12.7 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022

Analize și Trenduri – Gigantul Gazprom, scădere uriașă privind exporturile în Europa. Compania a fost afectată de sancțiuni – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profitul Gazprom a ajuns la 29 miliarde de dolari în 2021 De asemenea, compania a informat că a produs 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, un declin anual de 3,7%.

În același timp, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) anul trecut, în 2021, atunci când a înregistrat un adevărat record datorită creșterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, asta după ce a avut în anul 2020 profituri de doar 135,34 miliarde ruble, un an complicat din cauza pandemiei.

Vânzările au crescut cu 62% Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.

Exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS), adică cele din Europa, au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie – 15 mai.

Astfel, gigantul energetic rus a ajuns la un volum de la 55,9 miliarde metri cubi de gaze (bcm). Informația a fost făcută publică chiar de reprezentanții companiei.

Profitul Gazprom a ajuns la 29 miliarde de dolari în 2021

De asemenea, compania a informat că a produs 193,8 bcm de gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 15 mai, un declin anual de 3,7%.

În același timp, Gazprom a anunţat că profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) anul trecut, în 2021, atunci când a înregistrat un adevărat record datorită creșterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, asta după ce a avut în anul 2020 profituri de doar 135,34 miliarde ruble, un an complicat din cauza pandemiei.

Totuși, veniturile din 2022 ar trebui să fie cu mult mai reduse ținând cont de condițiile actuale, scrie Reuters.

Vânzările au crescut cu 62%

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.

Uniunea Europeană a clarificat modul în care companiile pot plăti legal pentru gazul rusesc

Comisia Europeană a confirmat modul în care companiile din Uniunea Europeană pot plăti pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile impuse de blocul comunitar împotriva Rusiei, în cadrul unor îndrumări actualizate pe această temă.

În orientările actualizate, transmise vineri țărilor UE și consultate de Reuters, Comisia a confirmat sfatul său anterior, conform căruia sancțiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată, iar companiile pot plăti gazul rusesc – atât timp cât o fac în moneda convenită în contractele existente și declară tranzacția încheiată atunci când se plătește în moneda respectivă.

Aproape toate contractele de furnizare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus Gazprom sunt în euro sau în dolari. Luna trecută, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaz a Poloniei și Bulgariei, care au refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble. Mai multe guverne și mari importatori din UE au cerut mai multă claritate din partea Bruxelles-ului cu privire la posibilitatea de a continua să cumpere gaze naturale.

Astfel, companiile ar trebui să facă o “declarație clară” prin care să spună că, atunci când plătesc în euro sau în dolari, consideră că și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul contractelor existente, potrivit orientărilor.

Ar trebui să se înțeleagă că “astfel de plăți în moneda respectivă eliberează definitiv operatorul economic de obligațiile de plată în temeiul contractelor respective, fără a mai fi nevoie de alte acțiuni din partea lor în ceea ce privește plata”, se arată în ghid.

Prin încetarea obligațiilor sale odată ce depune euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în relația cu banca centrală rusă, care se află sub sancțiuni și care ar fi putut fi implicată în conversia euro în ruble.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!