0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Analize și Trenduri – EBA: Băncile UE au nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral cerinţele privind capitalul – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunțat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În cel mai recent indiciu al nivelului capitalizării creditorilor din blocul comunitar, EBA a apreciat că implementarea integrală a acordului global Basel III va avea ca rezultat o creștere medie de 15% a actualelor rezerve de capital "Tier 1", cea mai mare parte a deficitului de capital fiind înregistrată în rândul băncilor mai mici...

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forțeze băncile să își majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008.

Băncile din Uniunea Europeană vor avea nevoie, în mod colectiv, de încă 1,2 miliarde de euro pentru a îndeplini integral, până în 2028, noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În cel mai recent indiciu al nivelului capitalizării creditorilor din blocul comunitar, EBA a apreciat că implementarea integrală a acordului global Basel III va avea ca rezultat o creştere medie de 15% a actualelor rezerve de capital „Tier 1”, cea mai mare parte a deficitului de capital fiind înregistrată în rândul băncilor mai mici, concentrate pe creditarea internă.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

Cerinţele Basel III au fost în mare parte adoptate, dar au rămas unele elemente, care au urma să fie integral implementate până în 2028 în Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi alte jurisdicţii.

UE intenţionează să amâne cu doi ani, până în ianuarie 2025, data la care băncile ar urma să înceapă implementarea restului reglementărilor Basel III.

Statele membre aleUE şi Parlamentul European negociază, de asemenea, dacă vor fi introduse derogări temporare sau permanente de la unele reglementări, băncile susţinând că aplicarea lor integrală va duce la creşterea substanţială a cerinţelor privind capitalul. În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis recent o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Dacă propusele „ajustări” ale UE la Basel III sunt luate în calcul, atunci deficitul de capital va scădea la 400 de milioane de euro, dar dacă sunt adăugate rezerve suplimentare planificate de către UE, deficitul de capital va creşte la 1,4 miliarde de euro, a precizat EBA.

Ana Botin, preşedintele Federaţiei bancare europene (EBF) şi şeful băncii spaniole Santander, a declarat, zilele trecute, la o conferinţă EBF că va creşte dependenţa de bănci deoarece statele membre ale UE şi companiile vor face împrumuturi mai mari pentru a redresa creşterea economiei şi tranziţia la emisii zero.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!