2.2 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Analize și Trenduri – Florin Georgescu, BNR: “Este necesară creșterea gradului de pregătire profesională a bancherilor”; “Tensionarea echilibrelor macroeconomice în contextul deficitelor gemene – risc sistemic major” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

* “Era dobânzilor ridicate, după aproape o decadă de dobânzi reduse, aduce în discuție modul în care incluziunea financiară și inegalitatea vor fi afectate”.

* “Tensionarea echilibrelor macroeconomice în contextul deficitelor gemene reprezintă un risc sistemic major”.

Îmbunătățirea educației financiare a antreprenorilor este foarte importantă, având în vedere gradul cronic de subcapitalizare a economiei și modul în care se finanțează cele mai multe afaceri în România, şi este necesară creșterea gradului de pregătire profesională a bancherilor...

* “Era dobânzilor ridicate, după aproape o decadă de dobânzi reduse, aduce în discuție modul în care incluziunea financiară și inegalitatea vor fi afectate”.

* “Tensionarea echilibrelor macroeconomice în contextul deficitelor gemene reprezintă un risc sistemic major”.

* “Firmele autohtone competitive, cu potenţial, din domenii critice pentru România,  să fie sprijinite prioritar de autorităţi”

* “Foarte importantă este îmbunătățirea educației financiare a antreprenorilor, având în vedere gradul cronic de subcapitalizare a economiei și modul în care se finanțează cele mai multe afaceri în România”

* “Este necesară creșterea gradului de pregătire profesională a bancherilor”

 

Îmbunătățirea educației financiare a antreprenorilor este foarte importantă, având în vedere gradul cronic de subcapitalizare a economiei și modul în care se finanțează cele mai multe afaceri în România, şi este necesară creșterea gradului de pregătire profesională a bancherilor, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, în cadrul Conferinței anuale BNR-ASE – Navigând printre crize suprapuse. 

*  “Tensionarea echilibrelor macroeconomice în contextul deficitelor gemene reprezintă un risc sistemic major”.

Florin Georgescu a explicat: “Noul cadru economic aferent țării noastre este oportun să aibă în vedere adoptarea unui mix adecvat de măsuri care să vizeze: consolidarea securității alimentare în contextul unui deficit de cont curent ridicat la aceste produse, asigurarea independenței energetice pe fondul conflictului armat în derulare la granița de est a țării, precum și dezvoltarea mai amplă a sectoarelor economice generatoare de valoare adăugată ridicată.

În contextul deteriorării echilibrelor macroeconomice și a persistenței deficitelor gemene, având în vedere evoluțiile ciclurilor economice și financiare, este necesar ca stimulentele să fie alocate într-o manieră mai echilibrată între companiile cu capital străin și cele cu capital autohton. În acest sens, în cadrul Recomandării Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială privind creșterea sustenabilă a intermedierii financiare a fost propusă elaborarea unei metodologii transparente pentru identificarea firmelor autohtone competitive, cu potențial de creștere, care activează în domeniile critice pentru statul român, societăți comerciale care să fie sprijinite și promovate în mod prioritar de către autorități.

În cadrul discuției cu privire la riscuri se impune să aducem în atenție și situația fiscală din țara noastră. Stimulentele economice oferite în timpul pandemiei, precum și costurile bugetare determinate de războiul din Ucraina, referindu-ne aici atât la schemele de ajutor ca urmare a creșterii prețurilor la energie, cât și majorarea bugetului pentru apărare, pun presiune asupra deficitului bugetar. În plus, finanțarea deficitului se realizează la un cost mai ridicat, ca urmare a noilor condiții financiare și monetare. De altfel, conform ultimelor evaluări ale BNR, tensionarea echilibrelor macroeconomice în contextul deficitelor gemene reprezintă un risc sistemic major”.

Potrivit domnului Florin Georgescu, pe lângă educația financiară a populației, foarte importantă este îmbunătățirea educației financiare a antreprenorilor, având în vedere gradul cronic de subcapitalizare a economiei și modul în care se finanțează cele mai multe afaceri în România.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a mai spus:

“Nu în ultimul rând, este necesară și creșterea gradului de pregătire profesională a bancherilor. Din această perspectivă, programul de masterat BANCAS realizat în parteneriat între BNR și ASE are ca principal obiectiv să formeze specialiști în domeniul financiar, cu accent asupra domeniilor cheie de banking ale unei bănci centrale: supraveghere micro și macroprudențială, reglementare bancară, stabilitate financiară, rezoluție bancară, operațiuni de piață etc.

Se aduce tot mai des în discuție subiectul convergenței economiilor din est în circumstanțele unei schimbări radicale a condițiilor financiar-monetare. Astfel mulți economiști se întreabă dacă vor mai putea economiile din est să susțină ratele mari de creștere economică înregistrate în ultimii ani. Stabilitatea și reziliența sectorului bancar românesc reprezintă o parte a soluției astăzi, având capacitatea de a absorbi efectele unor șocuri neanticipate fără a perturba activitatea de finanțare a sectorului real al economiei. Așadar, situația bună în care se află astăzi sectorul bancar autohton reprezintă o premisă pentru o dezvoltare economică sustenabilă”.

În cei șase ani de activitate, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a abordat o serie de teme importante, precum securitatea alimentară, siguranța energetică în contextul schimbărilor climatice, precum și creșterea sustenabilă a intermedierii financiare. Însă pe agendă rămân și alte subiecte pe care este nevoie să le aprofundăm, și aici mă refer de exemplu la avuția națională a României, implicațiile inegalității veniturilor, ariile de competitivitate ale țării noastre sau adoptarea euro, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

  • “În prezent se conturează o nouă normalitate macroeconomică”

Parafrazându-l pe actualul președinte al Rezervei Federale, Jerome Powell, cu privire la multitudinea de șocuri la care au fost expuse economiile lumii în ultimii ani, în prezent se conturează o nouă normalitate macroeconomică, a spus Florin Georgescu.

Domnia sa a explicat: “Astăzi inflația este un fenomen global, indiferent că vorbim de economii avansate, emergente, în curs de dezvoltare sau sărace. Era dobânzilor ridicate, după aproape o decadă de dobânzi reduse, aduce în discuție modul în care incluziunea financiară și inegalitatea vor fi afectate. În plus, decidenții au de gestionat crize suprapuse în plan energetic și geostrategic, care generează reverberații și către sistemele financiare. În noua arhitectură de securitate la nivel european, cu implicații majore pentru Europa Centrală și de Est, consolidarea relației dintre România și Moldova reprezintă o prioritate pentru flancul estic al Uniunii Europene și al NATO”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!