3.3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022

Analize și Trenduri – Fondul Proprietatea va lista acțiuni ale Hidroelectrica la bursă. Detaliile oferite de ministrul Energiei – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din acţiunile companiei de stat Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti... Johan Meyer, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea, a declarat săptămâna aceasta că prioritatea fondului este listarea Hidroelectrica.Fondul Proprietatea este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate... Fondul Proprietatea are o capitalizare de 3,1 miliarde de dolari, iar pachetul de 20% din acţiunile Hidroelectrica este responsabil pentru mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari...

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că Fondul Proprietatea va lista cel puţin 15% din acţiunile companiei de stat Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti. Acest pas în ceea ce privește cel mai mare producător de energie din România se va face fără să se mai aştepte ca Executivul să i se alăture.

România s-a angajat, anul trecut, să listeze la BVB 15% din acţiunile Hidroelectrica până în iunie 2023. Măsura era parte a obiectivelor convenite împreună cu Uniunea Europeană şi incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Fondul Proprietatea deţine 20% din Hidroelectrica, iar statul român are o participaţie de 80%. În 2020, Parlamentul a lansat o interdicţie de doi ani privind vânzarea acţiunilor companiilor deţinute de stat, susţinând că mişcarea ar fi împotriva intereselor naţionale, în condiţiile în care pandemia ar putea micşora preţul acţiunilor.

Detalii importante oferite de ministrul Energiei

Până acum, Guvernul de la Bucureşti s-a concentrat pe vânzarea unei părţi din participaţia sa la Hidroelectrica. De aceea, declaraţiile lui Virgil Popescu pot fi privite ca o schimbare de strategie pentru a accelera o ofertă publică iniţială (IPO).

„Interdicţia Parlamentului nu ne permite să lansăm un IPO, însă susţinem listarea întregii participaţii a Fondului Proprietatea sau a unei părţi din ea, cel puţin 15%, pe Bursa de Valori Bucureşti. Vom vota pentru”, a spus Virgil Popescu.

Johan Meyer, manager de portofoliu la Fondul Proprietatea, a declarat săptămâna aceasta că prioritatea fondului este listarea Hidroelectrica. El a susținut că principalul obiectiv este un IPO pentru Hidroelectrica şi că acest lucru trebuie făcut cât de curând posibil.

Asta, deoarece compania este într-o poziţie bună pentru a beneficia de pe urma unei listări pe Bursa de Valori Bucureşti, a spus atunci Meyer. Potrivit acestuia, pachetul de acţiuni şi momentul ofertei ar urma să fie influenţate de interesul şi condiţiile de pe piaţă.

Hidroelectrica produce aproape 30% din energia electrică a României

Ieşită din insolvenţă în 2017, Hidroelectrica produce aproape 30% din electricitatea României, cu energie verde furnizată de 200 de hidrocentrale. Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist.

Fondul Proprietatea este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 3,1 miliarde de dolari, iar pachetul de 20% din acţiunile Hidroelectrica este responsabil pentru mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Johan Meyer spune că, din cauza moratoriului, statul român a lăsat la latitudinea acţionarilor minoritari ai Hidroelectrica să meargă înainte cu procedurile de listare, întrucât actualul Guvern nu a putut să schimbe în Parlament legea care interzice vânzarea acţiunilor statului.

Meyer a adăugat că Fondul Proprietatea a obţinut, deja, acordul de principiu pentru a-şi lista participaţia la producătorul de sare Salrom.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!