6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Analize și Trenduri – Guvernul renunță la coborârea plafonului de încadrare a IMM-urilor de la 1 milion de euro la jumătate – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul nu va aproba coborârea plafonului de încadrare ca microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro, măsura ce era planificată pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării codului fiscal”, a declarat Nicolae Ciucă.„În ședința de azi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie termică... Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat către bugetele de sănătate și pensii.Guvernul respectă anagajamentele luate în relația cu Comisia Europeană...

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul nu va aproba coborârea plafonului de încadrare ca microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro, măsura ce era planificată pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie. De asemenea, prim-ministrul a anunțat principalele măsuri fiscale pe care le va adopta Guvernul în ședința de astăzi pentru 2022.

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și devolta și consolida afacerile cinstit. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat și analizat, vom respecta prevederile aplicării codului fiscal”, a declarat Nicolae Ciucă.

„În ședința de azi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populație, cât și pentru școli, spitale și alte instituții publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor.

În completarea programului „Prima casă”, stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450 de mii de lei, dar nu depășește suma de 700 de mii de lei.

Susținerea mediului de afaceri și alocarea celui mai mare buget pentru investiții din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin OUG pe care o adoptăm azi, vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și a fraudei fiscale din TVA.

Investitorii sunt încurajați să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurențial corect, echitabil și transparent între toți participanții din piață.

Va fi reîncriminată fapta constând în reținerea și neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancțiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi rețin din salariile angajaților pentru a fi virați la stat către bugetele de sănătate și pensii.

Guvernul respectă anagajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea anul viitor un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash.

Un alt punct foarte important pe agenda de astăzi este Strategia Națională Anticorupție, strategie care vizează perioada 2021-2025. România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupției, consolidarea climatului de integritate, creșterea transparenței instituțiilor publice și creșterea încrederii cetățenilor în instituțiilor statului. Astfel atingem și una dintre țintele importante asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniul justiției”, a mai spus acesta.

În proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare (ordonanța-trenuleț), Guvernul vrea să înghețe salariile din sistemul bugetar, inclusiv indemnizațiile demnitarilor, la nivelul lunii decembrie 2021. De asemenea, sporurile și primele vor rămâne și ele cel mult la același nivel cu cel din decembrie 2021. Pensiile speciale ale primarilor se amână și ele cu un an.

În privința Codului fiscal, proiectul aducea modificări la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor: reducerea plafonului de încadrare ca microîntreprindere, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro.

Pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, se propune stabilirea unei valori a punctului de amendă, având în vedere că majorarea salariului minim pe economie duce automat la creșterea acestuia.

Editor : Alexandru Costea

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.digi24.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!