19 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Analize și Trenduri – Gazprom anunță oficial că a tăiat gazele către Polonia și Bulgaria – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Știrea inițială Furnizorul rus de gaze Gazprom, deținut de stat, va opri de miercuri livrările care trec prin Bulgaria către Europa începând de miercuri, 27 aprilie, a anunțat Bloomberg, citând Ministerul bulgar al Energiei.

Informația privind întreruperea livrărilor de gaze prin Bulgaria vine după ce Gazprom a notificat anterior furnizorul de gaze din Polonia, PGNIG, că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, de la ora 08:00 Potrivit Bloomberg, este o „escaladare majoră în lupta dintre Moscova și Europa pentru aprovizionarea cu energie crucială”, menționând că aceasta vine pe fondul unui impas între cele două părți în legătură cu cererile rusești ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.


Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.

Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

<!–

–>

„Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai iar, ţara va transfera plata sa în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.

Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.

Contractul Poloniei cu Gazprom prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

PGNiG a precizat marţi că va lua măsuri pentru a restabili livrările de gaze potrivit contractului Yamal şi că orice oprire a livrărilor reprezintă o încălcare a contractului. Compania poloneză a adăugat că are dreptul de a solicita despăgubiri în cazul încălcării unui contract.

Prima reacție a Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „șantajeze” blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria.

„Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate „, a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o declarație separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfășurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunță CNN.

Știrea inițială

Furnizorul rus de gaze Gazprom, deținut de stat, va opri de miercuri livrările care trec prin Bulgaria către Europa începând de miercuri, 27 aprilie, a anunțat Bloomberg, citând Ministerul bulgar al Energiei.

Informația privind întreruperea livrărilor de gaze prin Bulgaria vine după ce Gazprom a notificat anterior furnizorul de gaze din Polonia, PGNIG, că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, de la ora 08:00..

Potrivit Bloomberg, este o „escaladare majoră în lupta dintre Moscova și Europa pentru aprovizionarea cu energie crucială”, menționând că aceasta vine pe fondul unui impas între cele două părți în legătură cu cererile rusești ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Compania rusă Gazprom a informat compania bulgară de stat Bulgargaz că va întrerupe livrările de gaze începând de miercuri, a anunțat marți Ministerul Energiei, citat de Reuters.

Ministerul a precizat că, împreună cu companiile de stat de gaze, a luat măsuri pentru a găsi alternative pentru furnizarea de gaze naturale și pentru a face față situației.

Ministerul a menționat că pentru moment nu sunt necesare restricții în ceea ce privește consumul de gaze în Bulgaria, care își acoperă peste 90% din necesarul de gaze cu importurile de la Gazprom.

Primele informații au venit despre Polonia

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, marți, iar ministerul pentru climă a alcătuit o echipă de criză, informează site-ului polonez Onet.pl, citat de businessinsider.com.pl..

„Nu există încă un comunicat din partea rusă dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți – n.r.)”, potrivit businessinsider.com.pl.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, a raportat Onet.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.cotidianul.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!