1.4 C
București
luni, ianuarie 17, 2022

Analize și Trenduri – China ironizează o acuzaţie a MI5 că ar avea o spioană la Londra, spunând că scenariul este demn de James Bond – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

China a ironizat vineri ca un scenariu demn de James Bond atenţionarea serviciului de informaţii interne al Marii Britanii, MI5, privind activităţi ale unei presupuse agente secrete a Beijingului la Palatul Westminster... Acesta a reacţionat la dezvăluirea apărută joi în media britanice despre o atenţionare a MI5 care acuza o anume Christine Lee că “s-a implicat deliberat în activităţi de ingerinţă politică în numele Departamentului de Muncă al Frontului Unit al Partidului Comunist Chinez”... Deputatul conservator britanic Iain Duncan Smith, extrem de critic la adresa Beijingului, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Christine Lee nu a fost arestată, ci doar i s-a interzis să intre în parlament. Conform MI5, ea a jucat un rol de intermediar în transferul de “donaţii financiare către partide politice, parlamentari, parlamentari aspiranţi şi persoane dornice să ocupe funcţii politice în Marea Britanie” în numele unor persoane din China sau Hong Kong.

China a ironizat vineri ca un scenariu demn de James Bond atenţionarea serviciului de informaţii interne al Marii Britanii, MI5, privind activităţi ale unei presupuse agente secrete a Beijingului la Palatul Westminster, parlamentul britanic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Probabil că unele persoane au văzut prea multe filme cu (agentul) 007”, a glumit în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Wang Wenbin.

Acesta a reacţionat la dezvăluirea apărută joi în media britanice despre o atenţionare a MI5 care acuza o anume Christine Lee că “s-a implicat deliberat în activităţi de ingerinţă politică în numele Departamentului de Muncă al Frontului Unit al Partidului Comunist Chinez”, un organism însărcinat cu dezvoltarea de legături între regimul chinez şi entităţi străine.

Deputatul conservator britanic Iain Duncan Smith, extrem de critic la adresa Beijingului, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Christine Lee nu a fost arestată, ci doar i s-a interzis să intre în parlament.

Conform MI5, ea a jucat un rol de intermediar în transferul de “donaţii financiare către partide politice, parlamentari, parlamentari aspiranţi şi persoane dornice să ocupe funcţii politice în Marea Britanie” în numele unor persoane din China sau Hong Kong.

Christine Lee ar fi transferat sute de mii de lire sterline către Barry Gardiner, fost înalt lider al Partidului Laburist, precum şi către formaţiunea politică a acestuia.

Ea a fost de asemenea fotografiată cu fostul premier conservator David Cameron în 2015, precum şi cu fostul lider laburist Jeremy Corbyn, cu o altă ocazie.

În 2019, Christine Lee a fost decorată de premierul conservator Theresa May ca recunoştinţă a contribuţiei sale la bunele relaţii cu China.

În replică, diplomaţia chineză a dat asigurări că respectă principiul neamestecului în afacerile interne ale altor ţări. “Nu practicăm ingerinţa şi nu avem nicio nevoie să facem asta”, a declarat Wang Wenbin.

Săptămâna trecută, cele două ţări au avut deja un schimb de replici tensionat în legătură cu celebrul spion britanic, în urma unei parodii a unui film cu James Bond difuzată de agenţia de presă Xinhua.

În respectivul video, agenţia oficială de presă ironiza faptul că Marea Britanie ar fi mai degrabă ţinta serviciilor americane decât a spionilor chinezi.

Ca răspuns, şeful serviciului de informaţii externe al Marii Britanii, MI6, a renunţat la discreţia sa obişnuită pentru a mulţumi ironic agenţiei de presă chineze pentru “publicitatea gratuită”.

Parlamentarii britanici, avertizaţi în legătură cu ameninţarea spionajului chinez

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!