1.7 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Analize și Trenduri – Ciucă: Putem să dăm Republicii Moldova 5 milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, după ce statul vecin a cerut ţării noastre să primească gaz natural, iar nevoile sale s-ar ridica la 150 de milioane de metri cubi.

() Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.

România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul Nicolae Ciucă, după ce statul vecin a cerut ţării noastre să primească gaz natural, iar nevoile sale s-ar ridica la 150 de milioane de metri cubi.

„Au nevoie, atunci când am discutat cu premierul (Natalia) Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (…) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul a spus: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc, iar compania Gazprom profită de situație pentru a ridica periodic prețul gazului și pentru a impune condiții constrângătoare acestei țări cu conducere prooccidentală, astfel că există temeri că monopulul rusesc ar putea merge până la a sista livrările de gaz în plină iarnă.

Republica Moldova „are rezerve de gaze naturale doar pentru luna octombrie”, a declarat luna trecută președinta Maia Sandu, adăugând că instituţiile statului urmează să decidă ce vor întreprinde mai departe. Ea a spus că ţara sa analizează posibilitatea unor surse de energie alternative. „Nu avem încredere că Gazprom va continua furnizarea de gaz către Republica Moldova după 1 octombrie. De la această dată, preţul pentru Moldova conform contractului actual ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a arătat Maia Sandu. „În cazul reducerii sau opririi livrărilor, examinăm posibilitatea aprovizionării cu resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

La rândul său, prim-vicepremierul Andrei Spînu a afirmat că Republica Moldova s-ar putea să nu afle despre o tăiere a livrărilor „până în ultimul moment”. Dar în acest caz, ţara sa ar primi gaz la preţul pieţei prin conducta Iaşi – Chişinău, care pleacă din România.

Potrivit agora.md, Andrei Spînu anunțat că Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/vinde gaze naturale pe piața din România. Totodată, a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina.

Compania MoldovaGaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaz pentru luna octombrie. Astfel, din cele 8,06 de milioane de metri cubi pe zi, care include și consumul pentru Transnistria, au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi, livrările fiind limitate cu peste 30 la sută, asta deși MoldovaGaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

Editor : Luana Pavaluca

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!