4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Analize și Trenduri – EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut cu 25% în prima jumătate a acestui an; valoarea tranzacţiilor a scăzut – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat 109 tranzacții în primul semestru din 2022, în creștere cu 25% față de perioada similară a anului trecut, arată o analiză realizată de o compania de consultanță EY...

În pofida volumului mai mare de tranzacții, valoarea estimată a activității locale de fuziuni și achiziții a fost mai mică de la an la an, la 2,5 miliarde de dolari, față de 4,2 miliarde de dolari în S1 2021, ca urmare a unei scăderi de 51% a valorii tranzacțiilor dezvăluite, subliniază EY.

„Achiziția producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari a fost cea mai mare tranzacție din această perioadă, urmată de achiziția unui portofoliu de NPL-uri din România de către APS Holdings Corporation de la Bank of Cyprus...

Piaţa de fuziuni şi achiziţii (M&A) din România a înregistrat 109 tranzacţii în primul semestru din 2022, în creştere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, arată o analiză realizată de o compania de consultanţă EY, relatează Agerpres. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost mai mică de la an la an, la 2,5 miliarde de dolari, faţă de 4,2 miliarde de dolari în S1 2021, ca urmare a unei scăderi de 51% a valorii tranzacţiilor dezvăluite, subliniază EY.

„Achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane dolari a fost cea mai mare tranzacţie din această perioadă, urmată de achiziţia unui portofoliu de NPL-uri din România de către APS Holdings Corporation de la Bank of Cyprus, pentru 158 milioane dolari, achiziţia parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane dolari şi achiziţia EXPO Business Park de către S IMMO, pentru 108 milioane dolari”, se arată în comunicatul companiei. Potrivit consultanţilor, investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi ai pieţei de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 89% din tranzacţii.

Tranzacţiile interne au înregistrat un avans de 45% în S1 2022 faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, totalizând 55 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au crescut activitatea cu doar 9% pe piaţa românească (49 de tranzacţii) faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. În ceea ce priveşte provenienţa, cei mai activi investitori au fost din SUA (5 tranzacţii), urmaţi de investitori din Olanda, Polonia, Belgia şi Marea Britanie (câte 4 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor atrase rămân tehnologia (15 tranzacţii) şi sectorul imobiliar (12 tranzacţii), urmate de produse industriale diversificate (6 tranzacţii), sănătate (5 tranzacţii) şi telecomunicaţii, media şi divertisment şi energie şi utilităţi (câte 4 tranzacţii).

La nivel global, în pofida perturbărilor geopolitice şi financiare majore, activitatea de fuziuni şi achiziţii în prima jumătate a anului 2022 a fost rezilientă, potrivit analizei efectuate de EY. În prima jumătate a anului au fost realizate 2.274 de tranzacţii, cu o valoare totală de 2,02 trilioane de dolari.

Natura tranzacţiilor transfrontaliere se schimbă şi reflectă tensiunile geopolitice de pe scena mondială, comentează sursa citată. În timp ce nivelul tranzacţiilor transfrontaliere în S1 a scăzut (24% în 2022, faţă de o medie de 30% în perioada 2015-2019), ponderea tranzacţiilor transfrontaliere între ţări strâns afiliate (friend-shoring) a crescut (51% în 2022, faţă de o medie de 42% în perioada 2015-2019). Analiza constată că investiţiile din China în SUA au scăzut, de la 27 de miliarde de dolari în punctul culminant din S1 2016, la 1,9 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile nord-americane în Europa au crescut de la 60 de miliarde de dolari, la 149 de miliarde de dolari dolari în aceeaşi perioadă.

După SUA (900 de miliarde dolari) şi China (175 de miliarde dolari), care în mod tradiţional se află în fruntea clasamentului celor mai active pieţe de fuziuni şi achiziţii, India a avut un început de an extrem de activ, valoarea combinată a tranzacţiilor sale externe, interne şi domestice sărind la 128 de miliarde dolari, în creştere de 215% faţă de media ultimului ciclu de tranzacţii (2015-2019).

Tehnologia a fost pe mai departe motorul principal în fuziunile şi achiziţiile de la nivel mondial în S1 2022. Deşi activitatea de fuziuni şi achiziţii în valoare de 627 miliarde dolari a scăzut cu 20% faţă de nivelurile record din 2021, aceasta a reprezentat, totuşi, aproape o treime (31%) din activitatea globală de fuziuni şi achiziţii, au explicat consultanţii. Tranzacţiile axate pe ţinte tehnologice sunt acum la un nivel dublu faţă de ciclul anterior (cu 95% mai mult faţă de media 2015-2019, de 322 miliarde dolari).

În schimb, analiza EY constată că sectorul ştiinţelor vieţii continuă să aibă performanţe slabe, în ciuda recentei crize din domeniul sănătăţii. Sectorul a înregistrat tranzacţii în valoare de 111 miliarde dolari în 2022, până în momentul de faţă (în scădere cu 58% de la an la an şi cu 48% raportat la media 2015-2019).

Sectorul bunurilor de consum, care a fost în mod tradiţional o piaţă activă de fuziuni şi achiziţii, a înregistrat, de asemenea, o scădere de 27% a activităţii faţă de S1 2021, până la 91 miliarde dolari.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!