26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Analize și Trenduri – Februarie 2022 – deficitul comercial, majorat cu 30% față de aceeași lună a anului anterior – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

de Dan Pălăngean Deficitul comercial a fost în luna februarie 2021 de 2,46 miliarde euro, cu aproape 30% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS.

Exporturile FOB au fost de circa 7,05 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 9,51 miliarde de euro.

Minusul din schimburile externe de mărfuri s-a menținut, pentru a șasea lună consecutiv, peste pragul de 2 miliarde euro.

de Dan Pălăngean

Deficitul comercial a fost în luna februarie 2021 de 2,46 miliarde euro, cu aproape 30% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au fost de circa 7,05 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) de 9,51 miliarde de euro. Minusul din schimburile externe de mărfuri s-a menținut, pentru a șasea lună consecutiv, peste pragul de 2 miliarde euro.

Revenirea exporturilor (+21,9%) a fost mai mică decât cea a importurilor (+23,8%), de unde a rezultat înrăutățirea soldului final. Cumulat pe primele două luni ale anului, minusul din schimburile externe a ajuns la 4,58 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro peste aceeași perioadă a anului anterior. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate s-a diminuat spre cota de numai 78% (vezi tabelul).

Astfel, deficitul consemnat pe segmentul de mărfuri în schimburile externe a ajuns deja, la finele lunii februarie, la circa 1,75% din PIB-ul estimat curent pentru 2022 (circa 264 miliarde euro). Acest dezechilibru reprezintă o problemă majoră, inclusiv din perspectiva performanțelor mai bune consemnate de statele din regiune.

Schimburile cu țările UE au fost de 10 miliarde euro la export și aproape 13 miliarde euro la import (72,5% din exporturi și 70,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 3,8 miliarde euro și importuri de 5,4 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de circa 3 miliarde euro cu statele UE şi de 1,6 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare (cam 65%/35% din total).

Sectorul de mașini și echipamente de transport a rămas la începutul anului în domeniul negativ iar soldul a încheiat luna februarie la -65 milioane euro. La alte mărfuri manufacturate, deficitul a urcat deja spre -1 miliard de euro iar pe zona de produse alimentare ne-am apropiat de -300 milioane euro, deși raportul dintre exporturi și importuri a urcat la 80%, față de circa 60% la începutul pandemiei.

Revenirea consumului de carburanți și expandarea prețurilor la resursele energetice au condus la un deficitului sectorial de 1,2 miliarde euro, dat fiind gradul de acoperire extrem de redus, de doar 36%. Soldul negativ al schimburilor de produse chimice a urcat la aproape 2,3 miliarde euro (doar 24% grad de acoperire) și a reprezentat jumătate din totalul deficitului comercial.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!