18.3 C
București
vineri, mai 20, 2022

Analize și Trenduri – Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 227.500 persoane în anul 2021, în scădere cu 9,5% faţă de anul anterior – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 227.500 persoane în 2021, în scădere cu 9,5% faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2021 de 1,4%, cu 0,2 puncte procentuale (pp) mai mare decât în anul precedent.

Potrivit INS, în anul 2021 numărul şomerilor BIM a fost de 459.200 persoane.

Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 227.500 persoane în 2021, în scădere cu 9,5% faţă de anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2021 de 1,4%, cu 0,2 puncte procentuale (pp) mai mare decât în anul precedent. Potrivit INS, în anul 2021 numărul şomerilor BIM a fost de 459.200 persoane.

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de trei indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte), şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”, precizează INS.

Setul de trei indicatori constituie „arii” de diferenţiere şi întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6.355.800 persoane), 227.500 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 24.000 faţă de anul precedent). Dintre acestea: 215.200 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2021, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%; 12.300 persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul. În anul 2021, 117.400 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populaţia activă, 1,5% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 15.700.

INS precizează că „persoanele subocupate” sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!