3.1 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Analize și Trenduri – Energia nucleară și tranziția energetică: Reactorul nuclear modular SMR poate fi cheia unei relansări a energiei nucleare – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Reactoarele SMR au sprijinul companiilor din Polonia, Marea Britanie, SUA și Canada, chiar și al unor nume mari precum Bill Gates, care le susțin Companiile nucleare mici iau avânt, urmând exemplul firmelor nucleare mai mari care își caută locul în viitorul surselor regenerabile, deoarece energia nucleară revine în cele din urmă după ani de critici și frică față de centralele nucleare, potrivit oilprice.com... România are în vedere reactoarele nucleare mici modulare (SMR), a declarat ieri ministrul Energiei Virgil Popescu, explicând: “În cadrul sesiunii plenare ”Building a green future – getting to net zero”.

  • Energia nucleară revine în actualitate, deoarece a devenit clar că doar energia regenerabilă nu poate satisface cererea globală

  • Reactorul nuclear modular SMR poate fi cheia unei relansări a energiei nucleare, reducând atât costul, cât și pericolul energiei nucleare.

  • Reactoarele SMR au sprijinul companiilor din Polonia, Marea Britanie, SUA și Canada, chiar și al unor nume mari precum Bill Gates, care le susțin

 

Companiile nucleare mici iau avânt, urmând exemplul firmelor nucleare mai mari care își caută locul în viitorul surselor regenerabile, deoarece energia nucleară revine în cele din urmă după ani de critici și frică față de centralele nucleare, potrivit oilprice.com.

România are în vedere reactoarele nucleare mici modulare (SMR), a declarat ieri ministrul Energiei Virgil Popescu, explicând: “În cadrul sesiunii plenare ”Building a green future – getting to net zero”, moderată de John Kerry – trimisul special al președintelui SUA pentru Climă, am avut  o intervenție pentru a prezenta poziția țării noastre. Am transmis că țara noastră susține dezideratul de emisii zero până în 2050, iar în procesul de decarbonare al sistemului energetic vom implica sectorul nuclear. Decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea România va construi cu partenerii americani, canadieni și francezi cele 2 reactoare de la Cernavodă și, totodată, acordăm o mare atenție tehnologiei SMR. Sunt foarte bucuros că în partea de concluzii a sesiunii, poziția României cu privire la energia nucleară a fost preluată”.

De asemenea, două companii din Polonia, KGHM și Synthos, vor să pună în funcțiune reactoare nucleare SMR modulare. Până în prezent, peste 70 de companii din întreaga lume sunt implicate în proiecte de reactoare nucleare SMR, iar popularitatea afacerilor nucleare la scară mică se extinde rapid.

Atât KGHM, cât și Synthos intenționează să colaboreze cu companii americane familiare cu tehnologia SMR pentru a avansa proiectele independente în Polonia, în conformitate cu așteptările Uniunii Europene privind emisiile zero de carbon în următoarele decenii.

Criticii proiectelor la scară mică spun că, din cauza preocupărilor legate de cost și siguranță în jurul energiei nucleare, alternative precum proiectele de energie eoliană și solară sunt mult mai utile pentru investiții.

În plus, o mare parte din tehnologia la scară mică necesită încă testări extinse pentru a asigura siguranța acesteia. Cu toate acestea, centralele nucleare mici pot fi capabile să acopere deficitul de producție cu care se confruntă producția de energie eoliană și solară. Atunci când există o pauză în producția de energie regenerabilă, energia nucleară la scară mică ar putea acoperi decalajul într-un mod care nu este posibil pentru proiectele nucleare mai mari, datorită costului ridicat al valorii energetice.

Următorul pas este ca țările care dezvoltă tehnologia, precum SUA, Marea Britanie și Canada, să lucreze alături de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de autoritățile naționale de reglementare pentru a continua testarea siguranței reactoarelor SMR și pentru a conveni asupra protocoalelor și procedurilor internaționale de siguranță.

Dar companii precum KGHM și Synthos urmează pur și simplu exemplele unor țări precum Marea Britanie, SUA și Franța, care susțin ani de zile energia nucleară și continuă să susțină energia nucleară, în ciuda criticilor legate de siguranță și de eșecurile care pot pune viața în pericol.

Multe țări evidențiază energia nucleară ca fiind o necesitate într-un viitor fără emisii de carbon, Marea Britanie anunțând săptămâna aceasta că planifică o rețea electrică fără combustibili fosili până în 2035 prin utilizarea energiei nucleare. Energia nucleară va fi utilizată de Marea Britanie ca o rezervă pentru producția de energie regenerabilă în perioada de tranziție energetică. Prim-ministrul Boris Johnson a promis construirea a cel puțin un proiect nuclear la scară largă până în 2025.

În timp ce unii dintre liderii mondiali în domeniul energiei își arată sprijinul pentru proiectele nucleare la scară largă, unele nume populare susțin noua tehnologie la scară mică. Terrapower-ul lui Bill Gates, de exemplu, planifică ca o centrală nucleară din Wyoming să fie alcătuită din reactoare mici, mai potrivite pentru un sistem de rețea mai mic.

Un avantaj  major al reactoarelor SMR este că acestea pot fi construite din fabrică și apoi expediate, adăugând mai multe pe măsură ce crește cererea de energie. Aceste reactoare au o putere cuprinsă între 50 și 300 de megawați, dar pot fi combinate pentru a forma o centrală electrică de până la 1.000 de megawați. În plus, dacă unul dintre module se strică, acesta poate fi reparat fără a opri complet operațiunile. Acest lucru reduce riscul de mediu, precum și costul proiectului – care este adesea criticat de companiile energetice și de oponenții energiei nucleare.

Susținerea energiei nucleare de către mai multe guverne, companii și nume energetice importante din întreaga lume se datorează în mare măsură dorinței de a se îndepărta de combustibilii fosili către alternative regenerabile. Deși energia eoliană, solară, hidro și alte energii regenerabile au parcurs un drum lung, există încă un drum semnificativ de urmat înainte ca amploarea acestor proiecte să poată satisface cererea de energie a 7,9 miliarde de oameni din întreaga lume.

Dar este important să ne amintim că energia nucleară are încă o proastă reputație. După eșecurile monumentale de la Fukushima și Cernobîl, mai multe țări au exclus complet energia nucleară. Mulți oameni din întreaga lume se opun energiei nucleare de teama problemelor de siguranță, luptându-se cu guvernele care doresc să construiască noi centrale nucleare. Însă mulți se întreabă acum dacă problemele de siguranță, atât pentru oameni, cât și pentru mediu, sunt mai grave decât cele cu care ne confruntăm din cauza consumului continuu de petrol și gaze.

Se pare că există mesaje mixte când vine vorba de energia nucleară. Susținătorii cred că energia nucleară este necesară dacă sperăm să satisfacem cererea mondială de energie pe măsură ce trecem de la combustibilii fosili și suntem mai prietenoși cu mediul – cu condiția respectării liniilor directoare de siguranță internaționale riguroase. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord. Totuși, ceea ce am putea începe să vedem este dezvoltarea unor proiecte nucleare la scară mică, care să sprijine avansurile în materie de energie regenerabilă în următorul deceniu, oferind concurență companiilor energetice mai mari care nu doresc să se implice.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!