de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est) Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române
Lucrările sesiunii de primăvară ale reuniunilor anuale ale Instituțiilor Bretton Woods au început pe 15 aprilie după-amiază, cu ceremonia de decernare a Certificării ISO 20121 pentru organizarea acestor evenimente în conformitate cu standardele de sustenabilitate din perspectiva modificărilor climatice.
Se confirmă eforturile instituțiilor Bretton Woods în sensul reducerii amprentei de carbon în organizarea conferințelor de primăvară.
Totodată, Comitetul Bretton Woods a lansat raportul cu tema Strengthening the Bretton Woods Institutions to Meet 21st-Century Global Challenges, elaborat de Grupul pentru Reforma Multilaterală.
Raportul identifică provocările fără precedent cu care se confruntă astăzi omenirea (la 80 de ani de la Conferința de la Bretton Woods), inclusiv modificările climatice, persistența la un nivel ridicat a tensiunilor geo-politice, fragmentarea fluxurilor economice și riscurile cibernetice.
Adresarea acestor provocări într-o manieră lentă și neadecvată (politici naționale, în detrimentul măsurilor multilaterale) are consecințe nefavorabile pentru ritmul anul potențial de evoluție a activității economice.
Raportul elaborat de Comitetul Bretton Woods recomandă adoptarea de măsuri atât la nivelul sectorului public, cât și în sfera sectorului privat, din perspectivele guvernanței, implementării și responsabilității.
Pentru sectorul public Comitetul Bretton Woods recomandă evaluarea și coordonarea necesarului de finanțare și a măsurilor de politică fiscal-bugetară relevante pentru contracararea modificărilor climatice.
În ceea ce privește sectorul privat, raportul Comitetului Bretton Woods recomandă implementarea de ținte și strategii transparente pentru reducerea amprentei de carbon, aspect dependent, în primul rând, de realizarea unei baze de date cu privire la poluarea generată de companiile private și de companiile de stat.
Conform acestui raport, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială dispun de instrumentele și experiența necesare pentru implementarea coordonată pe plan global a tranziției spre economia verde.
Nu în ultimul rând, una din sesiunile cele mai importante din prima zi a reuniunilor de primăvară ale Instituțiilor Bretton Woods a fost pe tema politicilor industriale în implementare astăzi pe plan mondial, într-un context dominat de provocări.
Aceste politici industriale vizează consolidarea rezistenței lanțurilor de producție, ameliorarea competitivității, contracararea modificărilor climatice și întărirea securității naționale în contextul tensiunilor geo-politice fără precedent.
Conform analizei elaborate de specialiștii instituției financiare internaționale cu sediul pe Bulevardul Pennsylania din Washington sectoarele țintite de politice industriale în implementare astăzi în lume sunt:
- Militar (26%)
- Tehnologii cu amprentă redusă de carbon (15%)
- Tehnologie avansată (13%)
- Oțel și aluminiu (10%)
- Medical (5%)
- Semiconductori (3%)
- Minerale critice (3%)
- Alte sectoare (25%)
Printre factorii determinați ai implementării noilor politici industriale analiza FMI evidențiază contextul electoral, provocările la adresa competitivității și concentrarea exporturilor.
Subvențiile reprezintă cel mai important instrument al noilor politici industriale astăzi, atât în țările dezvoltate (70% din total), cât și la nivelul economiilor emergente și în dezvoltare (48% din total măsuri).
Practic, în prezent economia lumii se confruntă cu o cursă a subvențiilor fără precedent, dimensiunea acestora înregistrând o tendință puternic ascendentă după incidența Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară pe plan global de după Al Doilea Război Mondial) și mai ales după declanșarea pandemiei coronavirus.
Totodată, sunt utilizate măsuri care vizează exporturile/importurile, în proporție de 13% în statele dezvoltate și 39% la nivelul țărilor emergente și în dezvoltare, conform analizei FMI.
Rezultatele studiului FMI indică faptul că subvențiile au impact pozitiv pentru exporturi, mai ales în statele emergente (creștere cu aproximativ 8%, cu peste 100 miliarde dolari în țările în dezvoltare din cadrul G20 în 2023).
În a doua zi a reuniunilor anuale de primăvară ale Instituțiilor Bretton Woods sunt programate lansarea raportului macroeconomic mondial (care include previziunile actualizate prin încorporarea evoluțiilor recente ale indicatorilor macro-financiari) și a raportului asupra stabilității financiare, precum și Summit-ul Comitetului Bretton Woods (din care fac parte).
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).