024, până la un nivel de 2,95 % din Produsul Intern Brut “, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte datoria guvernamentală, în conformitate cu metodologia UE, aceasta s-a situat la sfârşitul anului 2021 la un nivel de 48,8% din PIB, sub plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

“Din total datorie guvernamentală, datoria internă a reprezentat 24,8% din PIB, în timp ce datoria externă a fost de 24,0% din PIB”, a completat Cărbunaru.

Acesta a precizat că Guvernul României îşi menţine angajamentul de aderare la zona euro, iar, între timp, eforturile se concentrează pe măsurile de susţinere economică şi socială ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19, dar şi pe diminuarea consecinţelor generate de conflictul militar din Ucraina.

“Programul de Convergenţă pentru 2022-2025 a fost aprobat de Guvern în contextul în care Semestrul European prevede ca statele membre să prezinte Programele de stabilitate sau de convergenţă în cadrul cărora să evidenţieze planurile avute în vedere pentru consolidarea finanţelor publice. Documentul aprobat va fi transmis Comisiei Europene”, a mai spus Cărbunaru.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!