5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Analize și Trenduri – Cum a ales Finlanda F-35. Avionul, cumpărat doar după ce a fost testat de piloţi şi comparat cu avioane din SUA, Franţa, UK şi Suedia – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Avionul F-35, produs de Lockheed Martin, a concurat astfel într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu avionul Gripen (produs de Saab/Suedia, rivalul american F-18 (Boeing/SUA), Mirage Rafale (grupul Dassault/Franţa) şi Eurofighter Typhoon (BAE Systems/Marea Britanie).„Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre”, a declarat ministrul finlandez al Apărării Antti Kaikkonen.Competiţia pentru achiziţia noilor avioane de luptă finlandeze a ţinut cont de următoarele cerinţe: avioanele au trebuit să bifeze anumite caracteristici clare din punct de vedere al capacităţii de luptă.

Finlanda a ales să cumpere 64 de avioane F-35, pentru a înlocui vechile aparate F/A-18 aflate acum în dotarea forţelor aeriene finlandeze. Valoarea contractului este de 9,4 miliarde de dolari, informează Reuters. Avionul F-35 a avut rezultate net superioare în testele comparative făcute de piloţii militari finlandezi, care au inclus şi alte avioane produse de companiile care au participat în competiţia pentru obţinerea acestui contract: F-18 (SUA), Eurofighter (UK), Mirage Rafale (Franţa) şi Gripen (Suedia).

Avionul F-35, produs de Lockheed Martin, a concurat astfel într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu avionul Gripen (produs de Saab/Suedia, rivalul american F-18 (Boeing/SUA), Mirage Rafale (grupul Dassault/Franţa) şi Eurofighter Typhoon (BAE Systems/Marea Britanie).

„Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre”, a declarat ministrul finlandez al Apărării Antti Kaikkonen.

Competiţia pentru achiziţia noilor avioane de luptă finlandeze a ţinut cont de următoarele cerinţe: avioanele au trebuit să bifeze anumite caracteristici clare din punct de vedere al capacităţii de luptă. Apoi, s-a ţinut cont de costurile achiziţiei în sine, dar şi de cele de operare viitoare. În plus, companiile concurente au trebuit să asigure offsetul (cooperarea industrială) şi să dovedească, în acelaşi timp, că pot asigura şi susţine lanţul de aprovizionare.

După ce toate aceste cerinţe au fost îndeplinite, a urmat testarea fiecărui avion din competiţie de către piloţii militari finlandezi. Testele au vizat capacitatea de luptă, de recunoaştere aeriană şi de supravieţuire (antiaeriană, în luptă, teritoriu ostil etc.)

Avionul F-35 a avut cele mai bune rezultate în cadrul acestor teste şi a obţinut un scor total de 4,47 (cerinţa fiind de 4,00), în condiţile în care următorul avion clasat (nenominalizat) a obţinut un scor de 3,81.

Cu o flotă de 64 de avioane F-35, Finlanda va deveni ţara cu cele mai multe astfel de avioane din dotare, după Statele Unite. Finlanda va renunţa treptat la actualele avioane F-18 aflate în dotare.

Norvegia a achiziţionat încă din 2017 un număr de 40 de astfel de avioane şi va renunţa şi ea la vechile aparate F-16.

România a decis să cumpere 32 de avioane F-16 norvegiene. Valoarea totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro, fără TVA. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că statul român a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite şi că varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor.

Editor : Mihnea Lazăr

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!