15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Analize și Trenduri – Februarie 2022 – Salariul real, creștere anuală de 1,9% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (8,53%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a crescut cu +1,9%, deoarece avansul nominal al salariilor a fost de 10,58%), ceea ce indică o majorare a puterii de cumpărare existente la începutul anului trecut.

Pe fondul ritmului pozitiv în termeni reali al veniturilor salariale (+1,9%), corelat cu creșterea în termeni reali a puterii de cumpărare a pensionarilor (punct majorat cu 10% + pensia minimă cu 25% + ajutor pentru cei cu valori sub 1.600 lei) dar cu o creștere a producției industriale sub necesar...

Sănătatea și asistența socială, pe minus în termeni nominali Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat în sectorul HoReCa (+15,4% nominal și +6,3% ca putere de cumpărare...

Autor: Dan Pălăngean

Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2022 a fost de 6.059 lei, cu 28 lei (+0,5%) mai mare față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS. Câştigul salarial mediu nominal net a urcat cu 23 lei (+0,6%), până la 3.721 lei (752 euro la cursul din luna martie 2022, în care s-au încasat banii cuveniți pentru activitatea depusă).

Chiar în contextul unei inflații anuale crescute peste prognozele inițiale (8,53%), puterea de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior – SALARIUL REAL – a crescut cu +1,9%, deoarece avansul nominal al salariilor a fost de 10,58%), ceea ce indică o majorare a puterii de cumpărare existente la începutul anului trecut.

După ajustarea cu nivelul preţurilor, a rezultat o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.387 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Salariul real de referinţă s-a păstrat aproape neschimbat față de luna anterioară, ajungând la 225,5% față de cel stabilit ca reper statistic (din luna octombrie 1990).

Pe fondul ritmului pozitiv în termeni reali al veniturilor salariale (+1,9%), corelat cu creșterea în termeni reali a puterii de cumpărare a pensionarilor (punct majorat cu 10% + pensia minimă cu 25% + ajutor pentru cei cu valori sub 1.600 lei) dar cu o creștere a producției industriale sub necesar, s-a consemnat majorarea deficitului comercial în februarie 2022 la aproape 2,5 miliarde euro.

Sănătatea și asistența socială, pe minus în termeni nominali

Pe domenii de activitate, creşterile cele mai mari de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-au înregistrat în sectorul HoReCa (+15,4% nominal și +6,3% ca putere de cumpărare, prin efect de bază favorabil, date fiind veniturile foarte mici de anul trecut), comerț (avans nominal de 14,4% și de 5,4% în termeni reali) și tranzacții imobiliare (14,1%, respectiv 5,1%)

Semnificativ pe plus ca putere de cumpărare mai figurează sectoare-cheie precum tehnologia informației (+4,1%), serviciile administrative și activități suport (+3,4%), industria prelucrătoare (+2,9%) și construcțiile (+2,8%), situate peste media pe economie.

În același timp, activitățile de transport și depozitare (-0,4%), telecomunicațiile (-0,6%) și sectorul de energie electrică și termică, gaze și apă (-1,2%) au trecut în domeniul negativ. De care s-au apropiat distribuţia apei, salubritatea, deşeurile (+0,2%), intermedierile financiare și asigurările (+0,1%) și industria extractivă (0%).

Fapt notabil și paradoxal în condiții de pandemie, sănătatea și asistența socială s-au situat pe minus chiar și în termeni nominali (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior și -6,4% ca putere de cumpărare a salariilor). Sub învățământ (+7,6% nominal dar -0,9% în termeni reali) și administrația publică (+2,5% nominal și -5,5% real), toate domeniile bugetare fiind cu puterea de cumpărare în scădere.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!