12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Analize și Trenduri – Comisia Europeană a demarat o anchetă împotriva Gazprom și a făcut o inspecție la birourile companiei din Germania – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Executivul comunitar precizează, într-un comunicat publicat joi, că a efectuat inspecţii, împreună cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Concurenţei din Germania, la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului şi stocării gazelor naturale din Germania.

Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa vizează grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că inspecțiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum şi ale filialei sale de distribuţie de gaze naturale...

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia preţului european de referinţă la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh.

Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor, creştere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei ruseşti în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. În aceste condiții, Comisia Europeană a demarat o anchetă împotriva companiei Gazprom pentru de abuz de poziție dominantă, iar în cadrul acestei investigații a efectuat o inspecție surpriză la birourile din Germania ale gigantului rus, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Executivul comunitar precizează, într-un comunicat publicat joi, că a efectuat inspecţii, împreună cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Concurenţei din Germania, la birourile mai multor companii care activează în domeniul furnizării, transportului şi stocării gazelor naturale din Germania. Bruxelles-ul nu a confirmat că ancheta sa vizează grupul rus Gazprom, însă două surse europene au dezvăluit pentru AFP că inspecțiile care au avut loc miercuri au vizat birourile grupului rus, precum şi ale filialei sale de distribuţie de gaze naturale, Wingas.

„Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a anchetei privind presupusele practici anticoncurenţiale. Comisia efectuează astfel de inspecţii, dar nu înseamnă că întreprinderile se fac vinovate de un comportament anticoncurenţial şi nu prejudiciază rezultatul investigaţiei în sine”, a precizat Executivul UE.

Invazia Ucrainei, lansată la 24 februarie, a dus la explozia preţului european de referinţă la gaze naturale, care în data de 7 martie a atins maximul istoric de 345 euro pentru un MWh. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, fără a reveni sub pragul de 100 de euro, iar joi dimineaţa erau la 125 euro pentru un MWh, faţă de mai puţin de 50 de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Războiul din Ucraina a scos la lumină dependenţa extremă a Uniunii Europene de gazele naturale ruseşti, care asigură 40% din consumul său, ceea ce limitează capacitatea de acţiune a UE împotriva Moscovei. De la debutul războiului, cele 27 de state UE au adoptat sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei, dar s-au abţinut să vizeze sectorul gazelor naturale, chiar dacă acesta constituie o sursă esenţială de venituri pentru Rusia, care poate astfel să îşi finanţeze efortul de război, menționează AFP.

Mai mult, Vladimir Putin a anunțat că a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie, iar dacă plata nu se va face în această monedă, atunci contractele vor fi reziliate.

Editor : Luana Pavaluca

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!