20 C
București
luni, mai 23, 2022

Analize și Trenduri – Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care peste un miliard de euro valoare adăugată brută directă, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România şi comandat de ANBR (Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare)...

Studiul „Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România” arată că industria de băuturi răcoritoare este în continuă dezvoltare, fapt demonstrat prin dublarea numărului de companii din domeniu active pe piaţa din România între 2010 şi 2019...

În perioada 2017-2020, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste un miliard de euro, din care peste 416 milioane euro reprezintă TVA şi impozite indirecte, peste 310 milioane euro impozit pe venituri (angajaţi şi societăţi) şi 274 milioane euro contribuţii de asigurări sociale.

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care peste un miliard de euro valoare adăugată brută directă, potrivit unui studiu realizat de Deloitte România şi comandat de ANBR (Asociaţia Naţională a Băuturilor Răcoritoare), care analizează impactul economic şi social al industriei băuturilor răcoritoare din România, relatează Agerpres. Studiul „Impactul economic al industriei băuturilor răcoritoare din România” arată că industria de băuturi răcoritoare este în continuă dezvoltare, fapt demonstrat prin dublarea numărului de companii din domeniu active pe piaţa din România între 2010 şi 2019, de la 400 la 800 de companii care îmbuteliază ape minerale, băuturi răcoritoare şi băuturi naturale nealcoolice.

Amprenta socio-economică a industriei de băuturi răcoritoare asupra lanţului valoric este amplă şi complexă, vizând domenii precum: cultivarea fructelor şi a sfeclei de zahăr (provenite de la fermieri şi producători locali), producerea de ambalaje (prin prelucrarea unor materii prime precum celuloză, metal, plastic şi sticlă), producerea de siropuri, arome sau îndulcitori, depozitarea şi transportul produselor, cercetare şi dezvoltare pentru a crea produse şi servicii inovatoare, industriile creative (publicitate, marketing, software, media), industria de retail sau HORECA.

„Studiul confirmă încă o dată faptul că, indiferent de dificultăţile întâmpinate, fie că vorbim despre pandemie, criză economică sau alte provocări, industria băuturilor răcoritoare este un sector stabil, cu o contribuţie substanţială nu doar economică, cât şi socială. Priorităţile noastre sunt calitatea produselor, sustenabilitatea operaţiunilor şi dezvoltarea profesională a celor care lucrează în această industrie. An de an, companiile din sectorul nostru continuă să investească, să producă şi să se dezvolte în România. Suntem onoraţi că rezultatele ne confirmă eforturile. Vom continua să contribuim activ la dezvoltarea comunităţilor în care ne desfăşurăm activitatea, generând noi locuri de muncă şi oportunităţi de dezvoltare în aceste comunităţi”, a declarat Alice Nichita, preşedintele ANBR.

În perioada 2017-2020, contribuţia industriei la bugetul de stat se ridică la peste un miliard de euro, din care peste 416 milioane euro reprezintă TVA şi impozite indirecte, peste 310 milioane euro impozit pe venituri (angajaţi şi societăţi) şi 274 milioane euro contribuţii de asigurări sociale. Investiţiile realizate de industria băuturilor răcoritoare în perioada analizată au crescut producţia de bunuri şi servicii în economia românească cu 2,2 miliarde euro, echivalentul a 0,54% din producţia din 2020. Mai mult, investiţiile din industria băuturilor răcoritoare au crescut cu 916,9 milioane de euro valoarea adăugată brută – echivalentul a 0,46% din valoarea adăugată brută totală din 2020. Ca urmare a investiţiilor întreprinse în perioada 2017-2020, veniturile la bugetul de stat au crescut cu aproximativ 250 milioane de euro, cu un impact direct al valorii adăugate create de 292,7 milioane euro.

Impactul investiţiilor realizate între 2017 şi 2020 s-a tradus şi prin creşterea veniturilor la nivelul tuturor gospodăriilor, ajungând la 320 milioane euro, echivalentul a 0,37% din veniturile din 2020.

În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă (prin efect direct, indirect şi indus), se arată în documentul citat. De asemenea, fiecare angajat din sectorul băuturilor răcoritoare a susţinut, în medie, în acest interval, alte aproximativ 8,5 de locuri de muncă similare în economia naţională.

Majoritatea locurilor de muncă înfiinţate prin intermediul investiţiilor industriei băuturilor răcoritoare în perioada 2017-2020 au fost în industria prelucrătoare (18.400 locuri de muncă), urmată de serviciile de piaţă (14.800 locuri de muncă) şi agricultură (9.200 locuri de muncă). Astfel, industria băuturilor răcoritoare a reuşit să rămână un angajator constant, inclusiv în perioade marcate de instabilitate sau criză.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.ceccarbusinessmagazine.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!