13.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Analize și Trenduri – Cine construiește centrala de la Ișalnița – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În conformitate cu anunțul de licitație, CEO și ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrala electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii...

În acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, hale care se vor închide şi ele, pentru că preţul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult.

Producția Alro a fost redusă cu 70% iar 700 de angajați sunt în șomaj si șomaj tehnic, urmând ca până la sfârșitul anului încă 1500 de oameni să părăsească întreprinderea.


Producătorul de aluminiul Alro Slatina, companie controlată de rusul Vitali Matchiski, a fost declarat ca fiind „investitorul selectat” în urma unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună o centrala electrică pe gaz, la Ișalnița.

„Acest parteneriat va oferi Alro oportunitatea de a-si diversifica modelul de afaceri, deoarece securitatea aprovizionarii cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului și va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale Grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație, Alro. „Deși este un efort foarte complex, suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic, CEO, care înțelege noile realități ale pieței energetice și demonstrează că știe să se adapteze la acestea”, a adaugat Năstase.

În conformitate cu anunțul de licitație, CEO și ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrala electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii. Aceasta va înlocui două instalații vechi (blocuri) pe carbune de 315 MW fiecare.

Alro este cel mai mare consumator de curent din țară. Pentru că prețul energiei a crescut foarte mult în această perioadă, societatea trece printr-o perioadă foarte grea. De altfel, Constantin Popescu, președintele sindicatului Aluministul, a declarat luna trecută că Alro Slatina se va închide de tot până în luna mai anul viitor. „Am fost anunţaţi că Alro se va închide de tot până în luna mai. Am avut discuţii cu acţionariatul şi ne-au spus că nu sunt variante. Sunt 2.200 de angajaţi acum la Alro, toţi vor intra în şomaj. Probabil vom ajunge asistaţi social cu toţii”, a afirmat Popescu. În acest moment la Alro mai funcţionează doar două hale de electroliză din cinci, hale care se vor închide şi ele, pentru că preţul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult. Aceasta după ce Alum Tulcea, o altă fabrică din grup, a fost închisă recent.

<!–

–>

„Traderii cumpără energia cu 700 de lei MWh şi o vând cu 5.000 de lei. Este o situaţie fără precedent, iar ministrul (Virgil Popescu, ministrul Energiei, n.r.) întâi ne spune că preţul scade, apoi că se plafonează, apoi se încurcă în acte, cum putem depăşi problema aşa?”, s-a întrebat liderul sindical.

Producția Alro a fost redusă cu 70% iar 700 de angajați sunt în șomaj si șomaj tehnic, urmând ca până la sfârșitul anului încă 1500 de oameni să părăsească întreprinderea. La Alum Tulcea, societatea al cărei acționar majoritar este ALRO S.A, activitatea este oprită și peste 570 de oameni sunt în șomaj.

Conform Ziare.com, Machitski ari fi informat prompt și corect de serviciile de informații rusești. Publicația spune că omul de afaceri a știut cu mult înainte de intențiile autorităților române de privatizare a combinatului de la Slatina, dar a și știut din timp de planul Rusiei de a invada Ucraina. Legătura lui Machitski cu serviciile secrete rusești este printr-un prieten din copilărie, născut în același oraș cu el, în Cheremkhovo, din regiunea Irkutsk, de pe malul lacului Baikal, și anume Serghei Viktorovich Chemezov, directorul general al unui grup de firme din industria de apărare deținut de statul rus. Fost agent KGB și general de rang înalt, Chemezov s-a împrietenit cu Vladimir Putin încă de pe vremea când ambii lucrau, în anii 1980, ca ofițeri ai serviciului secret rusesc în Dresda, Germania de Est. Ca și Vitaly Machitski, Chemezov a absolvit Institutul de Economie Națională din Irkutsk (în prezent Universitatea de Stat de Economie și Drept Baikal), scrie Ziare.com. Doar că el s-a îndreptat ulterior către Academia Militară a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei.

În 2007, Putin l-a numit pe Chemezov în funcția de CEO al Russian Technologies Corporation redenumită, în 2012, Rostec, principala corporație rusă din industria de apărare și de producție industrială controlată de stat și cuprinde aproximativ 700 de întreprinderi. Acestea formează 14 holdinguri: unsprezece în complexul industriei de apărare și trei în sectoarele civile.

Machitski este fondatorul și președintele grupului de firme Vi Holding și președinte al consiliului de administrație al Vimetco (deținătorul Alro Slatina). El a spus că activele din România (Alro SA, Alprom SA și Alum SA) și din China (EEverwide Ltd) le-a cumpărat cu banii obținuți după vânzarea companiilor rusești, la începutul anilor 2000. În 2001, a vândut ANHK către YUKOS, rafinăria Khabarovsk către grupul Alliance al familiei Bazhaev, iar cota din RUSIA Petroleum de către TNK. Pe acestea le cumpărase cu doi ani înainte. Rinko Holding, creată de Vitali Machitski pe baza Rosinvestneft, a preluat Angarsk Petrochemical Company (ANHK), care deținea acțiuni și la RUSIA Petroleum, precum și o participație de control în rafinăria Khabarovsk. În 1991-1997 a deținut compania de construcții Novy Gorod din Moscova, iar în 1992 a fondat și a condus compania petrolieră Rosinvestneft. În
1989, Machitski a creat o companie de construcții sovieto-finlandeză – Primfeks. Un an mai târziu, a devenit coproprietar și director general al întreprinderii sovieto-britanice din industria lemnului „Sibmix International” care includea o serie de întreprinderi de prelucrare a lemnului din regiunea Irkutsk.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!