27.1 C
București
miercuri, mai 25, 2022

Analize și Trenduri – EY: Schimbare majoră pe piaţa muncii – 43% dintre angajaţi dispuşi să renunţe la locul actual de muncă pentru un salariu mai mare, condiţii mai bune şi flexibilitate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Schimbare majoră în echilibrul de putere de pe piaţa muncii – două cincimi (43%) dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să renunţe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual, pe fondul unei inflaţii în creştere...

Astfel, sondajul EY – unul dintre cele mai mari de acest gen, care analizează opiniile a peste 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajaţi din 22 de ţări şi 26 de sectoare industriale – vorbeşte despre un procentaj important de angajaţi (42%) care afirmă că sunt necesare creşteri salariale pentru a aborda fluctuaţia personalului, opinie cu care doar 18% dintre angajatori sunt de acord.

În plus, în timp ce angajaţii cred că noile moduri de lucru au crescut productivitatea, încrederea companiilor în propria productivitate este erodată de creşterea cifrei de afaceri – doar 32% dintre angajatori spun că au reuşit să sporească productivitatea şi cultura...

Schimbare majoră în echilibrul de putere de pe piaţa muncii – două cincimi (43%) dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să renunţe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual, pe fondul unei inflaţii în creştere, o piaţă a forţei de muncă în scădere şi o creştere a locurilor de muncă ce oferă flexibilitate, relevă concluziile sondajului global EY – Reîntoarcerea la muncă. Noile condiţii de anul acesta. Potrivit autorilor analizei, este vorba despre o creştere semnificativă faţă de anul anterior, în 2021, doar 7% dintre angajaţi declarând că sunt dispuşi să plece. Angajaţii sunt determinaţi să întreprindă o mutare în principal din dorinţa de a obţine un salariu mai mare, dar şi oportunităţi de carieră mai bune sau munca flexibilă.

Studiul „Reîntoarcerea la muncă. Noile condiţii” arată că, pe măsură ce multe ţări ies din pandemia COVID-19, angajaţii câştigă o influenţă semnificativă asupra angajatorilor şi că „lista de dorinţe” pe care le au de la potenţialii angajatori se schimbă. Astfel, sondajul EY – unul dintre cele mai mari de acest gen, care analizează opiniile a peste 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajaţi din 22 de ţări şi 26 de sectoare industriale – vorbeşte despre un procentaj important de angajaţi (42%) care afirmă că sunt necesare creşteri salariale pentru a aborda fluctuaţia personalului, opinie cu care doar 18% dintre angajatori sunt de acord. Şi în ceea ce priveşte revenirea la birou, studiul arată o opoziţie clară între ceea ce îşi doresc angajatorii şi ceea ce sunt dispuşi să facă angajaţii. Astfel, 22% dintre angajatori anunţă că îşi doresc ca angajaţii să revină la birou cinci zile pe săptămână; în schimb angajaţii, într-o proporţie covârşitoare, de 80%, declară că îşi doresc să lucreze de la distanţă cel puţin două zile pe săptămână.

„Pe parcursul pandemiei, interesul prioritar al candidaţilor atunci când îşi căutau o slujbă nouă sau al angajaţilor în păstrarea locului de muncă existent a migrat de la stabilitatea angajatorului, la actualizarea/ transformarea pachetului de beneficii şi, ulterior, la flexibilitatea muncii. Acest ultim sondaj arată că, pe măsură ce angajatorii au oferit în ultimii doi ani din ce în ce mai multe modalităţi flexibile de lucru, salariile mai mari reprezintă acum cea mai mare motivaţie pentru schimbarea locului de muncă, în special având în vedere inflaţia în creştere şi rolurile neocupate disponibile”, a menţionat Claudia Sofianu, Partener, Liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale la EY România.

Salariul mai mare „bate” dezvoltarea profesională. Principala motivaţie pentru angajaţii în căutarea unor noi locuri de muncă, potrivit sondajului, este acum dorinţa de a obţine un salariu mai mare. Cu o inflaţie record în multe ţări, mai mult de o treime dintre cei care prospectează piaţa (35%) spun că au ca obiectiv principal o creştere a salariului, în vreme ce 25% dintre ei spun că îşi doresc o creştere profesională. Aranjamentele flexibile de lucru – care au fost de departe unul dintre cei mai importanţi factori în mobilitatea angajaţilor, conform sondajului de anul trecut – şi-au pierdut tracţiunea. Astfel, doar 19% dintre angajaţi caută flexibilitate la un nou loc de muncă, în timp ce 17% spun că ceea ce i-ar determina să se mute ar fi beneficiile care promovează sănătatea şi starea de bine la birou. „Dacă privim răspunsurile primite şi din unghiul vârstei respondenţilor, am vedea că angajaţii generaţiei Z şi milenialii din SUA sunt cei cu cea mai mare probabilitate de a renunţa la locul de muncă în acest an (53%), în vreme ce o analiză prin prisma sectoarelor în care activează respondenţii ne arată că cei mai dornici de plecare sunt angajaţii din tehnologie şi hardware – 60%”, subliniază autorii raportului.

Se schimbă percepţia asupra culturii companiei, dar şi asupra productivităţii. Studiul relevă că dorinţa angajaţilor de a căuta noi roluri persistă, în ciuda faptului că aceştia au opinii relativ optimiste privind cultura companiei. Numărul angajaţilor care văd îmbunătăţiri în cultura organizaţiei lor a crescut de la începutul pandemiei COVID-19 de la 48%, la 61%. Pe de altă parte, însă, a scăzut încrederea angajatorilor în cultura companiei – de la 77%, la 57%. În plus, în timp ce angajaţii cred că noile moduri de lucru au crescut productivitatea, încrederea companiilor în propria productivitate este erodată de creşterea cifrei de afaceri – doar 32% dintre angajatori spun că au reuşit să sporească productivitatea şi cultura, prin muncă hibridă şi investiţii în facilităţi şi tehnologie la locul de muncă.

Cresc decalajele de competenţe. 58% dintre respondenţii angajatori sunt de acord că este important să existe o strategie pentru a alinia resursa umană şi abilităţile cu nevoile viitoare ale afacerii, iar 74% spun că sunt pregătiţi să recruteze angajaţi din alte ţări şi să le permită să lucreze de oriunde, dacă abilităţile lor sunt critice sau limitate. Puţin mai mult de o cincime dintre respondenţii din partea angajatorilor (21%) consideră că îmbunătăţirea oportunităţilor de a dezvolta competenţe le va ajuta şi la realizarea cifrei de afaceri.

„În concluzie, flexibilitatea şi munca hibridă sunt noua normalitate, aşa cum anticipam încă de anul trecut. Angajaţilor nu le mai este frică să-şi părăsească locurile de muncă pentru a profita de oportunităţile extinse de carieră şi au rupt ecuaţia dintre salariu şi rol, punând presiune pe piaţa muncii. Cu toate acestea, angajatorii sunt reticenţi în a reseta salariile şi oportunităţile de carieră pentru a reţine angajaţii, fiind îngrijoraţi, la rândul lor, de creşterea inflaţiei/ a costului forţei de muncă şi a complexităţii structurilor organizaţionale vechi”, precizează autorii studiului.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!