0.9 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Analize și Trenduri – Fermierii care dau cu erbicid riscă până la 5 ani de închisoare. „Vor să ne termine, să fie boși tot ăia cu cefele mari din Parlament” – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea vrea până la 5 ani de închisoare pentru micii fermieri care fac singuri tratamentele fitosanitare.

Ministerul Agriculturii vrea până la 5 ani de închisoare pentru micii fermieri care fac singuri tratamentele fitosanitare.

Conform proiectului de ordonanță de urgență parafat de ministrul agriculturii, producătorii agricoli nefiscalizați vor fi obligați să contracteze firme specializate dacă vor să trateze culturile.

Ministerul Agriculturii vrea până la 5 ani de închisoare pentru micii fermieri care fac singuri tratamentele fitosanitare. Conform proiectului de ordonanță de urgență parafat de ministrul agriculturii, producătorii agricoli nefiscalizați vor fi obligați să contracteze firme specializate dacă vor să trateze culturile. Cei care refuză au două variante: nu-și mai cultivă pământul sau își asumă până la 15 mii de lei amendă și între un an și 5 ani de închisoare. Șocați de dorința ministerului, românii care fac agricultură de subzistență spun că statul vrea să-i determine să renunțe la pământ.

Fermier: Păi… pentru micul fermier, să-l termine! Asta caută! Să ne termine pe noi, să fie tot boșii. Tot ăia cu cefele mari! De sunt în Parlament. Ăia să fie. Să facă ferme, să facă… Ăla e interesul. Ce? E interesul pentru micul fermier, săracul?
Reporter: Puteți face producție fără fitosanitare?
Fermier: Niciodată! Niciodată nu se poate face! Că n-ai cum să faci. Uite. Uite-o! Uite-o fără fitosanitare. Uite! Poftim, marfă! Asta-i fără fitosanitare!

De când au apărut în public prevederile proiectului hulitei ordonanțe de guvern e supărare în fermele de subzistență. Sunt aproape 700 de mii în țară. Nu produc mult, dar dețin și lucrează jumătate din pământul agricol al țării. Între ei este și Pavel. Cultivă legume pe 4.500 de metri pătrați de solarii. Afacere de familie.

Pavel, fermier: Ca multe altele care se dau aiurea în țara noastră, e pus la punct de cineva care vrea să distrugă și ce mai funcționează, așa cum funcționează, fără niciun ajutor și fără… nicio implicare din partea statului. Nu știu cine le gândește și cum le gândește. Probabil se văd acolo, și după aia cred că sunt Dumnezei. Mai trece un an și vor avea nevoie de noi iar! Orice sămânță vine tratată! Gândiți-vă că e nevoie până la recoltare de tratament! Dacă ea vine tratată ca sămânță? Cine a gândit… probabil a gândit-o un om care n-a văzut o legumă în viața lui, plantată de la sămânță până la recoltare.

Dumitru: Chiar nu știu ce vor să facă… Chiar nu știu ce vor să facă cu asta… Nu știu…

Dumitru trăiește tot din mica agricultură. Sădește legume în solar și-n afara lui. Doar cultura de roșii are nevoie de cel puțin cinci tratamente contra diverselor boli. Conform proiectului ministerial, ar trebui să cheme expertul în fitosanitare o dată la șapte zile. I-ar fi implosibil. Nu și-ar permite să-l plătească.

Reporter: Roșiile astea, dacă nu folosiți fitosanitare…?
Dumitru, fermier: Așa ajunge! Le termină tripsul. (gândac dăunător – n.red.)
Reporter: De câte ori folosiți fitosanitare la o cultură de roșii? –
Dumitru: La o cultură de roșii? Păi, cel puțin la două săptămâni. Îngrășământ.
Reporter: Un litru vă ajunge? Sau un kilogram?
Dumitru: O dată! Un litru o dată! La o udătură nu-i băgăm. Dar la a doua trebuie! Ca să ajungă la stadiul ăsta!
Reporter: Dacă nu?
Dumitru: Dacă nu… rămâne… Nu merg! Cum doresc ei să aducem firmă să stropească de dăunători cu ce vor ei, ar trebui din șapte în șapte zile!
Reporter: Vă duceți să vă specializați?
Dumitru: Nu. Nu. E greu pentru noi să ne mai apucăm de așa ceva. La 57 de ani să mă duc eu să mai fac specializare, să fac… Nu!

Momentan, ministrul Petre Daea nu a comentat scandalul iscat.

Editor : Liviu Cojan

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!