-
Economia României ar putea înregistra creștere cu dinamici anuale în accelerare la 2,8% în 2024 și 3,6% în 2025, în scenariul actualizat al FMI.
A doua zi a reuniunilor de primăvară ale Instituțiilor Bretton Woods a debutat cu lansarea de către Fondul Monetar Internațional (FMI) a ediției de primăvară a raportului macroeconomic mondial, intitulată Steady, but Slow: Resilience, amid Divergence.
Raportul include previziunile macroeconomice pe termen scurt și mediu pentru economia mondială și pentru țările membre, actualizate de experții instituției financiare internaționale prin încorporarea în modelele econometrice ale celor mai recente evoluții ale indicatorilor din sfera economiei reale și din economia financiară.
În cadrul acestui raport specialiștii FMI evidențiază rezistența economiei mondiale la consecințele șocurilor suprapuse din ultimii ani, inclusiv nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare (în SUA rata reală de dobândă se situează astăzi la maximul din vara anului 2007).
Astfel, ritmul anual de evoluție a activității economice mondială a atins un punct de minim în trimestrul IV 2022 (2,3%) și a accelerat la 3,2% în 2023, conform estimărilor FMI, evoluție susținută de atenuarea presiunilor inflaționiste (date fiind declinul prețurilor la energie și ameliorarea ofertei agregate, în contextul majorării investițiilor), creșterea numărului de locuri de muncă (în unele țări prin influxuri de populație activă) și a veniturilor, factori cu impact pozitiv pentru cererea agregată.
Per ansamblu, în perioada 2022 și 2023 economia mondială a crescut cu un ritm cumulat de 6,7%, cu 0,8 puncte procentuale superior previziunilor elaborate de entitatea financiară internațională în octombrie 2022.
Scenariile de recesiune / stagflație nu s-au concretizat, dat fiind momentul favorabil din sfera consumului privat (principala componentă a PIB), susținut de climatul pozitiv din piața forței de muncă și de utilizarea economisirii acumulate după incidența pandemiei coronavirus.
Totodată, măsurile fiscal-bugetare în implementare în ultimele trimestre au avut impact pozitiv pentru cererea agregată.
Se evidențiază redinamizarea consumului public în Statele Unite (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 28 mii miliarde dolari la final de 2023) – avans cu o rată anuală de 4,1% în 2023.
De asemenea, analiza FMI evidențiază evitarea spiralei inflații – salarii, tendința de atenuare a presiunilor inflaționiste din ultimele trimestre fiind la fel de pronunțată cu tendința de intensificare din 2022.
Nu în ultimul rând, ameliorarea climatului din piețele financiare internaționale în ultimul trimestru din 2023 și primul trimestru al anului curent (inclusiv ca urmare a semnalelor de recalibrare a politicii monetare, pe fondul convergenței inflației spre nivelurile țintite de băncile centrale) a determinat reorientarea fluxurilor de capital spre piețele emergente (inclusiv accesul pe piețele internaționale pentru țările cele mai slab dezvoltate).
Conform scenariului macroeconomic central actualizat de experții FMI economia mondială ar putea crește cu un ritm anual de 3,2% în 2024 și 2025, similar cu cel înregistrat în 2023.
Cu alte cuvinte, economia mondială va continua să prezinte în trimestrele următoare ritmuri anuale de evoluție inferioare celor din ultimele decenii, în principal ca urmare a provocărilor din perspectiva productivității multifactoriale, în contextul alocării neadecvate a factorilor capital și muncă între sectoare și țări.
Pentru economiile dezvoltate previziunile instituției financiare internaționale indică perspective de accelerare a dinamicii anuale a activității economice, de la 1,6% în 2023, la 1,7% în 2024 și 1,8% în 2025.
Se evidențiază perspectivele favorabile pentru economia SUA, unde ritmul anual al PIB-ului ar putea accelera de la 2,5% în 2023 la 2,7% în 2024, într-un context caracterizat prin ameliorarea ofertei, inclusiv ca urmare a influxurilor de capital uman (în 2025 ritmul anual ar putea decelera la 1,9%).
Pe de altă parte, economia Zonei Euro (nucleul dur al Uniunii Europene și principalul partener economic al României) ar putea crește cu rate anuale de doar 0,8% în 2024 și 1,5% în 2025 (după avansul cu un ritm anual în decelerare la 0,4% în 2023), date fiind nivelurile ridicate ale costurilor reale de finanțare, consecințele crizei din energie și perspectivelor de consolidare fiscal-bugetară.
Acest scenariu are la bază perspectivele mai bune pentru activitatea economică din țările care nu sunt incluse în primele trei economii ale regiunii (Germania, Franța, Italia).
Spre exemplu, FMI previzionează că PIB-ul Germaniei (economia locomotivă a Europei) ar putea crește cu dinamici anuale de 0,2% în 2024, respectiv 1,3% în 2025, după ajustarea cu un ritm anual de 0,3% din 2023.
Pe de altă parte, economia Spaniei (a patra ca dimensiune din Zona Euro) ar putea înregistra dinamici anuale de 1,9% în 2024, respectiv 2,1% în 2025.
Pentru țările emergente și în dezvoltare FMI previzionează creștere cu o rată anuală de 4,2% în 2024 și 2025, în ușoară decelerare de la 4,3% în 2023.
În acest scenariu PIB-ul Chinei (a doua economie a lumii) ar putea înregistra dinamici anuale în decelerare la 4,6% în 2024 și 4,1% în 2025.
Totodată, ritmul anual de creștere din India s-ar putea tempera la 6,8% în 2024 și 6,5% în 2025.
Pentru economiile emergente și în dezvoltare din Europa previziunile FMI indică perspective de creștere cu rate anuale în decelerare la 3,1% în 2024 și 2,8% în 2025.
Cu toate acestea, economia României ar putea înregistra creștere cu dinamici anuale în accelerare la 2,8% în 2024 și 3,6% în 2025, în scenariul actualizat al FMI.
Printre factorii de risc pentru evoluția activității economice în trimestrele următoare specialiștii instituției financiare internaționale menționează persistența tensiunilor geo-politice (cu impact pentru inflație și fragmentarea fluxurilor economice), nivelul ridicat al inflației core, divergențele între țări din perspectiva procesului de dezinflație și gradul ridicat de îndatorare (care ar putea determina implementarea de majorări de taxe) și modificările climatice.
Nu în ultimul rând, raportul macroeconomic mondial evidențiază și provocările cu care se confruntă economia mondială astăzi, inclusiv implementarea roadelor Revoluției Inteligenței Artificiale (cu impact pozitiv pentru productivitate pe termen mediu, dar cu riscuri de distorsiuni pe piața forței de muncă și pe piața financiară) (trebuie ameliorată infrastructura digitală și investit în resurse umane într-o manieră coordonată la nivel mondial), implementarea de măsuri pentru susținerea fluxurilor comerciale internaționale și accelerarea investițiilor pentru tranziția la economia verde, rezistentă la modificările climatice pe termen mediu.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).