13.2 C
București
marți, martie 21, 2023

Analize și Trenduri – Exclusiv Tanczos Barna, despre problema prosumatorilor: Soluția este obligarea distribuitorilor să facă posibilă conectarea la rețeaua națională – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice...

Ministrul Mediului a spus miercuri seara, la Digi24, că este o problemă la nivelul prosumatorilor și aceasta poate fi rezolvată prin reglementare, „obligare” a distribuitorilor de a face posibilă conectarea la rețeaua națională.

Multe persoane care și-au montat panouri fotovoltaice produc mai multă energie electrică decât au nevoie. Astfel, cetățenii ar putea să livreze cantitatea în exces în sistemul energetic național, lucru care trebuie înlesnit de distribuitori. Din păcate, totul se blochează la acest nivel și sunt persoane care se plâng că așteaptă și jumătate de an, sau un an, rezolvarea acestei probleme.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Care este soluția pentru blocajul de la distribuitori, cu sistemul de prosumatori. Soluția ar fi amendă, soluția ar fi ridicarea licenței pentru un distribuitor care nu vrea?

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Mi-e greu să dau soluția, pentru că nu sunt un specialist al domeniului. Este vital sistemul.

Cosmin Prelipceanu: Ne-ați spus cât de important este.

Tanczos Barna: Este vital.

Cosmin Prelipceanu: Sistemul energetic al unei țări se blocheză într-un distribuitor? Este revoltător.

Tanczos Barna: Da, este. Astăzi s-au aprobat 4.500 de dosare la AFM. Săptămâna viitoare vor fi iarăși câteva mii. Vor fi zeci de mii în curând. Soluția trebuie rezolvată pe partea de reglementare, de obligare, practic, a distribuitorilor, nu a furnizorilor, de a realiza partea tehnică și de a face posibilă conectarea la rețeaua națională.

Prosumatorii vor fi compensați pentru cantitatea de energie livrată în rețea

Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, că prosumatorii vor avea parte de compensarea cantitativă a energiei generate şi livrate în reţea cu cea consumată, potrivit Ministerului Energiei.

Astfel, prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Editor : Liviu Cojan

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!