1.9 C
București
marți, ianuarie 25, 2022

Analize și Trenduri – Furnizorii din energie, îngrijorați că nu-și vor primi banii de la stat: În fiecare săptămână vedem câte un faliment – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Furnizorii de energie se tem în continuare că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor, întrucât în legislaţie există multe portițe pentru amânarea plăţilor... Furnizorii ar putea avea probleme La rândul său, Ion Lungu, directorul executiv al AFEER, a afirmat că, dacă furnizorii nu vor primi banii la timp, vor avea probleme cu lichiditatea, care se vor reflecta în tot sistemul. „Este foarte importantă o infuzie de capacităţi de producţie şi accelerarea investiţiilor, în acelaşi timp trebuie lansată şi intensificată o campanie intensă de informare, pentru ca toată lumea să înţeleagă situaţia... Mai bine de zece furnizori au ieșit deja din piață Amintim că, săptămâna trecută, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege anunțat că mai bine de 10 furnizori de gaze au ieşit din piaţă până acum, ca urmare a preţurilor mari, şi aproximativ 70.000 de consumatori au fost preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă.

Furnizorii de energie se tem în continuare că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor, întrucât în legislaţie există multe portițe pentru amânarea plăţilor, a declarat, luni, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.

„Suntem foarte îngrijoraţi că nu ne vom primi banii înapoi. Sunt atâtea portițe în legislaţie pentru a amâna aprobarea plăţilor, decontului. În opinia noastră, ar trebui modificat ordinul comun privind normele de aplicare. Dacă vom primi banii după şase luni, la finalul iernii, s-ar putea să nu mai fie aceeaşi concurenţă pe piaţă”, a spus Urluescu.

Potrivit acestuia, în fiecare săptămână vedem câte un faliment al unei companii din energie.

Furnizorii ar putea avea probleme

La rândul său, Ion Lungu, directorul executiv al AFEER, a afirmat că, dacă furnizorii nu vor primi banii la timp, vor avea probleme cu lichiditatea, care se vor reflecta în tot sistemul.

„Este principala îngrijorare, recuperarea banilor. S-ar putea să creeze mari probleme de cash-flow, nu doar în ceea ce priveşte furnizorii, ci tot sectorul, şi la fel pentru producătorii care trebuie să plătească suprataxă”, a precizat Lungu.

Pe termen lung, statul trebuie să construiască de urgenţă noi capacităţi de producţie sau să ajute investitorii privaţi să facă asta.

„Este foarte importantă o infuzie de capacităţi de producţie şi accelerarea investiţiilor, în acelaşi timp trebuie lansată şi intensificată o campanie intensă de informare, pentru ca toată lumea să înţeleagă situaţia, o campanie privind creşterea eficienţei energetice şi utilizarea raţională a resurselor. Prin eficienţă energetică nu trebuie să înţelegem reducerea nivelului de trai”, a completat Lungu.

În plus, este nevoie de o legislaţie stabilă. „Pentru că altfel investitorii, când văd că se schimbă de la o zi la alta, chiar dacă climatul pare frumos, e posibil să nu mai creadă. Este o competiţie între ţări”, a mai spus reprezentantul AFEER.

Mai bine de zece furnizori au ieșit deja din piață

Amintim că, săptămâna trecută, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege anunțat că mai bine de 10 furnizori de gaze au ieşit din piaţă până acum, ca urmare a preţurilor mari, şi aproximativ 70.000 de consumatori au fost preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă.

Nagy-Bege s-a referit la efectele Legii 259/2021, privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie pentru consumatori. El a precizat că ANRE analizează posibilitatea de a înăspri condiţiile de licenţiere, astfel încât furnizorii să nu-şi mai abandoneze clienţii atât de uşor.

Potrivit acestuia, există riscul ca şi alţi furnizori să ajungă în situaţia de a ieşi din piaţă. Important este să nu renunţăm să căutăm soluţii pe termen mediu şi lung, a adăugat reprezentantul reglementatorului.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!